Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modely mentální retardace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modely mentální retardace"— Transkript prezentace:

1 Modely mentální retardace
PhDr. Martin Lečbych SPOLU Olomouc, Středisko podpory integrace Katedra psychologie FF UP Olomouc

2 Co je model ? Zjednodušením pozorované skutečnosti.
Prostředek sloužící k pochopení, výkladu a orientaci. R. D. Laing (2000) – „Tatáž skutečnost pozorovaná z různých hledisek dává vzniknout zcela odlišným popisům. Z odlišných popisů mohou vzniknout zcela odlišné teorie, které vedou ke zcela odlišným způsobům chování.“

3 Medicínský, limitační model
Diagnostický – hodnocení kognitivních a rozumových schopností + hodnocení adaptace jedince na prostředí. Vymezen jednotlivcem. Zdůrazňuje nedostatky a omezení jedince - limity.

4 Pečující, ochranitelský model
Navazuje na medicínský. Předpokládá, že lidé s MR potřebují díky omezením a nedostatkům komplexní péči (často považováni za „chudáčky“). Snaha chránit osoby s MR před neúspěchem a zklamáním. Preferuje se chráněné prostředí.

5 Popisný model Předchází negativním jevům spojeným s nálepkováním (labeling). Vyhýbá se užívání diagnóz k popisu člověka, hledá alternativní způsoby vyjadřování. Popisuje projevy konkrétního člověka v konkrétním prostředí.

6 Ekologický, podpůrný model
Vznikl ve snaze vytvořit praktický model MR pro oblast integrace. MR není chápána jako absolutní charakteristika vymezená jednotlivcem, ale je chápána jako interakce jedince s faktory prostředí. Rozhodující je podpora osoby s MR.

7 Pilíře ekologického modelu
Možnosti (kompetence) – popisují to, co jedinec dokáže a v čem se dokáže zapojit mezi ostatní. Prostředí – popis nároků, které dané prostředí na jedince klade. Síly, které v prostředí působí. Fungování – míra podpory, kterou jedinec potřebuje, aby dokázal zvládnout nároky prostředí. Čas – určení doby, po kterou bude podpora v daném prostředí působit.

8 Klasifikace osob podle typu podpory
Žádná podpora Dohlížení (monitoring) Pobízení gestem nebo slovem Částečná fyzická asistence Plná fyzická asistence

9 Měří se pomocí Support intensity scale – Škála míry podpory
Oblasti podpory Život v domácnosti Život v komunitě Učení, vzdělávání Zaměstnání Zdraví a bezpečí Sociální aktivity Měří se pomocí Support intensity scale – Škála míry podpory

10 Výhody ekologického, podpůrného modelu v oblasti integrace
Větší využitelnost v praxi. Popis kompetencí a možností umožňuje vytvořit lepší představu o zapojení než popis omezení. Míra podpory odráží konkrétní věci, které člověk k zapojení potřebuje. Míra podpory nekoresponduje se stupněm postižení intelektu. Časová dimenze upozorňuje na vývoj a nutnost zrání osobnosti.

11 Děkuji Vám za pozornost a přeji hezký zbytek dne
PhDr. Martin Lečbych


Stáhnout ppt "Modely mentální retardace"

Podobné prezentace


Reklamy Google