Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : 64-41-L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : 64-41-L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : 64-41-L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE, FUNKCE J MÉNO AUTORA : I NG. H ANA J UŘICOVÁ V YTVOŘENO DNE : 17. SRPNA 2012 M ETODICKÝ POPIS : P ODPORA HODIN Ú ČETNICTVÍ A NOTACE : M ATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY NÁSTAVBOVÉ STUDIA – OBOR PODNIKÁNÍ – VYSVĚTLENÍ POJMŮ : ÚČETNICTVÍ, INFORMACE, FUNKCE VŠE JE VYSVĚTLENO NA PRAKTICKÝCH PŘÍKLADECH.

2 účetnictví musí poskytovat informace: 1. o stavu a pohybu majetku a závazků majetek - souhrn věcných prostředků ( DM a OM) závazek - dluh vůči někomu a já vystupuju v roli dlužníka ( bankovní úvěr, finanční úřad – daně ) 2. o nákladech, výnosech a hospodářském výsledku náklady - jsou to veškeré spotřeby ( spotřeba energie, vody) výnosy - výkony podniku v peněžním vyjádření ( tržba za zboží, služby, přijaté úroky) hospodářský výsledek - ukazatel hospodaření podniku, vypočítá se - HV = V - N ( zisk, ztráta, rovnost -0)

3 pracovní list : restaurace - 10 příkladů DM, OM, závazků, nákladů a výnosů. Z nákladů a výnosů vypočítejte hospodářský výsledek.

4 Funkce: 1. poskytuje informace o hospodaření podniku: - podnik může hospodařit se ziskem nebo se ztrátou 2. poskytuje informace pro rozhodování a řízení podniku - jsou to informace o budoucích obchodech, dodavatelích, odběratelích…. 3. zjištění informací pro účely daňové - důležitý je výpočet základů daně, např. daně z příjmů FO nebo PO, vyplnění příslušného formuláře a odevzdání na Finanční úřad včetně zaplacení 4. může sloužit jako důkazní prostředek při vedení sporů - důležitý je písemný záznam 5. údaje v účetnictví umožní kontrolu stavu majetku a hospo- daření - audit ( kontrola) vnitřní - kontrola prováděná ředitelem vnější - kontrola z Finančního úřadu http://www.sos-ucetnictvi.cz


Stáhnout ppt "NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : 64-41-L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,"

Podobné prezentace


Reklamy Google