Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KOSODÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSODÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH KOSODÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSODÉLNÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VRCHOLY KOSODÉLNÍKU kosodélník má 4 vrcholy … A, B, C, D vrcholy popisujeme proti směru hodinových ručiček Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
STRANY KOSODÉLNÍKU AB  = CD  = a BC  = DA  = b kosodélník má rovnoběžné strany stejně dlouhé strany kosodélníku nejsou na sebe kolmé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 ÚHLY U VRCHOLŮ KOSODÉLNÍKU
kosodélník má u protilehlých vrcholů stejné úhly velikost úhlu     90° jeden z úhlů je ostrý a druhý tupý  +  = 180° součet vnitřních úhlů kosodélníku je 360° Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 ÚHLOPŘÍČKY V KOSODÉLNÍKU
AC  = e BD  = f S  e  f … úhlopříčky se protínají ve středu kosodélníku S e  f … úhlopříčky nejsou stejně dlouhé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 ÚHLOPŘÍČKY V KOSODÉLNÍKU
AS  = CS  BS  = DS  úhlopříčky se navzájem půlí ve středu kosodélníku S Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 ÚHLOPŘÍČKY V KOSODÉLNÍKU
úhlopříčky nejsou na sebe navzájem kolmé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VÝŠKY V KOSODÉLNÍKU kosodélník má dvě výšky va  vb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 KRUŽNICE OPSANÁ KOSODÉLNÍKU
kružnici opsanou nelze kosodélníku sestrojit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 KRUŽNICE VEPSANÁ KOSODÉLNÍKU
kružnici vepsanou nelze kosodélníku sestrojit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 OBVOD A OBSAH KOSODÉLNÍKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD KOSODÉLNÍKU OBVOD = např. rám zrcadla !!! NEDOTÝKAT SE !!! o = 2 . (a + b) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBSAH KOSODÉLNÍKU OBSAH = např. skleněná tabule OBSAH = VÝMĚRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SLOVNÍ ÚLOHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 1: Strana kosodélníku a je dvakrát delší než strana b. Jeho obvod je 78 dm. Vypočítejte délky stran kosodélníku. a = 2b pomoci obvodu vypočteme stranu b vypočteme stranu a ? Délky stran kosodélníku jsou 26 a 13 dm. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 2: Určete obvod kosodélníku, je-li jeho obsah 100 cm2, délka výšky na stranu a je 5 cm a na stranu b je 4 cm. z obsah vypočteme stranu a z obsah vypočteme stranu b ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 2: Určete obvod kosodélníku, je-li jeho obsah 100 cm2, délka výšky na stranu a je 5 cm a na stranu b je 4 cm. vypočteme obvod ? Obvod kosodélníku je 90 cm. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 3: Pole tvaru kosodélníku se stranou 650 m a výškou na příslušnou stranu 0,7 km se má osít pšenicí. Kolik tun osiva potřebujeme na celé pole, jestliže na 1 m2 je třeba vysít 250 g? převedeme jednotky vypočteme výměru (obsah) pole ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 3: Pole tvaru kosodélníku se stranou 650 m a výškou na příslušnou stranu 0,7 km se má osít pšenicí. Kolik tun osiva potřebujeme na celé pole, jestliže na 1 m2 je třeba vysít 250 g? vypočteme spotřebu osiva ? Budeme potřebovat 113,75 tun osiva. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

21 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 4: Maminka nechala orámovat zrcadlo o rozměrech 40 a 45 cm. Kolik korun zaplatila za zarámování, stojí-li 1 m lišty 250 korun? vypočteme obvod zrcadla ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

22 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 4: Maminka nechala orámovat zrcadlo o rozměrech 40 a 45 cm. Kolik korun zaplatila za zarámování, stojí-li 1 m lišty 250 korun? převedeme jednotky o = 170 cm = 1,7 m vypočteme cenu rámování ? Za zarámováni maminka zaplatila 425 korun. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

23 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁVĚREM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

24 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Komenský: Má-li se člověk stát člověkem, musí se stále vzdělávat. Zdroj:Citáty slavných osobností. Komenský. [ ]. Dostupné na internetu:< Mgr. Lenka Pláničková Opava 2010 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google