Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1.10.2009. Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1.10.2009. Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,"— Transkript prezentace:

1 1.10.2009

2 Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru, kyvadlo nástěnných hodin, apod.

3  Kmitavý pohyb je pohyb, jenž má periodický děj.  Kmity konají všechny pružné tělesa.  Dělení kmitů:  Tlumené kmity – amplituda výchylky klesá.  Příčinou tlumeného kmitání jsou síly vznikající v oscilátoru.  Netlumené kmity – vznikají v případě, že část pohybové energie se nemění v tepelnou energii – amplituda výchylky je stejná.

4  Nejkratší doba, za kterou dojde k opakování téhož pohybového stavu se nazývá perioda T: f je převrácenou hodnotou periody a nazývá se frekvence: Hertz je frekvence pravidelného periodického jevu, jehož perioda trvá 1 sekundu.

5  Harmonický pohyb je pohyb, při kterém je síla přímo úměrná okamžité výchylce (např. pohyb kuličky na pružině).  Výpočet síly při harmonickém pohybu je dán vztahem: kde y je výchylka, K je tuhost pružiny.


Stáhnout ppt "1.10.2009. Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,"

Podobné prezentace


Reklamy Google