Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Dodatky k politikám EU Koncepce exportní politiky EU VŠFS – kombinované magisterské studium PESA 17. 12. 2004.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Dodatky k politikám EU Koncepce exportní politiky EU VŠFS – kombinované magisterské studium PESA 17. 12. 2004."— Transkript prezentace:

1 1 Dodatky k politikám EU Koncepce exportní politiky EU VŠFS – kombinované magisterské studium PESA 17. 12. 2004

2 2 Koncepce exportní politiky EU Opatření v oblasti podpory vývozu – Smlouva o ES požadavek komunitární harmonizace systémů podpor vývozu poskytovaných ČS EU – nesmí být narušena soutěž mezi podnikatelskými subjekty z EU.

3 3 1. pokračování První případ: podnikatelský subjekt z ČZ EU exportuje na vnitřní trh nečlenské země EU. Zde není v konfliktu s jiným subjektem z ČZ EU. Eventuální problém není předmětem zájmu Evropské komise, měl by být předmětem zájmu příslušného národního úřadu pro hospodářskou soutěž.

4 4 2. pokračování Druhý případ: podnikatelský subjekt z ČZ EU exportuje na vnitřní trh nečlenské země EU. Zde se dostane do konfliktu s jiným podnikatelským subjektem z ČZ EU a to z důvodu exportní podpory. Řeší Evropská komise.

5 5 3. pokračování Podpora exportu v EU není centralizována; limity: finanční možnosti ČZ a dodržování legislativních principů v EU (soutěžní politika); Jednotlivé ČZ aplikují v rozdílné míře a dle svých možností 5 základních skupin nástrojů na podporu exportu.

6 6 4. pokračování Marketingové služby a zahraniční centra a zastoupení 1. podpora prezentace v zahraničí 2. poskytování informací, datových souborů, analýz a studií 3. zajišťování kooperačních příležitostí.

7 7 5. pokračování Exportní úvěry dotace úroků převzetí eventuálních závazků odložená splatnost vystavení garancí.

8 8 6. pokračování Pojišťování exportu 1. zajištění možnosti pojištění vývozu na komerční bázi 2. dtto – na částečně komerční bázi.

9 9 7. pokračování Realizace investic přímo ovlivňujících exportní výkonnost 1. infrastruktura 2. vzdělání.

10 10 8. pokračování Podpora exportu prostřednictvím institucí EU – především EK 1. reprezentace na mezinárodních setkáních, včetně mezinárodních organizací, hájení pozic a zájmů podnikatelských subjektů z ČZ EU 2. sledování zájmů podnikatelských subjektů z EU při jednáních s nečlenskými státy EU.

11 11 P ř eji vám všem hodn ě sil do kone č né fáze p ř ípravy vánoc, jejich klidné prožití a do NR 2005 hodn ě zdraví, co nejvíce č asu na studium, osobní a pracovní úsp ě chy. Na shledanou 15. 1. 2005.


Stáhnout ppt "1 Dodatky k politikám EU Koncepce exportní politiky EU VŠFS – kombinované magisterské studium PESA 17. 12. 2004."

Podobné prezentace


Reklamy Google