Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty."— Transkript prezentace:

1 Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty

2 Pojmy riziko a nejistota Riziko Nejistota Převod nejistoty na riziko Vždy možnost omylu

3 Očekávaná (imaginární) hodnota Při riziku Výpočet V praxi nastává jedna z variant, nikoliv očekávaná hodnota.

4 Averze k riziku Spravedlivá hra Ztráta užitku ze ztráty vyšší než užitek z výhry Plyne ze zákona klesajícího mezního užitku Očekávaný užitek při spravedlivé hře kontra užitek při nehře

5 Kdy se vyplatí riskovat Porušit podmínky spravedlivé hry Vyhranná částka je vyšší než prohraná částka Pravděpodobnost (pst.) výhry vyšší než pst. prohry. Kombinace obého.

6 Co dále ovlivňuje ochotu riskovat Současný příjem Budoucí příjem Současný majetek Budoucí majetek Ochota k riskování je vždy subjektivní, nelze dopředu stanovit, jak se konkrétní člověk zachová v konkrétní situaci.

7 Referenční bod K čemu se vztahuje naše ochota riskovat Může to být: - současný stav - minulý stav - budoucí stav Záleží na konkrétní situaci

8 Další faktory ovlivňující naše chování Majetnický efekt Klesající citlivost: bezprostředně získáváme nebo ztrácíme stejnou (velmi podobnou částku). Záleží zde o jakou částku se jedná, její podíl na našem současném nebo budoucím bohatství, atd. Záleží na různých situacích, kdy riskujeme Klasifikace situací viz dále: jedná se o obvyklé jednání, konkrétní jednotlivec se může chovat jinak.

9 S1: vysoká pst výhry, nízká pst prohry, vysoká ztráta v případě prohry Averze k riziku => jsme zklamáni, když prohrajeme Ochota přijmout nepříznivé vyrovnání. Ve výsledku dostaneme méně než je očekávaná hodnota.

10 S2: nízká pst výhry, vysoká vyhraná částka, nízká prohraná částka Jsme ochotni riskovat Příklad: loterie

11 S3: nízká pravděpodobnost vysoké ztráty Povodeň, požár, neúspěch při investici Averze k riziku Řeší se pomocí pojištění (viz dále)

12 S4: Vysoká pst ztráty, vysoká výše ztráty Jsme ochotni riskovat. Risk jako jediný způsob, jak ztrátu odvrátit.

13 Pojištění Pojmy: - pojistná událost - pojistné plnění - pojistné Podstata pojištění: - na jednu stranu mírně snižuje naši hodnotu v případě, že pojistná událost nenastane - na druhou stranu výrazně zvyšuje naší hodnotu, pokud pojistná událost nastane

14 Pojištění Pojištěný a pojišťovna Z pohledu pojišťovny jsou zpravidla jednotlivé pojistné události na sobě nezávislé. Plní-li v jednom případě, neplní v jiných. Pojistný kontrakt se zpravidla nepřevádí.

15 CDS kontrakty CDS = credit default swap Je nějaká událost. Obvykle se vztahuje k nějakému podkladovému aktivu (dluhopisu). Prodávající (emitent) CDS prodejem nabízí, že druhou stranu pojistí v případě vzniku události. Je definována doba kontraktu (od kdy do kdy může nastat událost) Kupující se chce pojistit. Prodávajícímu platí pojistné v procentech (desetinách či setinách procent) z ceny CDS. Nastane-li událost: prodávající plní. CDS lze převádět: pokud už kupující CDS nechce, může jej prodat.

16 Výhody a nevýhody CDS kontraktů Rozšířením subjektů představovaly paretocksé zlepšení. Problémy: - nejsou evidovány - Kupující a prodávající CDS jsou odděleni od emitenta podkladového aktiva. - Hodnota podkladového aktiva může být výrazně nižší než hodnota kontraktu CDS. - široce definovaný default.

17 Další formy obrany proti riziku Trh s informacemi Značka Záruky Diverzifikace (události musí být na sobě nezávislé)


Stáhnout ppt "Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty."

Podobné prezentace


Reklamy Google