Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spoje dřevěnými spojovacími prostředky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spoje dřevěnými spojovacími prostředky"— Transkript prezentace:

1 Spoje dřevěnými spojovacími prostředky
Spoje na tupou spáru s kolíky. Používají se na středové i rohové spoje. Průměr kolíků závisí na tloušťce materiálu. Do 16 mm d = 6 mm, h(D) 16 – 19 mm d = 8 mm, h(D) 19 a více d = 10 mm. Délka kolíků 2 až 2,5 násobek tloušťky materiálu. Pro těsnost spáry musí být hloubka o 2 až 3 mm větší než délka kolíku.

2 Do tloušťky desky se kolíky zapouštějí tak, aby mezi dnem otvoru a plochou zůstalo 1,5 až 2 mm neporušené hmoty. Při spojování na pokos musí být délka kolíku alespoň 2h. Rýsování kolíkového spoje provádíme ostrou tužkou, podélné, rovnoběžné osy rejskem, nebo pomocí označováku. Vrtáme podle šablony. Pro opakované zhotovování používáme speciální přípravky, která zhotovování kolíkových spojů urychlí. Vrtáme spirálovým vrtákem. Proti poškození hran otvorů spojovaných dílců se hrany kolíků upraví hrotovníkem.

3 Svlaky Používají se ke zpevňování spárovek, jejich zajištění proti borcení. Svlaky zapuštěné, ploché (nízké) a vysoké, vyráběny z tvrdého dřeva, nejlépe buku, aby dobře plnily svoji funkci.

4 Vyztužovací svlaky se zapouštějí min. 50 mm od čela spárovek.
Rýsování. Podle zhotoveného svlaku si na desku orýsujeme rybinovou drážku, kterou zhotovíme svlakovkou, buď jako průběžnou nebo osazenou do hloubky 1/3 až 2/5 tloušťky spárovky. Drážka je mírně sbíhavá, o 2 až 3 mm, svlaky se nelepí, maximálně na jedné třetině. Drážku částečně vydlabeme a dočistíme kocourem. Vyztužovací svlaky se zapouštějí min. 50 mm od čela spárovek. (Obr.39, str.62)

5

6 Okrajnice Slouží k vyztužení spárovek na čele, nasazené na čelní pero a zajištěné zaklížením průběžného čepu do okrajnice. Zhotovují se z tvrdého dřeva, BK, lepí se jen uprostřed délky. U dřevotřískových a podobných desek se okrajnice osazují na pero a drážku v čele desky.

7 Stabilizátory Díly spárovek jsou nasazeny na tyče z hliníku nebo tvrdého dřeva. Zvenčí nejsou vidět a brání borcení ploch z masivního dřeva.


Stáhnout ppt "Spoje dřevěnými spojovacími prostředky"

Podobné prezentace


Reklamy Google