Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Experimentální žaludeční vřed

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Experimentální žaludeční vřed"— Transkript prezentace:

1 Experimentální žaludeční vřed
MUDr. Michal Jurajda

2 Cíl praktika Vytvořit model peptické ulcerace žaludku podáním blokátoru cyklooxygenasy indometacinu. Prokázat antiulcerózní efekt ranitidinu.

3 Anatomie This is the normal appearance of the stomach, which has been opened along the greater curvature. The esophagus is at the left and the pylorus emptying into the first portion of duodenum is at the lower right.

4

5

6 Motorické funkce žaludku
rezervoár rozmělňování, drcení rozdělování vyprazdňování

7 Histologie

8

9 Žaludeční sekrece Sekrety
parietální bb. - HCl, intrinsic factor, gastroferrin hlavní bb. – pepsinogen 1,2 slizniční bb. - hlen, NaHCO3 V žaludečních žlázkách jsou také bb. produkující hlen a navíc bb. endokrinně akrivní. Charakter žaludečních žlázek se mění od těla, kde se nalézají oxyntické žlázky s parietálními bb., po antrum, kde prevazují bb. produkující hlen, enzymy a gastrin.

10

11

12 Mechanismy sekrece HCl
Chloridové ionty jsou aktivně transportovány z cytoplazmy do kanalikulu a sodné ionty jsou aktivně transportovány z kanalikulu do bb. Toto vytváří negativní potenciál v kanalikulu, který zapříčiňuje difuzi draselných a malého množství sodných iontů zpět do kanalikulu. Voda disociuje v buňce a hydrogenový iont je aktivně transportován do kanalikulu HK ATP-ázou. Voda prochází pasivní difuzí do kanalikulu, takže v kanalikulu máme roztok HCl s malou příměsí KCl a stopami NaCl. Oxid uhličitý reaguje za katalýzy karboanhydrázy s hydroxylem a opouští bb.

13 Regulace sekrece HCl

14 Regulace sekrece HCl

15 Regulace sekrece pepsinogenu

16 Patologické stavy Gastritis
Akutní - stresová (Cushingův vřed), infekční, postradiační, korozivní Chronická A - autoimunitní poškození převážně parietálních bb., B - zánět antra způsobený H. pylori Dobře definována jedině histologicky, ostatní definice závisí na úhlu pohledu – klinická gastritida, endoskopická, rentgenologická atd.

17 Gastritis - akutní

18 Chronická gastritis A

19 Chronická gastritis B

20 Helicobacter pylori

21 Peptický vřed Ohraničený slizniční defekt pronikající muscularis mucosae a vyskytující se v místech vystavených kyselině a pepsinu.

22 Patologická anatomie

23 Patologická anatomie

24 RTG snímek s kontrastní náplní

25

26 Ulcerogenní faktory NSAID Stres Poruchy trofiky sliznice
Chronická gastritis typu B Habituálně zvýšená sekrece oxyntických žlázek (jejich vetší množství, větší citlivost k histaminu nebo gastrinu. Zollinger-Ellison syndrom

27 Komplikace peptického vředu
Krvácení Perforace Penetrace Jizevnatá striktura

28 Farmakoterapie

29 Blokáda sekrece HCl

30 Klinické souvislosti

31 Blokátory H2 receptorů Blokují receptory pro histamin typu 2
snižují sekreci HCl v žaludečních žlázkách

32 Blokátory cyklooxygenásy
blokují syntézu prostaglandinů účinek protizánětlivý účinek analgetický účinek antiagregační

33 Experimentální model peptické ulcerace žaludku

34 Materiál laboratorní potkani o váze g fyziologický roztok diethylether pro narcosi RANITAL® INDREN® stříkačky 5 a 10 ml žaludeční sonda chirurgické instrumentárium

35 Postup Potkany necháme 24 hodin hladovět, poté je uvedeme do lehké etherové narkozy a sondou do žaludku podáme fyziologický roztok nebo RANITAL® (25mg/ml ranitinu) v dávce 0,4 ml/100g. Za 0,5 hodiny potkany opět narkotizujeme etherem a sondou podáme do žaludku 1,00% suspenzi indometacinu (2 tobolky INDREN® rozmícháme v 5 ml vody) v dávce 1 ml/100g. Za 24 hodin potkany utratíme předávkováním etherové narkózy. Žaludek vyjmeme a rozstřihneme podél velké kurvatury. Sliznici opláchneme vodou a řasy vyhladíme stisknutím mezi skla. Žaludek napneme pomocí špendlíků na korek (sliznicí nahoru) a fixujeme 24 hodin v 10% roztoku formaldehydu. Po fixaci preparáty opláchneme vodou a leze vyhodnotíme.

36

37 Analýza obrazu Spočítáme počet lézí a plochu lézí vyjádříme jako relativní plochu. Použijeme program na analýzu obrazu například ImageJ.

38 Statistické vyhodnocení
Průměrné počty lézí a jejich relativní plochy porovnáme u léčených a neléčených zvířat neparametrickým Wilcoxonovým testem

39 Statistica 6

40 Výsledky a zhodnocení

41 Zvíře Skupina Počet lézí Relativní plocha 1 R 2 K 3 4

42 Zdroje ME Smith, DG Morton The Digestive System


Stáhnout ppt "Experimentální žaludeční vřed"

Podobné prezentace


Reklamy Google