Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování – zeleniny, cibule a brambor Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou zpracování zeleniny, cibule, brambor (krájení, tvary) ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_TPP_503

2 Julienne (žiljen) - Julienne jsou kousky zeleniny o délce asi 10 cm, ale o různé síle Batonnets (batonet) - v zásadě velikost krátkých hranolků brambor nebo zeleniny, ale na tuto velikost se krájí i maso

3 Mirepoix (mirpa) - jde o velmi často používaný výraz k označení velikosti zeleniny pro základy polévek nebo jiných jídel. Kousky mirepoix mohou být zcela nepravidelné, nicméně jejich velikost by měla být přibližně stejná, aby se jednotlivé kousky stejnoměrně uvařily.

4 Eminencier (eminensie) - zelenina nebo maso nakrájené na tenké plátky.

5 Způsoby krájení: Na hrubo: Cibuli oloupeme a podélně rozkrojíme na půlku. Polovičku cibule nakrojíme na několik plátků Na klínky: Cibuli oloupeme a podélně rozkrojíme na půlku. Polovičku cibule nakrojíme na 4–5 klínků. Na jemno – kostičky: Cibuli oloupeme a podélně rozkrojíme na půlku. Polovičku cibule nakrojíme na několik plátků, ale nesmíme ji dokrojit do konce. Díky tomu se při dalším krájení nerozpadne. Polovičku ještě prořízneme vodorovně a nakonec cibuli nasekáme na drobné kostičky. Na kolečka: Krájíme celá kolečka, pro tuto techniku je lepší použít vhodné ostré struh adlo

6 - čtvrtky - měsíčky - kostky - hranolky - kolečka - slámu - lupínky - zámecké brambory - soudečky. pařížské brambory - kuličky

7 Na jaké tvary krájíme brambory? - č__________ - m_________ - k__________ - h__________ - k___________ - s__________ - l___________ zámecké brambory - s________________ pařížské brambory - k_______________

8 Na jaké tvary krájíme brambory? - čtvrtky - měsíčky - kostky - hranolky - kolečka - slámu - lupínky - zámecké brambory - soudečky. pařížské brambory - kuličky

9  techniky/skola-vareni-cervena-repa-a-chrest/  Obrázky zeleniny a cibule –  techniky/skola-vareni-cervena-repa-a-chrest  Obrázek brambor - zeleniny+na+tenk%C3%A9+pl%C3%A1tky&hl=cs&qs crl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tb o=u&source=univ&sa=X&ei=YyY- UYOuPMjHsgaL1oHYBA&ved=0CCsQsAQ&biw=136 6&bih=540


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování."

Podobné prezentace


Reklamy Google