Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Vepřové vnitřnosti. Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Vepřové vnitřnosti. Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Vepřové vnitřnosti. Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o rozdělení vepřových vnitřností -játra, ledvinky, jazyk, slezina, plíce, srdce. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_297

2 Vepřové vnitřnosti. Vepřové vnitřnosti jsou lepší jakosti než hovězí, proto jsou více žádané. Vepřové vnitřnosti jsou:  Játra - mají oproti hovězím světlejší barvu a naznačenou kresbu jaterních lalůčků.  Plíce - neobsahují tolik vaziva a zejména ne tolik pružného vaziva jako plíce hovězí. Proto jsou po uvaření měkčí a chutnější. Jako vepřové plíčky se zpracovávají nejen plíce, nýbrž i srdce, slezina, játra.  Srdce - je malé, zůstává u plic jako součást kořínku.  Slezina - je tmavě hnědý protáhlý útvar (vlastností jako hovězí slezina)  Jazyk - je pochoutkou vařený či v jiné úpravě, udí se.  Mozek - je poměrně malý, Očištěný mozeček upravujeme zapékáním, vařením a smažením ( zahuštění zabijačkového guláše).  Žaludek - je protáhlý vakovitý útvar se značně silnou stěnou ( obal tlačenka)  Ledvinka - má fazolovitý tvar. Na povrchu je hladká. Vedlejší produkty:  krvavý ořez - s krví se zpracovává zpravidla do výrobků.  krev - V masném průmyslu se krev upotřebí na četné vařené výrobky (tmavá a krevní tlačenka, jelítka, aj.). Dělají se z ní i levnější konzervy (tučnice a krevní hašé).  střeva Vepřové vnitřnosti jsou lepší jakosti než hovězí, proto jsou více žádané. Vepřové vnitřnosti jsou:  Játra - mají oproti hovězím světlejší barvu a naznačenou kresbu jaterních lalůčků.  Plíce - neobsahují tolik vaziva a zejména ne tolik pružného vaziva jako plíce hovězí. Proto jsou po uvaření měkčí a chutnější. Jako vepřové plíčky se zpracovávají nejen plíce, nýbrž i srdce, slezina, játra.  Srdce - je malé, zůstává u plic jako součást kořínku.  Slezina - je tmavě hnědý protáhlý útvar (vlastností jako hovězí slezina)  Jazyk - je pochoutkou vařený či v jiné úpravě, udí se.  Mozek - je poměrně malý, Očištěný mozeček upravujeme zapékáním, vařením a smažením ( zahuštění zabijačkového guláše).  Žaludek - je protáhlý vakovitý útvar se značně silnou stěnou ( obal tlačenka)  Ledvinka - má fazolovitý tvar. Na povrchu je hladká. Vedlejší produkty:  krvavý ořez - s krví se zpracovává zpravidla do výrobků.  krev - V masném průmyslu se krev upotřebí na četné vařené výrobky (tmavá a krevní tlačenka, jelítka, aj.). Dělají se z ní i levnější konzervy (tučnice a krevní hašé).  střeva

3 Obrázky játra obrázek č. 1 ledvinky obrázek č. 2 plíce obrázek č. 3 Srdce obrázek č. 4 mozek obrázek č 5 slezina obrázek č. 6 jazyk obrázek č. 7 Žaludky obrázek č. 8 střeva obrázek č. 9 játra obrázek č. 1 ledvinky obrázek č. 2 plíce obrázek č. 3 Srdce obrázek č. 4 mozek obrázek č 5 slezina obrázek č. 6 jazyk obrázek č. 7 Žaludky obrázek č. 8 střeva obrázek č. 9

4 VY_32_INOVACE_NAV_297_pracovní_list Obrázky přiřaď k názvům vnitřností. A)játra 1- E) ledvinky 2- B)plíce 3- F)srdce 4- C)mozek 5- G)slezina 6- D)jazyk 7- H)žaludky 8- Správné řešení: A = ; B = ; C = ; D = ; E = ; F = ; G = ; H = ; Obrázky přiřaď k názvům vnitřností. A)játra 1- E) ledvinky 2- B)plíce 3- F)srdce 4- C)mozek 5- G)slezina 6- D)jazyk 7- H)žaludky 8- Správné řešení: A = ; B = ; C = ; D = ; E = ; F = ; G = ; H = ;

5 VY_32_INOVACE_NAV_297_pracovní_list_řešení A)játra 2- E)ledvinky 6- B)plíce 3- F)srdce 5- C)mozek 1- G)slezina 4- D)jazyk 8- H)žaludky 7- Správné řešení: A = 2 ; B = 3 ; C = 1 ; D = 8 ; E = 6 ; F = 5 ; G = 4 ; H = 7 ; A)játra 2- E)ledvinky 6- B)plíce 3- F)srdce 5- C)mozek 1- G)slezina 4- D)jazyk 8- H)žaludky 7- Správné řešení: A = 2 ; B = 3 ; C = 1 ; D = 8 ; E = 6 ; F = 5 ; G = 4 ; H = 7 ;

6 337.html Obrázek č Obrázek č. 2 – 4 Obrázek č Obrázek č. 6 – 9 Obrázky stažený 5. října html Obrázek č Obrázek č. 2 – 4 Obrázek č Obrázek č. 6 – 9 Obrázky stažený 5. října 2012


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Vepřové vnitřnosti. Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno."

Podobné prezentace


Reklamy Google