Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První pomoc při úrazu elektrickým proudem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První pomoc při úrazu elektrickým proudem"— Transkript prezentace:

1 První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Fyzika První pomoc při úrazu elektrickým proudem Autor: Mgr. Lenka Rohanová

2 Úraz elektrickým proudem
Nemocný často, podle stupně postižení bezprostředně po zásahu elektrickým proudem, má zástavu dýchání, eventuálně srdce. Další potíže spojené úrazem elektrickým proudem: Kožní změny: popáleniny až zuhelnatění hlubokých vrstev tkání (svaly) jsou způsobeny teplem (zejména při úrazech proudem vysokého napětí). Srdce: bušení srdce až zástava, těžké poruchy rytmu – spíše u úrazů proudem nízkého napětí. Mozek: pacient je často v bezvědomí, může mít křeče. Postižení pohybového aparátu: zlomeniny páteře, dlouhých kostí způsobené pádem nebo při křečích.

3 Stupeň poškození organismu závisí na několika faktorech:
velikosti procházejícího proudu: pro střídavé proudy se pokládá za bezpečnou hranici 10 mA, pro stejnosměrný proud zhruba 25 mA; frekvenci: velmi nebezpečná je síťová frekvence 50 Hz. Proudy vysoké frekvence mají jen tepelné účinky; odporu těla: závisí do značné míry na vlhkosti prostředí a druhu izolace mezi obuví a podlahou; nejnebezpečnější jsou situace, kdy tělo tvoří jediný odpor mezi fázovým vodičem a uzemněním; místu a způsobu kontaktu s vodičem: dráha proudu představuje obvykle nejkratší spojení mezi body dotyku. Nebezpečný je zejména průchod proudu dutinou hrudní a srdcem. Poškození bývá také úměrné ploše dotyku.

4 První krok Dostaneme postiženého z dosahu elektrického proudu.
Je-li to možné přerušíme elektrický proud. (Odpojením hlavního jističe, vytažením přístroje ze zásuvky apod.) Nikdy se nedotýkáme holou rukou těla postiženého. Jinak hrozí nebezpečí úrazu i zachránci. Není-li možné odpojit elektrický proud, pokusíme se odsunout postiženého pomocí nevodivé tyče, prknem apod. Jde-li o úraz vysokým napětím, je nebezpečí příliš velké, záchranu by měl provádět odborník.

5 Druhý krok Voláme záchrannou službu V případě požáru i hasiče
Důležitá čísla Integrovaný záchranný systém 112 Rychlá zdravotní služba 155 Policie 158 Hasičský záchranný sbor 150

6 Třetí krok Dle pokynů dispečera záchranné služby zahájíme resuscitaci postiženého. Masáž srdce nebo umělé dýchání.

7 Použité zdroje KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 9. ročník základní školy. 2nd ed. Pr, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. 24. srpna 2012


Stáhnout ppt "První pomoc při úrazu elektrickým proudem"

Podobné prezentace


Reklamy Google