Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Španělsko – Barcelona Pekárková Jana,Drobilič Vítek 27.prosinec 2010 9.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Španělsko – Barcelona Pekárková Jana,Drobilič Vítek 27.prosinec 2010 9.A."— Transkript prezentace:

1 Španělsko – Barcelona Pekárková Jana,Drobilič Vítek 27.prosinec 2010 9.A

2 -počet obyvatel ve městě : 1 615 908 obyvatel -souřadnice : 40°00' s. š., 4°00' z. d. -je to aglomerace -probíhá proces urbanizace

3 Mapa státu a zakreslení města

4 Znak, Vlajka

5 Plán města

6 Mapa světa a zakreslení ČR a tvého města do této mapy

7 Cesta tam: Autobusem z Hlohovce v 5:18 (5:48 jsme v Břeclavě) Vlakem z Břeclavi v 6:12 a v 10:00 jsme ve Vídni Taxi na letiště Odet z Vídně do Španělska(Barcelona) ve 14:00 a přistávame v 16:20 hodin Jedeme od 3.1 2011 do 10.1 2011

8 Cesta zpět Odlet z Barcelony 6:35 (Přistání ve Vídni 9:05) Taxi Vlakem odjezd z Vídně do Břeclavi v 9:54 (11:31 příjezd do BV) Autobus z Břeclavi do Hlohovce jede 12:12(přestupuje se v Lednici)

9 Problémy tohoto města Již mnoho let se s větší či menší intenzitou objevují nejen ve španělských mediích zprávy o teroristických akcích a atentátech, které má na svědomí baskická separatistická organizace ETA. Aktivisté z ETA se rádi přirovnávají k Irské republikánské armádě (IRA) a často používají její strategii vydírání za zastavení útoků. Již několik let se politikové v Baskicku i v Madridu snaží nabídnout teroristům politický rozhovor a napomoci tak mírovému procesu s cílem zamezit násilí ETA. Španělé v boji s teroristy propadají bezradnosti a snaží se získat mezinárodní pomoc. Při atentátech, jež nesly nálepku ETA, zahynulo dosud asi 800 lidí. Ani přes několikaleté úsilí baskické regionální vlády a vlády v Madridu, vyznávající vůči rebelům politiku tvrdé linie, se nedaří teroristy z ETA zastavit. Zatím naposledy o sobě dali hoši z ETY vědět letos v červnu během konání summitu EU v Seville sérií bombových útoků v několika turistických zařízeních a na hojně navštěvovaném španělském pobřeží. Snad se co nejdříve s pomocí mezinárodních sil problémy s teroristy vyřeší.

10 Na co potřebuje dotace Dotace potřebují na ochranu před teroristickými útoky kterých by mohli teroristé využít například při velkém seskupení fanoušku na fotbalových stadionech.Setkavá se zde 80 až 100 tisíc lidí.

11 Barcelona je městem sportu. Od r. 1992, kdy se zde konaly olympijské hry. Můžete si zde zahrát golf, vydat se na pěší turistiku.(víc jak 300 km turistických stezek) nebo si jít zaplavat na 1 ze 4 hlavních barcelonských pláží. Barcelona je také známa fotbalem.FC Barcelona je osmnáctinásobným mistrem Španělska a trojnásobným vítězem Ligy mistrů.Mají největší fotbalový stadion v Evropě. Z kulturního dědictví UNESCO můžeme ve Španělsku shlédnout např. jeskynní malby v Altamiře, historická centra Barcelony, Toleda, Sevilly a Sallamanky. Dále katedrálu v Burgosu a paláce Alhambra a Escoril. Můžeme také sledovat silný arabský vliv na architekturu Španělska.

12 Od 50. let můžeme pozorovat růst průmyslové výroby. A to hlavně rozvoj technologie zejména v oblastech kolem Madridu a Barcelony. Na severu je soustředěn těžký průmysl (ocelárny v Asturii). Barcelona je střediskem chemického průmyslu, výroby textilu a strojírenství (lodě). V centrálním Španělsku je významná výroba automobilů. Největším výrobcem je SEAT. Tradiční je námořní doprava (Barcelona, Valencia). Roste význam letecké dopravy. Ve Španělsku probíhá značná modernizace železniční a silniční sítě.

13

14

15 Literatura Čerpali jsme z : www.google.czwww.google.cz www.idos.cz www.turismo.cz Kniha,časopisy,sešit,učebnice


Stáhnout ppt "Španělsko – Barcelona Pekárková Jana,Drobilič Vítek 27.prosinec 2010 9.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google