Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První seznámení s rebornováním a základním materiálem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První seznámení s rebornováním a základním materiálem"— Transkript prezentace:

1 První seznámení s rebornováním a základním materiálem
Základní informace První seznámení s rebornováním a základním materiálem

2 Základním materiálem pro výrobu reborn panenky je tzv
Základním materiálem pro výrobu reborn panenky je tzv. kit – vinylový korpus, který je továrně lisovaný dle návrhů různých autorek. Kity jsou vždy označeny vlastním jménem a jménem svého návrháře – autora modelu. Cenu kitu ovlivňuje především jeho limitace – kolik kusů dané série bylo vyrobeno. Není pravidlem, že levnější kity musí být nutně méně kvalitní. Kvalitu kitu poznáme podle vypracování detailů – především na ručičkách a chodidlech. (Pokud jsou například natažené prstíky u kloubů slité, nebo chodidla málo členitá jedná se o nejlevnější možnou variantu kitu.) Dále pak cenu kitu ovlivňují jeho výrobní náklady a z nich plynoucí fyzikální a chemické vlastnosti materiálu (Např. nekvalitní vynil může být příliš tvrdý na vpichování vlásků, nebo výrazně a toxicky zapáchá při vypékání olejových barev)

3 U kitu je vždy udávaná předpokládaná velikost panenky a délka končetin
U kitu je vždy udávaná předpokládaná velikost panenky a délka končetin. Těmto údajům je pak nutno uzpůsobit i výběr těla . Na obrázku jsou znázorněny délky končetin a jejich připojení k tělu Obvyklé velikosti panenek jsou 18“, 20“ a 22“ (velikost v palcích odpovídají cca 47, a cm) Záměnou velikosti těla můžeme dosáhnout změny velikosti panenky, je však nutno dodržet anatomické proporce.

4 Další důležitou vlastností kitu je barva vinylu
Další důležitou vlastností kitu je barva vinylu. Od této odvíjíme i použití podkladových barev při malbě panenky. Barva zároveň ukazuje i na kvalitu vinylu – tmavý vinyl čínského původu (na obrázku označen jako Americký typ) je nejproblematičtější Pro přehlednost bych označila tři barvy vinylu – viz obrázek.

5 Pro výrobu kitů Moravian Babies je použitý kvalitní Německý vinyl „středního zbarvení“.

6 Doplňkovou součástí kitu může být i břišní plát.
Břišní pláty se k textilnímu tělíčku panenky přikládají buďto volně, nebo se uchycují za pomoci provázku (po vyvrtání dírek do vinylu se provázek protáhne plátem a zaváže na zádičkách.) I u břišních plátů jsou uváděny velikosti, na které by měl být brát zřetel při nákupu.

7 Druhá nejvýznamnější volba, kterou budete muset před samotným rebornováním udělat je výběr barev.
V zásadě existují dvě volby – barvy na bázi akrylu a barvy na bázi oleje. Akrylové barvy jsou vodou ředitelné a na vzduchu schnoucí. Nevyžadují tedy žádné speciální příslušenství , ani další nutné investice. Nevýhodou akrylových barev je jejich nestálost. Podléhají chemických reakcím – reagují s potem z rukou, s vlhkostí vzduchu a podobně. Do jisté míry v průběhu času vyblednou a nenabízí možnost vrstvit tolik barev, kolik barvy olejové. Osobní doporučení: pokud si chcete panenku vytvořit pro sebe, nebo své přátele, pro radost, nebo jen na zkoušku, je dobré použít akrylové barvy. Pokud chcete panenky nabízet k prodeji je vhodnější zainvestovat do barev olejových – tedy Genesis.

8 Nejčastěji se setkáme s 3mi značkami akrylových barev.
Barvy Little Dreams Collection – neboli zkráceně LDC jsou výrobcem doporučovány pro vinyl LDC. Jsou lehce ředitelné, dobře se s nimi vytvářejí rozličné odstíny barev a poměrně rychle schnou. Dobu schnutí lze prodloužit přidáním retarderů LDC – vždy jen jedna až dvě kapky do mističky barvy! Pro LDC není na evropském trhu nabízen závěrečný lak – pokud chceme použít závěrečné lakování můžeme sáhnout po laku RealEffekt, který je s LDC kolekcí kompatibilní. Na profesionální úrovni pracuje s LDC barvami například Debbie‘s Daydreams

9 Druhým častým typem akrylových barev jsou barvy RealEffekt – distributora Nicky Creation.
Tyto barvy jsou o něco hutnější než LDC. Dobře míchají odstíny, mají střední dobu schnutí a jsou doporučovány pro Realeffekt vinyl. Pro RealEffekt existuje i závěrečný lak i lesk Poslední obvyklou značkou akrylových reborn barev jsou Jo Sonja barvy. Vyznačují se nejvyšší kryvostí a nejsou ideální pro lazurovou malbu. Míchají se dobře a nabízí širokou škálu odstínů. Pro Jo Sonja barvy nejsou nabízeny závěrečné laky ani lesky a o jejich kombinaci a laky Realeffektu nemám žádné informace.

10 Barvy Genesis, na bázi oleje jsou skutečně profesionálním materiálem, užívaným většinou profesionálních světových rebornistek. Barvy jsou ředitelné speciálním ředidlem a nejsou na vzduchu schnoucí – je nutno vypálit je v troubě a to při teplotě cca °C (více o teplotách a dobách výpalu v tutoriálu malby Genesis) Při pořízení Genesis barev je tedy nutné počítat s vyšší investicí, na druhou stranu se ředí ve velmi nízkém poměru k ředidlu a jsou hustší, než barvy akrylové, proto ubývají znatelně pomaleji. K výpalu barev je možné použít troubu s horkým vzduchem (která už však nesmí sloužit k úpravě potravin), nebo speciální tepelnou pistoli od firmy Secrist. V rámci Genesis kolekce je nabízená celá škála závěrečných laků a lesků – některé jsou na vzduchu schnoucí, jiné vyžadují speciální výpal.

11 Další důležitou součástí panenky jsou oči.
Očka můžeme použít buďto akrylová, nebo kvalitnější skleněná. Ačkoliv je cenový rozdíl značný, rozhodně odpovídá vzhledovému rozdílu a proto mohu skleněné oči jen doporučit. Skleněné oči bývají obvykle ručně vyráběné. Existují dva základní tvary očí – kulaté a půlkulaté – viz. obrázek Výhodou Půlkulatých očí je lehčí vkládání a dokonce možnost vtlačit oko do důlku přímo zvenčí, bez nařezávání vinylu. Výhodou kulatých očí je větší možnost „natočení“. Jinak řečeno – panenka může koukat více do strany, šilhat apod.

12 K různým kitům je vhodné použít různé typy očí.
Koukací kity Moravian Babies jsou kompatibilní s oběma typy očí, ovšem osobně bych doporučila spíše oči kulaté – což je dáno způsobem vylisování očního důlku. Obecně vzato kity vhodné pro kulaté oči mají větší vnitřní důlky. Oranžová barva představuje vinyl, linkou jsou pak znázorněny tvary důlků a způsob vložení oka.

13 I u očí jsou uváděny velikosti, které by měly souhlasit s velikostí očí doporučenou u kitu.
Velikosti očí jdou lehce upravovat – například pokud vidíme, že má kit tenké oční „štěrbiny“ a chtěli bychom, aby bylo vidět i dostatek bělma, použijeme menší velikost očí, naopak u panenky s vykulenýma očima si můžeme dovolit sáhnout i po větší, než doporučené velikosti oka. TIP: Pokud se oči nedaří usadit v důlku, nebo používáme oko menší, než doporučení velikosti, doporučuji použít na vzduchu schnoucí modelínu bílé barvy (běžně dostupnou v papírnictví) a oko před vkládáním lehce „domodelovat“, aby vyplnilo celý objem důlku. Oko usaďte a nechte zaschnout modelínu. Postup jde i několikrát zopakovat.

14 Posledním prvkem, který je třeba při rebornování vyřešit jsou vlásky.
Tvorbu vlásků lze pojmout mnoha způsoby - můžeme tvořit miminko téměř holohlavé s jemným chmýřím, nebo děťátko s hustými, kadeřavými vlásky. Podle tohoto záměru je nutno vybrat správnou techniku práce. Nejjemnější vlásky je vhodné ztvárnit malbou. Malované vlásky jsou speciální postup práce, pro který není příliš vhodné použití akrylových barev – vhodné jsou Genesis olejové barvy. Ukázka malovaných vlásků

15 Nejtradičnější jsou ale vlásky z vpichovaného mohéru.
Mohér lze nahradit i pravými vlasy, ty ale rozhodně nejsou vhodné pro začátečníky. Pravé vlasy jsou vhodné spíš pro husté a delší vlásky (udrží kvalitu i v dlouhé délce, avšak více odstávají od hlavičky) Mohér je pak vhodný pro kojenecké vlásky, je jemný a poddajný, ale neudrží si kvalitu při dlouhé délce (nad cca 10cm) Cena mohéru se pohybuje od 100 do 1000 korun za 10gramů. Rozdíly kvality bývají přímo úměrné rozdílům cenových a proto se určitě vyplatí do tohoto materiálu investovat. Na druhou stranu pro učení a vytvoření první panenky je možné použít i levnější materiál. Více informací o vpichování vlásků najdete v tutoriálu rootingu

16 Použité zdroje: Autor: Lenka Hučínová; pro Moravian Babies.eu


Stáhnout ppt "První seznámení s rebornováním a základním materiálem"

Podobné prezentace


Reklamy Google