Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Minerální látky ve výživě sportovce RVS 2. ročník Podzimní semestr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Minerální látky ve výživě sportovce RVS 2. ročník Podzimní semestr."— Transkript prezentace:

1 Minerální látky ve výživě sportovce RVS 2. ročník Podzimní semestr

2 Minerální látky – rozdělení Anorganické látky nezbytné pro růst, výstavbu tkání a metabolické pochody Anorganické látky nezbytné pro růst, výstavbu tkání a metabolické pochody Dle množství potřebného pro organismus Dle množství potřebného pro organismus  Makroelementy - ↑ 100 mg (Ca, Na, K, Cl, Mg, S)  Mikroelementy - ≤ 100 mg (Fe, Cu, Zn, Mn, I, Mo, Se, F, Cr, Co)  Stopové prvky – potřeba v μg (Si, V, Ni, Sn, Cd, As, Al, B)

3 Význam minerálních látek pro sportovce Minerály jsou uvolňovány během cvičení do systémové cirkulace ze zásob → mohou být vyloučeny močí, potem či stolicí Minerály jsou uvolňovány během cvičení do systémové cirkulace ze zásob → mohou být vyloučeny močí, potem či stolicí Deficit minerálů – železo, vápník, jod Deficit minerálů – železo, vápník, jod Ženy více ohroženy nedostatkem vápníku a železa Ženy více ohroženy nedostatkem vápníku a železa Suplementa minerálních látek Suplementa minerálních látek Společně s vitaminy optimalizují zdraví a výkonnost sportovce Společně s vitaminy optimalizují zdraví a výkonnost sportovce S vyšším příjmem energie se zvýší i příjem minerálů a vitaminů S vyšším příjmem energie se zvýší i příjem minerálů a vitaminů Doposud však chybí studie dokazující, že by zvýšený příjem mikronutrientů vedl ke zvýšení výkonnosti sportovce, s výjimkou již vyvinutého deficitu Doposud však chybí studie dokazující, že by zvýšený příjem mikronutrientů vedl ke zvýšení výkonnosti sportovce, s výjimkou již vyvinutého deficitu Význam antioxidantů – prevence poškození vyplývající z nadměrné tvorby volných kyslíkových radikálů Význam antioxidantů – prevence poškození vyplývající z nadměrné tvorby volných kyslíkových radikálů

4 Hořčík 64 % v kostech, 35% intracelulárně (mitochondrie, ECT) 64 % v kostech, 35% intracelulárně (mitochondrie, ECT) c Mg v krvi = jen zlomek celkového množství, částečná informace o stavu Mg v organismu c Mg v krvi = jen zlomek celkového množství, částečná informace o stavu Mg v organismu Význam pro sportovce Význam pro sportovce Regulace energetického metabolismu - kofaktor min. 300 enzym. Reakcí (např. aktivace enzymu katalyzujícího tvorbu ATP) Regulace energetického metabolismu - kofaktor min. 300 enzym. Reakcí (např. aktivace enzymu katalyzujícího tvorbu ATP) Podílí se na správné činnosti srdce a svalů, snižuje nervosvalovou dráždivost (zapojen do metabolismu vápníku) Podílí se na správné činnosti srdce a svalů, snižuje nervosvalovou dráždivost (zapojen do metabolismu vápníku) Snižuje hladinu cholesterolu Snižuje hladinu cholesterolu Sportovci vyšší potřeba (ztrácí se pocením, průjmy) Sportovci vyšší potřeba (ztrácí se pocením, průjmy) Nedostatek hořčíku => únava, svalové křeče, bolesti hlavy Nedostatek hořčíku => únava, svalové křeče, bolesti hlavy Během FA – redistribuce Mg (=> ↓ Mg v krvi) Během FA – redistribuce Mg (=> ↓ Mg v krvi) c Mg v krvi se po dlouhé fyzické zátěži s nízkou intenzitou se obvykle nemění c Mg v krvi se po dlouhé fyzické zátěži s nízkou intenzitou se obvykle nemění Interakce Interakce Nadbytek Ca ve stravě = ↓ absorpce Mg (optimální poměr Ca:Mg = 8:1 až 2:1 Nadbytek Ca ve stravě = ↓ absorpce Mg (optimální poměr Ca:Mg = 8:1 až 2:1 ↓ absorpce Mg - možná příčina – nedostatek vit. B1, 6, D, acidóza, ↑ příjem tuků a cukrů, nadbytek P, vitaminu D, alkoholismus ↓ absorpce Mg - možná příčina – nedostatek vit. B1, 6, D, acidóza, ↑ příjem tuků a cukrů, nadbytek P, vitaminu D, alkoholismus ↑ absorpce Mg - ↑ příjem bílkovin ve stravě ↑ absorpce Mg - ↑ příjem bílkovin ve stravě  Vstřebávání  30 – 40 %  Bez vztahu k zásobám v organismu  Závisí na množství v potravě – chudá strava == větší absorpce

5 Hořčík Zdroje v potravě – DDD 100 – 500 mg Zdroje v potravě – DDD 100 – 500 mg  Rostlinné zdroje - listová zelenina, ořechy, luštěniny, celozrnné výrobky  Živočišné zdroje - maso, vnitřnosti, mléčné výrobky (fosforečnan hořečnatý, chlorid hořečnatý, organické soli)  Tvrdá voda  Dostupnost Mg z minerálních vod  59 %  Absorpce klesá s věkem jedince  ↑ absorpce při současné konzumaci s jídlem  Suplementace Mg  Hydrogenaspartát, citrát či laktát, cheláty  Ostatní soli se špatně vstřebávají  Dlouhodobá suplementace Ca => deficit Mg

6 Sodík Význam Význam Hlavní extracelulární kationt Hlavní extracelulární kationt Udržuje ABR Udržuje ABR regulace acidobazické rovnováhy regulace acidobazické rovnováhy Pocením ztráta 50 mmol/l Na = 2,9 g NaCl na 1 litr potu Pocením ztráta 50 mmol/l Na = 2,9 g NaCl na 1 litr potu Aklimatizace => ↓ Na a Cl potem, K a Mg zůstává Aklimatizace => ↓ Na a Cl potem, K a Mg zůstává Pot hypotonický ve vztahu k ostatním tělesným tekutinám Pot hypotonický ve vztahu k ostatním tělesným tekutinám Dlouhodobé pocení => ↑ osmolality plasmy (zhoršení pocení) Dlouhodobé pocení => ↑ osmolality plasmy (zhoršení pocení) Na součást sportovních nápojů (10 – 30mmol/l) => zlepšení vstřebávání glukózy a vody, chuť nápoje Na součást sportovních nápojů (10 – 30mmol/l) => zlepšení vstřebávání glukózy a vody, chuť nápoje Doporučený příjem Doporučený příjem  Dle WHO 6g soli = 2360 mg Na = 104 mmol Na/den Zdroje v potravě Zdroje v potravě NaCl – kuchyňská sůl (1,4 g Na = 4 g soli) NaCl – kuchyňská sůl (1,4 g Na = 4 g soli) Potraviny – uzeniny, solené ryby, sýry, glutaman sodný… Potraviny – uzeniny, solené ryby, sýry, glutaman sodný… Hlavní složky potu Průměr mg/l Rozpětí hodnot mg/l NaCl K Mg mmol/lPotPlasmaICTNa K4-83,2-5,5150 Ca0-12,1-2,90 Mg < 0,2 0,7-1,515 Cl

7 Draslík Význam Význam Hlavní intracelulární kationt - udržování ABR a stálého osmotického tlaku, přenos nervových vzruchů Hlavní intracelulární kationt - udržování ABR a stálého osmotického tlaku, přenos nervových vzruchů Ukládán společně s glykogenem ve svalech – při odbourávání glykogenu je uvolňován (po náročných výkonech třeba doplňovat) Ukládán společně s glykogenem ve svalech – při odbourávání glykogenu je uvolňován (po náročných výkonech třeba doplňovat) regulace vodního hospodářství regulace vodního hospodářství podporuje ukládání glykogenu ve svalech podporuje ukládání glykogenu ve svalech při odbourávání glykogenu je uvolňován při odbourávání glykogenu je uvolňován Zdroje v potravě: Zdroje v potravě:  Rostlinné potraviny – ořechy, celozrnné cereálie, ovoce a zelenina  Živočišné zdroje – maso, ryby  Doporučená denní dávka  2,5 – 4 gramy

8 Železo 4 g muži, 2,5 g ženy 4 g muži, 2,5 g ženy Fe transportní (transferin), zásobní (feritin, hemosiderin), Fe přenášející kxslík (Hb, Mg) Fe transportní (transferin), zásobní (feritin, hemosiderin), Fe přenášející kxslík (Hb, Mg) Význam Význam  Přenos kyslíku ke svalům, součást hemoglobinu a myoglobinu  Transport elektronů v dýchacím řetězci (cytochromy)  Součástí enzymů (oxidace, redukce) Nejčastěji se objevující deficit sportovců Nejčastěji se objevující deficit sportovců Příčina: vyšší ztráty a nižší příjem Příčina: vyšší ztráty a nižší příjem Vyšší potřeba – během růstu - v dětství, dospívání, těhotenství Vyšší potřeba – během růstu - v dětství, dospívání, těhotenství Sportovci s namáhavým tréninkem – vyšší obrat železa Sportovci s namáhavým tréninkem – vyšší obrat železa Málo studií potvrzující vliv deficitu Fe na výkonnost Málo studií potvrzující vliv deficitu Fe na výkonnost Pokles Hb o 1-2 g/100 ml - ↓ výkonnost Pokles Hb o 1-2 g/100 ml - ↓ výkonnost Ohrožená skupina: sportovci vegetariáni Ohrožená skupina: sportovci vegetariáni Ztrácí se také potem – s vyšší trénovaností se ztráty snižují Ztrácí se také potem – s vyšší trénovaností se ztráty snižují Trénink ve vyšší nadmořské výšce => ↑ potřebě železa ( ↑ Hb) Trénink ve vyšší nadmořské výšce => ↑ potřebě železa ( ↑ Hb)

9 Železo Diagnostika deficitu Fe Diagnostika deficitu Fe Deplece Fe Deplece Fe normální hematokrit, Hb normální hematokrit, Hb Nízký sérový feritin Nízký sérový feritin Normální až vyšší saturace transferinem Normální až vyšší saturace transferinem Deficit Fe Deficit Fe Normální Hb Normální Hb Nízký sérový feritin, Fe, transferin Nízký sérový feritin, Fe, transferin snížená saturace transferinem snížená saturace transferinem Anémie z nedostatku Fe Anémie z nedostatku Fe Nízký hematokrit, Hb Nízký hematokrit, Hb Změny ery (malé, světlé) Změny ery (malé, světlé) Nízké sérové Fe, saturace transferinem Nízké sérové Fe, saturace transferinem Možné příčiny změn hladin Hb a feritinu Možné příčiny změn hladin Hb a feritinu Nízká hl. Hb Nízká hl. Hb Dehydratace = ↑ c Hb Dehydratace = ↑ c Hb Zvýšený objem krve = ↓ c Hb Zvýšený objem krve = ↓ c Hb Feritin Feritin ↑ po akutním stresu ↑ po akutním stresu

10 Faktory svědčící pro vysoké riziko úbytku Fe nebo deficit u sportovců (dle Burkeho) Ukazatele zvýšené potřeby Fe Aktuální růstový spurt u dospívajících Těhotenství (v současném nebo předchozím roce) Ukazatele zvýšených ztrát Fe nebo jeho malabsorpce Náhlé zvýšení objemu tréninku Malabsorpce GIT (např. Crohnova choroba) Krvácení z GIT Velké menstruační krvácení Závažnější krevní ztráty (krvácení z nosu, operace, poranění Časté dárcovství krve Ukazatele nedostatečného příjmu Fe Dlouhodobý nízký příjem energie (2000 kcal/d) Vegetariáni Diety, neobvyklé stravovací zvyklosti Omezení různorodosti stravy, špatná kombinace potravin (nedostatek zdrojů vitaminu C) Pohodlná strava a sportovní doplňky stravy s nízkým obsahem mikroživin Dita s vysokým obsahem sacharidů a vlákniny, nepravidelná strava

11 Železo  Zdroje v potravě  potraviny živočišného původu (hemové i nehemové Fe) – maso, játra, krev (Fe součást hemu- myoglobin, cytochrom, hemoglobin), tuňák  potraviny rostlinného původu (nehemové Fe) – zelenina (špenát, brambory), luštěniny (fazole)  Denní doporučená dávka mg  Vstřebatelnost %  Interakce  Využitelnost snižuje: P, vláknina, fytáty, šťavelany, kofein, silný černý čaj, vysoké koncentrace solí Ca a Mg, draslík v mléku a ml. výrobcích, sójové proteiny  Využitelnost zvyšuje : vitamin C, AMK (cystein), kys. citrónová  Fe v suplementech může snížit dostupnost Zn a naopak  Suplementace  Fumarát železitý, Fe-EDTA – biologicky dostupnější než síran železitý  Užívat mezi jídly  Vhodné užívat přípravky sobsahem Fe a vitmainu C (zvýšená BD)  Dlouhodobá suplementace vysokými dávkami = >  nežádoucí účinky (GIT)  Korozivní změny na muk=ozních tkáních  Otrava Fe  Chronické poškození a zvětšení jater

12 Vápník Význam Význam Tvorba kostí a zubů Tvorba kostí a zubů Proces srážení krve (protrombin) Proces srážení krve (protrombin) Udržení činnosti nervové soustavy Udržení činnosti nervové soustavy Kontraktilita hladkého a kosterního svalstva Kontraktilita hladkého a kosterního svalstva Homeostázu Ca udržuje – parathormon (při ↓ hl. Ca), kalcitonin (při ↑ hl. Ca), kalcitriol a další Homeostázu Ca udržuje – parathormon (při ↓ hl. Ca), kalcitonin (při ↑ hl. Ca), kalcitriol a další DDD 1000 mg DDD 1000 mg Zdroje vápníku Zdroje vápníku Mléko a mléčné výrobky Mléko a mléčné výrobky Sardinky, mák, ořechy, sója Sardinky, mák, ořechy, sója Faktory ovlivňující utilizaci Ca, interakce Faktory ovlivňující utilizaci Ca, interakce ↑ - vit. A, D, C, proteiny, tuky, kyselé pH ve střevě, laktóza, pohyb ↑ - vit. A, D, C, proteiny, tuky, kyselé pH ve střevě, laktóza, pohyb ↓ - nadměrný příjem proteinů a tuků, oxaláty, fytáty, vláknina, stres, zrychlená peristaltika, nedostatek pohybu, cukr ↓ - nadměrný příjem proteinů a tuků, oxaláty, fytáty, vláknina, stres, zrychlená peristaltika, nedostatek pohybu, cukr Zvýšený příjem Ca – interferuje s absorpcí Mg, Zn, Fe, Mn Zvýšený příjem Ca – interferuje s absorpcí Mg, Zn, Fe, Mn Ca zlepšuje absorpci vitaminu B12 Ca zlepšuje absorpci vitaminu B12 Ca inhibuje absorpci Fe (300 mg Ca ve stravě sníží absorpci Fe o 50%) Ca inhibuje absorpci Fe (300 mg Ca ve stravě sníží absorpci Fe o 50%) Suplementy Ca Suplementy Ca Kalciumkarbonát - dobrá BD, nejvyšší množství kalcia Kalciumkarbonát - dobrá BD, nejvyšší množství kalcia Kalciumfosfát, hydroxyapatit – špatná absorpce Kalciumfosfát, hydroxyapatit – špatná absorpce Dolomit – přírodní zdroj Ca a Mg Dolomit – přírodní zdroj Ca a Mg Citrát, laktát, glukonát a kalciumcitrát-malát – dobrá rozpustnost, méně Ca Citrát, laktát, glukonát a kalciumcitrát-malát – dobrá rozpustnost, méně Ca

13 Vápník Nedávné studie – snížená kostní hmota u sportovkyň, zvýšené riziko zátěžových zlomenin Nedávné studie – snížená kostní hmota u sportovkyň, zvýšené riziko zátěžových zlomenin Možné příčiny Možné příčiny Deficit Ca ve stravě Deficit Ca ve stravě Hormonální vztahy – estrogeny Hormonální vztahy – estrogeny Nepravidlená menstruace, primární či sekundární amenorhea – sportovkyně hlídající si hmotnost Nepravidlená menstruace, primární či sekundární amenorhea – sportovkyně hlídající si hmotnost Nízký přívod energie Nízký přívod energie Vysoká tréninková zátěž Vysoká tréninková zátěž

14 Jód 10 mg jodu v těle (8 mg ve štítné žláze) 10 mg jodu v těle (8 mg ve štítné žláze) Význam Význam Tvorba thyreoidních hormonů Tvorba thyreoidních hormonů thyroxinu (T4) a trijodtyroninu (T3) thyroxinu (T4) a trijodtyroninu (T3) Zlepšují metabolismus Zlepšují metabolismus Stimulace syntézy bílkovin Stimulace syntézy bílkovin Stimulace produkce tepla Stimulace produkce tepla Podpora růstu, pohlavního a mentálního vývoje Podpora růstu, pohlavního a mentálního vývoje Není vyšší potřeba u fyzicky aktivních lidí Není vyšší potřeba u fyzicky aktivních lidí DDD – 150 μg/d DDD – 150 μg/d Zdroje v potravě Zdroje v potravě Mořské ryby, korýši, řasy Mořské ryby, korýši, řasy Minerální vody obohacené jodem Minerální vody obohacené jodem Iodidovaná sůl Iodidovaná sůl Interakce Interakce Nadbytek Ca = snížená vstřebatelnost I Nadbytek Ca = snížená vstřebatelnost I Zvýšená konzumace tuků = snížená produkce th. hormonů Zvýšená konzumace tuků = snížená produkce th. hormonů

15 Selen 10 – 15 g v organismu (všudypřítomný, nejvíce vnitřnosti) 10 – 15 g v organismu (všudypřítomný, nejvíce vnitřnosti) Význam Význam Součást glutathionperoxidázy – antioxidační enzym – brání peroxidaci lipidů, poškození buněk, oddaluje stárnutí Součást glutathionperoxidázy – antioxidační enzym – brání peroxidaci lipidů, poškození buněk, oddaluje stárnutí Působí synergicky s vitaminem E – antioxidant Působí synergicky s vitaminem E – antioxidant Zlepšuje činnost imunitního systému Zlepšuje činnost imunitního systému Působí ochraně proti karcinogenním těžkých kovů ve stravě Působí ochraně proti karcinogenním těžkých kovů ve stravě Spermatogeneze (motilita spermií) Spermatogeneze (motilita spermií) Zdroje v potravě Zdroje v potravě Mořské produkty, maso, chřest Mořské produkty, maso, chřest Obiloviny – dle obsahu v půdě Obiloviny – dle obsahu v půdě Denní doporučená dávka Denní doporučená dávka 55 μg ženy/70 μg muži 55 μg ženy/70 μg muži Absorpce %, biol. poločas 1-2 dny Absorpce %, biol. poločas 1-2 dny Vysoké dávky – toxické, karcinogenní, teratogenní (200 μg) Vysoké dávky – toxické, karcinogenní, teratogenní (200 μg) Interakce Interakce Nedostatek vitaminu C = zhoršená utilizace Se Nedostatek vitaminu C = zhoršená utilizace Se Vysoké dávky vitaminu C = redukce absorpce anorganických soli Se Vysoké dávky vitaminu C = redukce absorpce anorganických soli Se Nízká hladina Se = vyšší požadavek na vitamin E Nízká hladina Se = vyšší požadavek na vitamin E

16 Zinek 1,5 - 3 g Zn - svaly 60 %, kosti 30 % játra 1,5 - 3 g Zn - svaly 60 %, kosti 30 % játra Význam Význam Kofaktor asi 100 enzymů účastnících se energetického metabolismu (sacharidů), štěpení bílkovin Kofaktor asi 100 enzymů účastnících se energetického metabolismu (sacharidů), štěpení bílkovin Podílí se na tvorbě inzulinu Podílí se na tvorbě inzulinu Spermatogeneze, tvorba testosteronu Spermatogeneze, tvorba testosteronu Podpora procesu hojení zranění, obnovy tkání Podpora procesu hojení zranění, obnovy tkání Syntéza DNA, proliferace buněk, syntéza bílkovin Syntéza DNA, proliferace buněk, syntéza bílkovin Zlepšení imunitních funkcí inkorporace Fe do Hb (deficit – anémie) Zlepšení imunitních funkcí inkorporace Fe do Hb (deficit – anémie) Antioxidant (superoxiddismutáza) Antioxidant (superoxiddismutáza) Ztráty Zn – močí a potem (nejsou však významné ani u sportovce) Ztráty Zn – močí a potem (nejsou však významné ani u sportovce) Zvyšuje utilizaci vitaminu A a B2 Zvyšuje utilizaci vitaminu A a B2 Vstřebávání 20 – 30 % (aktivně za pomoci ATP, hormonů) Vstřebávání 20 – 30 % (aktivně za pomoci ATP, hormonů) Vylučování – močí (300 – 600 μg/d) dle obsahu N a P ve stravě Vylučování – močí (300 – 600 μg/d) dle obsahu N a P ve stravě

17 Zinek Zdroje v potravě Zdroje v potravě Maso, cereálie, mořští korýši, ořechy, vejce, mléko Maso, cereálie, mořští korýši, ořechy, vejce, mléko Využitelnost zinku vyšší ze živočišných zdrojů Využitelnost zinku vyšší ze živočišných zdrojů Denní doporučená dávka 15 mg Denní doporučená dávka 15 mg Interakce Interakce Resorpci Zn snižují Resorpci Zn snižují Vysoké dávky Fe nad 60 mg/d, poměr Fe:Zn > 2:1 Vysoké dávky Fe nad 60 mg/d, poměr Fe:Zn > 2:1 Vysoké dávky kys. listové Vysoké dávky kys. listové Suplementace Cu Suplementace Cu Strava s vysokým obsahem Ca, vlákniny, fytátů. Šťavelanů Strava s vysokým obsahem Ca, vlákniny, fytátů. Šťavelanů Deficit vitaminu E zvyšuje deficit Zn Deficit vitaminu E zvyšuje deficit Zn Absorpci Zn usnadňují bílkoviny (cystein, histidin), vitamin A, E a B6 Absorpci Zn usnadňují bílkoviny (cystein, histidin), vitamin A, E a B6 Vysoké dávky Zn (nad 80 mg/d) snižují absorpci Cu Vysoké dávky Zn (nad 80 mg/d) snižují absorpci Cu Suplementace Suplementace Síran zinečnatý – horší biol. dostupnost Síran zinečnatý – horší biol. dostupnost Zinek vázaný jako glukonát, orotát, proteinový hydrolyzát, chelátové formy – vyšší BD Zinek vázaný jako glukonát, orotát, proteinový hydrolyzát, chelátové formy – vyšší BD Užívat mezi jídly Užívat mezi jídly

18 Měď 75 mg mědi v organismu 75 mg mědi v organismu Význam Význam Regulace aktivity enzymů Regulace aktivity enzymů Proteiny vázající měď (metaloproteiny) – ceruloplazmin a albumin Proteiny vázající měď (metaloproteiny) – ceruloplazmin a albumin Katalyzátor při tvorbě hemoglobinu, katecholaminů Katalyzátor při tvorbě hemoglobinu, katecholaminů Tvorba pigmentu, vlasů Tvorba pigmentu, vlasů Důležitá pro vstřebávání Fe a jeho mobilizaci Důležitá pro vstřebávání Fe a jeho mobilizaci Složka dýchacích enzymů Složka dýchacích enzymů Antioxidant (superoxiddismutáza) Antioxidant (superoxiddismutáza) Napomáhá produkce enrgie v mitochondriích Napomáhá produkce enrgie v mitochondriích Zdroje v potravě Zdroje v potravě Ústřice, korýši, zelená zelenina, ryby, vnitřnosti, ořechy, sušené ovoce, žloutek, kakao Ústřice, korýši, zelená zelenina, ryby, vnitřnosti, ořechy, sušené ovoce, žloutek, kakao Denní doporučená dávka 2,1 mg (30 μg/kg) Denní doporučená dávka 2,1 mg (30 μg/kg) Vstřebatelnost 25 – 40 % Vstřebatelnost 25 – 40 % Dle obsahu v organismu Dle obsahu v organismu Zhoršena při vyšším příjmu Zn, Mo, vitaminu C, Cd, Cu Zhoršena při vyšším příjmu Zn, Mo, vitaminu C, Cd, Cu Optimální poměr Zn:Cu - 7:1 Optimální poměr Zn:Cu - 7:1 Suplementace Suplementace Síran měďnatý – nejčastěji používaný Síran měďnatý – nejčastěji používaný Organicky vázaná meď – biologicky dostupnější Organicky vázaná meď – biologicky dostupnější Několik dávek mezi jídly Několik dávek mezi jídly


Stáhnout ppt "Minerální látky ve výživě sportovce RVS 2. ročník Podzimní semestr."

Podobné prezentace


Reklamy Google