Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Receptury Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Emil Vašíček Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Receptury Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Emil Vašíček Dostupné."— Transkript prezentace:

1 Receptury Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Emil Vašíček Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 AutorIng. Emil Vašíček Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-Gu-GT/1-PV-4/4 Název DUMReceptury Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP28-52-H/01 Obor vzděláváníGumař-plastikář Vyučovací předmětGumárenská technologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce s doplňujícím výkladem vyučujícího, náplň: druhy gumárenských receptur a jejich použití Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Základní receptura, laboratorní receptura, provozní receptura Datum

3 Receptury Náplň výuky: Složení směsi Receptura základní laboratorní provozní Příklady

4 Gumárenské směsi Samotné kaučuky nemají příliš výhodné vlastnosti a proto se výrobky připravují z gumárenských směsí. Kromě zlepšených vybraných vlastností se díky plnivům zároveň snižuje cena materiálu. Vhodnou skladbou směsi se dají připravit vlastnosti vulkanizátů „na míru“ Obr. 1: gumárenský výrobek

5 Skladba směsi Při přípravě kaučukových směsí se zvažuje skladba připravované směsi z těchto zorných úhlů: vlastnosti výrobku s ohledem na využití výrobní technologický postup ekonomické hledisko (cena výrobku) Podle výše uvedených hledisek se sestaví předpis zastoupení jednotlivých komponent ve směsi – receptura Obr. 2: skladba směsi

6 Receptury Podle určení rozeznáváme tři druhy receptur Základní receptura – výchozí dokument Laboratorní receptura – pro laboratorní vzorky Provozní receptura – pro výrobní provozy Obr. 3: receptury

7 Receptura základní Na každou novou směs se vypracuje nejdříve tzv. základní receptura, v níž se udává množství jednotlivé složky ve hmotnostních dílech vztažených na 100 hmotnostních dílů základního polymeru (kaučuku, ale i plastu) s přesností na dvě desetinná místa. Tato jednotka se označuje dsk (Dílů na Sto dílů Kaučuku) Výhodou základní receptury je její přehlednost Obr. 4: výpočet receptury Z této receptury se následně vypočítá receptura laboratorní i provozní

8 Receptura laboratorní Laboratorní receptura je vypočítána ze základní receptury Množství komponent se uvádí v gramech na 2 desetiny Používá se pro laboratorní vzorky Celkové množství 2 – 10 kg Obr. 5: laboratorní váhy

9 Receptura provozní Provozní receptura je opět vypočítána z receptury základní Celkové množství je v kg na 3 desetiny Je určena pro výrobní provozy Celkové množství závisí na strojním zařízení: pro kalandry cca 150 kg pro hnětiče cca 500 kg Obr. 6: hnětič

10 Příklad receptur Obr. 7: směs pro nákladní pláště Skladba receptury se liší v závislosti na způsobu použití směsi – pro každý výrobek jsou odlišné požadavky na vlastnosti pryže KomponentaBěhounKostra Přírodní kaučuk (NR)7040 Isoprenový kaučuk (IR)1030 Butadienový kaučuk (BR)20-- BR nastavovaný olejem30 Oxid zinečnatý (ZnO)3 – 4 Kyselina stearová25 Saze retortové5030 Změkčovadlo64 Urychlovač0,9 Síra1,82,6 – 3,0 Antioxidant1,01,6 Retardér0,2--

11 Kontrolní otázky: 1.Jaké znáš druhy receptur a čím se liší? 2.K čemu se používá laboratorní receptura? 3.Jaké jsou druhy provozních receptur? 1.Jaké znáš druhy receptur a čím se liší? 2.K čemu se používá laboratorní receptura? 3.Jaké jsou druhy provozních receptur?

12 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: kod?c=8981http://www.celysvet.cz/smile- kod?c=8981 Obr. 3: vlastní Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 6: Vašíček Emil, ing., „Gumárenská technologie“, učební texty, vydání třetí, Střední odborná škola Otrokovice, 2011 Obr. 7: vlastni

13 Seznam použité literatury: [1] Vašíček Emil, ing., „Gumárenská technologie“, učební texty, vydání třetí, Střední odborná škola Otrokovice, 2011 [2] Vašíček Emil, ing., „Chemické suroviny“, učební texty, vydání druhé, Střední odborná škola Otrokovice, 2009

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Receptury Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Emil Vašíček Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google