Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v."— Transkript prezentace:

1 Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v katastru nemovitostí na LV č. 556 vedeném u katastrálního úřadu pro Jihomoravský kraj, katastrální pracoviště Brno. Nemovitosti jsou v jeho výlučném vlastnictví na základě darovací smlouvy uzavřené dne 23.7.1992. Hodnota nemovitostí činí dle znaleckého posudku 840 000,- Kč. Pan Dvořák má v úmyslu uvedené nemovitosti prodat Janu Potůčkovi za dohodnutou kupní cenu 1 350 000,- Kč. Jan Potůček je ženatý, jeho společné jmění s manželkou trvá, kupní cena bude hrazena zčásti z prostředků získaných z jeho podnikatelské činnosti, zčásti z půjčky poskytnuté rodiči jeho manželky. Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v katastru nemovitostí na LV č. 556 vedeném u katastrálního úřadu pro Jihomoravský kraj, katastrální pracoviště Brno. Nemovitosti jsou v jeho výlučném vlastnictví na základě darovací smlouvy uzavřené dne 23.7.1992. Hodnota nemovitostí činí dle znaleckého posudku 840 000,- Kč. Pan Dvořák má v úmyslu uvedené nemovitosti prodat Janu Potůčkovi za dohodnutou kupní cenu 1 350 000,- Kč. Jan Potůček je ženatý, jeho společné jmění s manželkou trvá, kupní cena bude hrazena zčásti z prostředků získaných z jeho podnikatelské činnosti, zčásti z půjčky poskytnuté rodiči jeho manželky. Uveďte, jak je třeba postupovat, aby došlo k uzavření kupní smlouvy, smlouvu formulujte a určete okamžik jejího vzniku, platnosti a nabytí vlastnického práva k nemovitostem. Do jaké formy vlastnictví nabude kupující převáděné nemovitosti? Uveďte, jak je třeba postupovat, aby došlo k uzavření kupní smlouvy, smlouvu formulujte a určete okamžik jejího vzniku, platnosti a nabytí vlastnického práva k nemovitostem. Do jaké formy vlastnictví nabude kupující převáděné nemovitosti?

2 Příklad 2 Vlastník televizního přijímače JVC požaduje pro prodejci, aby mu jeho televizor opravil. Prodávající odmítá provést opravu s tím, že jde o televizor zahraničního výrobce, a proto nemá součástky nutné k opravě. Vlastník televizního přijímače JVC požaduje pro prodejci, aby mu jeho televizor opravil. Prodávající odmítá provést opravu s tím, že jde o televizor zahraničního výrobce, a proto nemá součástky nutné k opravě.  Může se prodávající zprostit povinnosti opravy s poukazem na to, že jde o zahraniční výrobek? Jak může prodávající a kupující postupovat v případě, že žádné náhradní součástky již nejsou k dispozici a výrobce již zkrachoval a zanikl? Jak může prodávající a kupující postupovat v případě, že žádné náhradní součástky již nejsou k dispozici a výrobce již zkrachoval a zanikl? Jak dlouhá může být záruční doba na tento televizor? Jak dlouhá může být záruční doba na tento televizor?

3 Příklad 3 Neteř žila se svým strýcem ve společné domácnosti od ledna 2000 až do jeho smrti v červnu 2003. Vzhledem k tomu, že byl invalidní, starala se o něj a také mu finančně vypomáhala. Nebyla však v jeho bytě hlášena k trvalému pobytu. Neteř žila se svým strýcem ve společné domácnosti od ledna 2000 až do jeho smrti v červnu 2003. Vzhledem k tomu, že byl invalidní, starala se o něj a také mu finančně vypomáhala. Nebyla však v jeho bytě hlášena k trvalému pobytu. Zabývejte se otázkou, zda by na ni mohlo přejít právo nájmu bytu, nešlo-li o byt družstevní. Posuďte, zda a jak by se změnila situace, kdyby šlo o byt služební nebo o byt družstevní. Zabývejte se otázkou, zda by na ni mohlo přejít právo nájmu bytu, nešlo-li o byt družstevní. Posuďte, zda a jak by se změnila situace, kdyby šlo o byt služební nebo o byt družstevní.

4 Příklad 4 Manželé E.N. a V.N. jako vlastníci obytného domu si objednali u stavební firmy provedení díla spočívajícího v montáži ústředního topení. Firma s uzavřením smlouvy souhlasila, měla volnou kapacitu, došlo i k dohodě o termínu provedení. Manželé však nesouhlasili s výši ceny. Montáž ústředního topení nebyla v dohodnutém termínu uskutečněna, a proto se manželé domáhali žalobou u soudu splnění dohodnutých povinností. Manželé E.N. a V.N. jako vlastníci obytného domu si objednali u stavební firmy provedení díla spočívajícího v montáži ústředního topení. Firma s uzavřením smlouvy souhlasila, měla volnou kapacitu, došlo i k dohodě o termínu provedení. Manželé však nesouhlasili s výši ceny. Montáž ústředního topení nebyla v dohodnutém termínu uskutečněna, a proto se manželé domáhali žalobou u soudu splnění dohodnutých povinností. Posuďte, zda žaloba manželů bude úspěšná, a svůj názor odůvodněte s odkazem na příslušné ustanovení.

5 Příklad 5 Vaše babička se zúčastnila poznávacího zájezdu, při němž proběhla i nabídka kuchyňského nádobí. Jednu sadu nádobí si zakoupila přímo na místě. Nyní přehodnotila výhodnost této koupě a chtěla by nádobí vrátit. Vaše babička se zúčastnila poznávacího zájezdu, při němž proběhla i nabídka kuchyňského nádobí. Jednu sadu nádobí si zakoupila přímo na místě. Nyní přehodnotila výhodnost této koupě a chtěla by nádobí vrátit. Je to ještě možné? Jak by bylo vhodné postupovat, kdyby si babička zároveň na nádobí vzala spotřební úvěr, tj. uzavřela na zájezdu smlouvu o spotřebitelském úvěru se společností PŮJČKAHNED, a. s.?


Stáhnout ppt "Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v."

Podobné prezentace


Reklamy Google