Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzd ě lávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník P ř edm ě t: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Skladování, vady masa. Jméno autora: Roman.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzd ě lávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník P ř edm ě t: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Skladování, vady masa. Jméno autora: Roman."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzd ě lávací obor: H/01 Kuchař - číšník P ř edm ě t: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Skladování, vady masa. Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o uskladnění masa, hygienických předpisech, způsobu skladování, vadách masa, cizopasnicích… ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_285

2  Skladování masa:  Na provozovny se maso dopravuje v půlkách, čtvrtích, vybourané na menší části nebo vakuově balené, při dodržování všech hygienických zásad, speciálními dopravními prostředky.  Skladujeme v dobře chlazených prostorách s rovnoměrnou teplotou od 1°C do 5˚C při relativní vlhkosti ovzduší okolo 70%.  Maso nelze skladovat s jinými potravinami.  Maso v celku a dělené se rozvěšuje na háky, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly ani navzájem ani stěn nebo podlahy.  Zmrazené maso se skladuje v mrazicím zařízení při teplotě –I8 °C a nižší  Chlazené maso skladujeme krátkodobě, u mraženého můžeme delší dobu.

3  Vady masa: - zapaření masa - k zapaření dochází tehdy, když poražené zvíře nebylo včas zbaveno vnitřností, - plesnivění masa - maso plesniví je-li uloženo ve vlhkém prostředí nebo vystaveno výkyvům teploty, potom se tvoří na něm bílé, zelenavé nebo popelové povlaky plísně - hniloba - je to rozklad bílkovin masa vyvolaný činnosti hnilobných bakterií, - výskyt larev masařky v mase - masařky kladou na maso živé larvy, larvy masařky jsou bílé  Vady masa způsobené cizopasníky: - Uher vepřový (boubel) - Uher hovězí - Svalovec stočený

4 Přiřaď k pojmům správné odpovědi A)zapaření masa – 1) kladou na maso živé larvy, jsou bílé B) plesnivění masa 2)rozklad bílkovin masa činnosti bakterií C) hniloba – 3)ve vlhkém prostředí nebo vystaveno výkyvům teploty, tvoří na něm bílé, zelenavé popelové povlaky D) výskyt larev na mase –4)dochází tehdy, když poražené zvíře nebylo včas zbaveno vnitřností A -…..; B - …..; C - …..; D - …..; Doplň názvy cizopasníků.  -

5 Přiřaď k pojmům správné odpovědi A)zapaření masa – 1) kladou na maso živé larvy, jsou bílé B) plesnivění masa 2)rozklad bílkovin masa činnosti bakterií C) hniloba – 3)ve vlhkém prostředí nebo vystaveno výkyvům teploty, tvoří na něm bílé, zelenavé popelové povlaky D) výskyt larev na mase –4)dochází tehdy, když poražené zvíře nebylo včas zbaveno vnitřností A - 4 ; B - 3 ; C - 2 ; D - 1 ; Doplň názvy cizopasníků.  - Uher vepřový (boubel)  - Uher hovězí  - Svalovec stočený

6  


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzd ě lávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník P ř edm ě t: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Skladování, vady masa. Jméno autora: Roman."

Podobné prezentace


Reklamy Google