Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010."— Transkript prezentace:

1 Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010

2 Definice 1) Jako virus se v oblasti počítačové
bezpečnosti označuje program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. 2) Pro množení se vkládá do jiných spustitelných souborů či dokumentů. Viry jsou jen jedním z druhů tzv. malwaru, zákeřného softwaru. 4) V obecném smyslu se jako viry (nesprávně) označují i např. červi a jiné druhy malwaru.

3 Důvody vzniků virů Vytvářejí je programátoři velkých softwarových firem, kteří byli propuštěni ze zaměstnání. Ti se svým zaměstnavatelům pomstí . Vytvářejí je mladí programátoři, kteří si chtějí vyzkoušet své schopnosti. Viry vytvářejí programátoři softwarových firem, které vytvářejí antivirové programy, za účelem zvýšení prodeje svých výrobků. Viry jsou jednou z cest, jak ovládnout a řídit větší množství počítačů a využívat je např. k rozesílání spamu.

4 Druhy virů (rozdíly) Základními typy hostitelů jsou:
Spustitelné soubory – COM a EXE programy v prostředí DOSu, EXE soubory v Microsoft Windows, ELF soubory v UNIXu atd. 2) Boot sektory disket a diskových oddílů. 3) Master boot record (MBR) pevného disku. 4) Dávkové soubory a skripty – BAT v DOSu, shellovské skripty na UNIXech. 5) Dokumenty, které mohou obsahovat makra – např. dokumenty programů Microsoft Office. 6) Specializované skripty některých konkrétních aplikací.

5 Jak se šíří Autorovi viru se podaří infikovat uživatelské PC.
2) Viry na napadených počítačích se průběžně přihlašují k IRC serveru a vytváří síť napadených počítačů, tzv. „botnet“. 3) Spammer zaplatí autorovi viru za poskytnutí vzniklé sítě. 4) Po IRC kanálu pošle spammer virům instrukce a 5) napadené počítače slouží k rozesílání spamu.

6 Obrana před počítačovými viry
Některé operační systémy (např. Linux, BSD aj.) jsou vůči škodlivým kódům méně náchylné, tudíž pro svou vlastní potřebu antivirové programy prakticky nepotřebují. 2) Škodlivé kódy, zejména rootkity, pro ně existují, ovšem běžný uživatel se s nimi prakticky vůbec nesetká a když už, většinou se jedná o kódy dávno zneškodněné.

7 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google