Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alternátory s vyniklými póly - hydroalternátory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alternátory s vyniklými póly - hydroalternátory"— Transkript prezentace:

1 Alternátory s vyniklými póly - hydroalternátory
jsou poháněny pomaluběžným strojem často vodní turbínou. Zásadní rozdíl oproti turboalternátorům jsou pólové nástavce, které jsou upevněny po obvodu rotoru. Počet pólů u strojů s vyniklými póly je mnohonásobně větší než u turboalternátorů (např. 30). Otáčky rotoru tj. synchronní otáčky poté vychází nižší 100 x ot/min a lze je spočítat dle stejného vztahu jako pro turba. Rotory hydroalternátorů jsou velkých průměrů (i 15 m), ale délky jen 1-2 m. Spolu s hnacím strojem tvoří mechanicky spojené soustrojí. Hnací stroj a alternátor bývají na společné hřídeli.

2 Použití alternátoru s vyniklými póly
Mají široké využití, od malých alternátorů v osobních automobilech a na jízdních kolech až po velmi výkonné alternátory ve vodních a větrných elektrárnách. Jsou vícepólové (4,6,8,12 až např. 88), pracují s menšími otáčkami (řádově stovky, některé jen desítky otáček za minutu). Mohou mít velký průměr (až 15 m) a menší délku. Převážně jsou chlazené vzduchem. Mezní výkony hydroalternátorů ve vodních elektrárnách se pohybují okolo 800 MVA.

3 Jaké je charakteristika alternátoru s vyniklými póly ?
Otázky ke zkoušení Jaké je charakteristika alternátoru s vyniklými póly ? Jaké je použití alternátoru s vyniklými póly ?


Stáhnout ppt "Alternátory s vyniklými póly - hydroalternátory"

Podobné prezentace


Reklamy Google