Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh:Světové vinařství Téma: Slovensko,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh:Světové vinařství Téma: Slovensko,"— Transkript prezentace:

1 Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh:Světové vinařství Téma: Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tématického celku Světové vinařství. Žáci se seznámí se základními informacemi o vinařství v Maďarsku, na Slovensku. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_471

2 Slovensko

3  Historie je podobná jako u nás  Rozloha ha  Produkce – hl ……..80% bílá vína  BO : RV, VZ, MT  MO : FR, SV  6 vinohradských oblastí : Malokarpatská, Južnoslovenská, Nitrianská, Stredoslovenská Východoslovenská, Tokajská Základní informace :

4  Víno bez zemepisného označenia  Víno se zemepisným označením  Víno z chráněným označením povodu  D.S.C. – Districtus Slovkia Controllatus  Akostná vína s prívlastkom : Kabinetné víno 19°NM Neskorý sber 21°NM Výber z hrozna 23°NM Bobulový výber 26°NM Hrozienkový výber 28°NM Cibébový výber 27°NM Laďové víno 27°NM Slámové víno 27°NM Označení jakosti vín :

5 Tichá vína : Suché 0 - 4g/l Polosuché 4 – 12g/l Polosladké 12 – 45g/l Sladké nad 45g/l Šumivá vína : Brut 0 – 15g/l Extra Dry 12 – 22g/l Sec 17 – 35g/l Demi sec 33 – 50 g/l Doux nad 50g/l Dělení podle zbytkového cukru (podle chuti)

6 - nejmenší oblast Slovenska - základní odrůdy–Furmint,Lipovina,Muškát žlutý - další odrůdy – Zeta(FurmintxBuviérův hrozen)Tarcal (Lipovina x B.H.) Dělení tok.vín : akostné víno z Tokajské oblasti Tokajské odrodové víno Tokajské samorodné – suché a sladké (z hroznů, které byly pouze částečně napadeny botrytis) Tokaji Aszú – tokajský výběr – 3 putňový do 60g/ 4 putňový do 90g/l 5 putňový do 120g/l 6 putňový do 150g/l Esencia nad 450g/l Tokajská oblast Furmint

7

8  Tokajský mášláš – vyrobené alkoh.kvašením nalitého moštu nebo vína z Tok.oblasti na kvasničné kaly tok.samorodného nebo tokajs.výběru,dozrává nejméně 2 roky – rok v sudu  Tokajský forditáš – vyrobené…….na matolinové výlisky z cibéb, 2 roky – rok v sudu Speciality tokajských vín

9 Maďarsko

10 Celková rozloha : ha vinic Produkce : produkce až 5 mil. hl vína Odrůdy : BO – Furmint,Irsai Oliver, Harslevelu,Tramini,Muskotály MO – Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos (Frankovka), Zweigelt, CS, CF, 22 vinařských oblastí (regionů) Základní informace:

11  Je nejmladší oblastí s největší souvislou rozlohou vinohradů  Je zde pískové podloží  Kraj se vyznačuje velmi horkými letními měsíci a hodně studenými zimami……….až – 60 °C  Vyrábí se zde ¾ produkce vína Region PUSZTA = ALFOD

12  Pěstují se zde především modré odrůdy  EGRI BIKAVÉR – Býčí krev = cuvée odrůd Kékfrankos, CS a ME je to mladé víno se silnou tříslovinou a černočervenou barvou. Jméno dostalo v 16.století, kdy obránci pevnosti Éger se před bitvou posilnili právě tímto vínem a měli z toho červené vousy. Turkové se lekli, protože si mysleli, že pili krev mladých býčků.  KADARKA – suché silné víno s plnou tříslovinou, na našem trhu se objevuje i sladká silná forma. Region ÉGER

13 Egri Bikaver

14

15  Nejstarší region v zemi, 700 km vzdálený od Prahy, rozloha je 5500 ha  Je zde sopečná půda – vznikají zde světově proslulá bílá suchá i sladká vína - Tokajská vína.  Rozmach je zaznamenám koncem 15.století, je to víno králů a císařů a je proslulejší než sladké francouzské víno Sauternes.  Toto víno je oslavováno i v maďarské hymně.  Základní odrůdy jsou Furmint, Harslevely a Zeta. Region Tokaj

16

17

18  Asztali bor – stolní víno  Minesegi bor – kvalitní víno  Borkulonlegessege szlogazdasagának – kvalitní víno z určité oblasti  Tokajské jakostní  Tokajské samorodné - z hroznů, které byly pouze částečně napadeny botrytis  Tokaji Aszú – tokajský výběr Tokajská vína - Száros – suché - Édes – sladké - Aszú 3 puttonyos do 60g/l - Aszú 4 puttonyos do 90g/l - Aszú 5 puttonyos do 120g/l - Aszú 6 puttonyos do 150g/l - Aszú Essencia (cca 8 puttonyos) nad 450g/l  Tokajský mášláš – vyrobené alkoh.kvašením nalitého moštu nebo vína z Tok.oblasti na kvasničné kaly tok.samorodného nebo tokajs.výběru,dozrává nejméně 2 roky – rok v sudu  Tokajský forditáš – vyrobené...na matolinové výlisky z cibéb, 2 roky – rok v sudu Dělení vín v Maďarsku:

19 Tokajské Aszú se vyrábí unikátním dvoustupňovým procesem z bobulí napadených ušlechtilou plísní způsobující ve slupce mikroskopické prasklinky, kterými se pak z bobulí odpařuje voda, až v nich zůstane pouze koncentrovaná šťáva. Tato ušlechtilá plíseň se nedostavuje automaticky každý rok, pouze dva až třikrát za deset let. Scvrklé bobule se ručně sbírají přímo z visících hroznů ve vinohradu v rozmezí přibližně jednoho měsíce a dávají se do kádě, kde se lisováním mění na sladkou pastu. V přesně odměřeném množství - takzvané putýnce (puttynos, obsah 20 kg) se pak pasta přidává do sudu o objemu 136 litrů se základním vínem, v poměru putýnek na sud, kde zraje po dobu minimálně tří let. Výroba tokajského vína:

20 1/ Kolik vinařských oblastí má Slovensko? 2/ Jaké je dělení slovenských vín podle zbytkového cukru? (chuti) 3/ Jaká je rozloha vinic na Slovensku? 4/ Jaká vína se na Slovensku především pěstují? 5/ Mají na Slovensku taky Ledové a Slámové víno? 6/ Existuje 7 a 8 putňové tokajské? 7/ Vyrábí na Slovensku taky Tokajské víno? 8/ Vyjmenuj nejznámější maďarské regiony a čím jsou známé? 9/ Co je Egri Bikaver? A proč má označeníBýčí krev? 10/ Od kterého století je známé a uznávané ve světě Tokajské víno? Úkoly:

21 Vlastní zdroje autora Zdroje:


Stáhnout ppt "Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh:Světové vinařství Téma: Slovensko,"

Podobné prezentace


Reklamy Google