Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“"— Transkript prezentace:

1 H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

2 H ORNINY USAZENÉ ÚLOMKOVITÉ 5. Jsme horniny složené z různě velikých úlomků, které vznikly rozrušováním hornin, následným usazováním a zpevněním tmelem. Pojmenuj nás. A/ sloužím jako štěrk B/ používají mě v sochařství C/ mohu být na střechách historických budov A B C 3. Jak se řekne odborně rozrušování hornin? 4. Pojmenuj horniny úlomkovité nezpevněné. 1.Co je hornina? 2.Jak se jmenuje věda o horninách?

3 H ORNINY VYVŘELÉ 1.Vyvřelé horniny vznikají z magmatu buď v … Země nebo na jeho …. 2. Magma je …, složená z … 3. Magma vystouplé na povrch nazýváme … 4. Nejznámější hlubinnou vyvřelinou je …, 1. složená z křemen, živce a …. 5. Častou výlevnou vyvřelinou je …, má … odlučnost (tzv. … varhany, známé z pohádky o pyšné princezně)

4 H ORNINY PŘEMĚNĚNÉ 2. Doplň: Horniny se přeměňují v hloubce za vysokých … a …. Mění se stavba hornin a dochází k … částic do jednoho směru, např. do lupínků. Hornina se pak štípe v tenkých vrstvách. Přeměňovat se mohou horniny vyvřelé, … i již přeměněné. A B C 1. Pojmenuj horniny: A/ je štěpný, tmavošedý až zelený s hedvábným leskem. Užívá se na pokrývačské břidlice. B/ má hodně slídy a silný lesk C/ vzniká přeměnou žuly nebo usazených hornin. Drtí se na štěrk.


Stáhnout ppt "H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“"

Podobné prezentace


Reklamy Google