Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Al ž írsko. Alžírská demokratická a lidová republika Je stát, který leží na severu Afriky. Na severovýchodě hraničí s Tuniskem, na východě s Lybií,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Al ž írsko. Alžírská demokratická a lidová republika Je stát, který leží na severu Afriky. Na severovýchodě hraničí s Tuniskem, na východě s Lybií,"— Transkript prezentace:

1 Al ž írsko

2

3 Alžírská demokratická a lidová republika Je stát, který leží na severu Afriky. Na severovýchodě hraničí s Tuniskem, na východě s Lybií, na jihu s Nigerem, na jihozápadě s Mali, na jihozápadě s Mauritánií a na západě se Západní Saharou a s Marokem. Maroko Západní Sahara Mauritánie Tunisko Lýbie Niger Mali

4 48 provincií Administrativní dělení: 48 provincií Národnostní složení : 79% arabové, 21% berberové Hlavní město : Alžír Úřední jazyk : arabština Náboženství : islám

5 Vznik:19.března 1962(vyhlášení nezávislosti) Prezident:Abdal Azíz Buteflika Předseda vlády:Abdal Azíz Belchadem Státní vlajkaStátní znak

6 Vývoz: ropa, zemní plyn Dovoz: spotřební zboží, potraviny Odběratelské země: Itálie, USA, Francie, Španělsko, Nizozemsko Dodavatelské země: Francie, USA, Itálie, Německo, Španělsko Páteří alžírského hospodářství je ropa, zemní plyn, fosfáty, polymetalické rudy a rtuť. Dalšími důležitými odvětvími jsou zpracování železa a oceli a potravinářský a textilní průmysl.

7 Dějiny -V r. 1834 bylo Alžírsko připojeno k Francii. -Nezávislost byla vyhlášena 3.7.1962. -Počátek 20. st. přivedl první snahy o změnu poměru sil. Důležitými daty byl rok 1943, kdy byl vypracován „Manifest alžírského lidu“ a rok 1946, kdy vzniklo Hnutí za vítězství demokratických svobod (MTLD). Po roce 1954 se část MTLD transformovala do FNO (Fronta národního osvobození). -V roce 1954 zahájila Národní osvobozenecká fronta (NOF) guerillovou Alžírskou válku o nezávislost. Po skoro deseti letech války ve městech i na venkově se jí podařilo v roce 1962 vyhnat Francouze ze země. -Po roce 1970 nastává období ve znamení tří revolucí: 1. průmyslová 2. agrární 3. kulturní Poté následují bouřlivé události z konce 80. let. -V říjnu 1988 Alžírsko zasáhly vlny stávek v reakci na hospodářský propad země. Při střetech s vojskem bylo zabito několik stovek stávkujících.

8 - Volby 26.prosince 1961 vyhrála Islámská fronta spásy (IFS) fundamentalistických muslimů. Následoval vojenský převrat, moc převzala Nejvyšší státní rada, v lednu 1992 rozpustila parlament a v únoru vyhlásila výjimečný stav. IFS byla zakázána, přesto neukončila svoji činnost a na konci roku 1993 vyzvala všechny cizince v zemi, aby ji opustili. Po uplynuti této lhůty začaly masakry namířené nejen proti nim. Roku 1994 se stal prezidentem Liamín Ziruál, který byl podporován armádou. Na usmiřovacích konferencích v letech 1996 a 1997 se mu podařilo přimět umírněné islamisty k dialogu. V listopadu 1996 schválilo 85,6 % Alžířanů ústavní reformu, která zakazuje náboženské strany, umožňuje formování politických stran a posiluje úlohu prezidenta.

9 Kultura -Nová ústava zakotvila islám jako státní náboženství a arabskou a berberskou národnost jako základ státu. Výrazem venkovských tradic jsou každoroční tzv. datlové slavnosti a tanci a závody velbloudů. -Okolo 40% dospělých je zde negramotných. Již dříve zde byl zahájen rozsáhlý vzdělávací program, který pro nedostatek prostředků není zejména na venkově příliš úspěšný. Politika -Hlavou státu je prezident, volený maximálně na dvě volební období po pěti letech. Prezident jmenuje předsedu vlády, který sestavuje vládu. -Alžírský parlament je dvoukomorový. Sestává se z dolní sněmovny, Národního shromáždění s 380 poslanci a pětiletým volebním obdobím a horní sněmovny, Rady národů s 144 místy.

10 Hospodářství -Zemědělství zaměstnává necelou čtvrtinu pracovních sil a pro nízkou produktivitu zabezpečuje sotva třetinu domácí spotřeby potravin. -Země má nedostatek orné půdy, na které pěstuje malé množství pšenice, ječmene a brambor. -Alžírsko patří mezi největší světové producenty korku. -Základem ekonomiky je těžba ropy a zemního plynu na Sahaře, která zajišťuje téměř 20% hrubého domácího produktu a více než 95% exportních příjmů.


Stáhnout ppt "Al ž írsko. Alžírská demokratická a lidová republika Je stát, který leží na severu Afriky. Na severovýchodě hraničí s Tuniskem, na východě s Lybií,"

Podobné prezentace


Reklamy Google