Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace."— Transkript prezentace:

1 Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.
Obsahuje několik různých technologických procesů úpravy dřeva pro další použití. sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.

2 Sušení dřeva Spočívá v pohybu vody zevnitř dřeva na povrch a odevzdání vody do okolního vzduchu. Dřevo obsahuje volnou vodu v buněčných dutinách a vázanou vodu v buněčných stěnách. Odevzdávání vody z povrchu dřeva okolnímu vzduchu probíhá vypařováním. Volná voda z poraženého dřeva uniká rychle až po bod nasycení vláken. Liší se podle druhu dřeviny a pohybuje se mezi 23 – 35% vlhkosti dřeva. Po tuto dobu dřevo nemění svůj objem – nesesychá se.

3 Při odpařování vázané vody dochází k sesychání dřeva a tento proces začíná od 30% vlhkosti dřeva a končí vyrovnáním vlhkosti s okolním vzduchem nebo dosažením požadované vlhkosti. Vypařování vody na povrchu dřeva značně závisí na vlhkosti, teplotě a pohybu vzduchu a na velikosti plochy dřeva. Rozlišují se tři směry sesychání – podélně (ve směru vláken 0,1-0,3%), radiálně (ve směru paprsků 5%) a tangenciálně (ve směru letokruhů 10%).

4

5


Stáhnout ppt "Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace."

Podobné prezentace


Reklamy Google