Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuHydrosféra (IV. část) Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Vzdělávací oblastGeografie Vzdělávací obor79-41-K/41 Gymnázium, Tematický okruhHydrosféra Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 1. ročník Anotace Výukový materiál je určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Výukový materiál je nutno doplnit výkladem. Žák se bude orientovat v problematice hydrosféry. Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaHydrosféra, voda moří, voda oceánů, vlastnosti mořské vody, říční síť. Datum5. 9. 2013 HYDROSFÉRA (IV. ČÁST)

2 OCEÁNY A MOŘE oceánografie: věda zabývající se rozmístěním oceánů na Zemi, fyzikálními a chemickým vlastnostmi moří a oceánů a jejich interakcí s atmosférou, jejich dynamikou obory oceánografie: fyzická oceánografie chemická oceánografie mořská biologie mořská geologie a geofyzika aplikovaná oceánografie

3 ČÁSTI SVĚTOVÉHO OCEÁNU Mezinárodní hydrografická konference v roce 2000 rozhodla, že k původním čtyřem oceánům přibyl pátý Oceány: Tichý oceán Atlantský oceán Indický oceán Severní ledový oceán Jižní ledový oceán

4 ČÁSTI SVĚTOVÉHO OCEÁNU Vymezení světových oceánů (zdroj: Thurman, Trujillo, 2005)

5 ČÁSTI SVĚTOVÉHO OCEÁNU Oceány rozprostírají se mezi kontinenty mají hluboké pánve s hloubkami přes 4000 až 6000 km mají samostatný systém proudů a dmutí (přílivů a odlivů) mají vlastní vodní masy s typickým rozložením teplot a salinity

6 ČÁSTI SVĚTOVÉHO OCEÁNU Moře jsou části oceánů vnikající do pevniny nebo oddělené od oceánu řetězem ostrovů okrajová moře: jsou oddělena souší od oceánu nedokonale (poloostrovem či řetězem ostrovů) teplota a salinita se neliší od teploty a salinity oceánu

7 ČÁSTI SVĚTOVÉHO OCEÁNU Moře vnitřní moře: jsou téměř obklopena souší a s oceánem jsou spojena jen průlivy mají samostatný proudový systém středozemní moře jsou příkladem vnitřních moří, které se vyskytují mezi dvěma pevninami (Středozemní, Karibské, Rudé moře)

8 ČÁSTI SVĚTOVÉHO OCEÁNU Zálivy (rozsáhlejší) a zátoky menší části oceánu nebo moře vnikající do pevniny některé zálivy mají spíše vlastnosti okrajových moří (Guinejský, Biskajský) Průliv zúžená část moře nebo oceánu mezi pevninami nebo mezi souší a ostrovy (Bosporský, Davisův, Mosambický)

9 OPAKOVÁNÍ OPAKOVÁNÍ Najdi v atlase vnitřní moře? Jaké znáš oceány?

10 ZDROJE A PRAMENY 1.DE BLIJ, H., J., MULLER, P., WILLIAMS, R. Physical geography. New York: Oxford university Press, 2004. 702 s. 2.NETOPIL, R. a kol. Fyzická geografie, 1. vydání. Praha: SPN, 1984. 272 s. 3.STRAHLER, A., STRAHLER, A. Introducing Physical Geography. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2006. 684 s. 4.TRIZNA, M. Klimageografia a hydrogeografia, 1. vydání. Bratislava: Geo-grafika, 2004. 154 s. 5.ZÍTEK, J. (ed) a kol. Hydrologické poměry ČSSR díl 1 – 3. Praha: Hydrometeorologický ústav, 1965–1970. 6.THURMAN, H. V., TRUJILLO, A. P. Oceánografie. Praha: COMPUTER PRESS, 2005. 474 s.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google