Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika pokrmů z hovězího masa. TÚ - dušení VY_32_INOVACE_TPP_542.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika pokrmů z hovězího masa. TÚ - dušení VY_32_INOVACE_TPP_542."— Transkript prezentace:

1 Charakteristika pokrmů z hovězího masa. TÚ - dušení VY_32_INOVACE_TPP_542

2  Maso dusíme v celku, krájené na kostky, na plátky, připravujeme závitky.  - Dusíme na tmavých základech – cibulovém, paprikovém, zeleninovém.  - Před dušením maso opékáme na tuku nebo přímo v základu.  - Osolené, kořeněné maso dusíme lehce podlité vývarem nebo vodou.  - Během dušení maso mícháme, obracíme, podléváme.  - Zvláštní důraz klademe na hovězí pečeně – upravujeme je v troubě, během pečení do masa zbytečně nepícháme.  -

3  Dokončení šťávy – výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme, ochutíme, zjemníme máslem, smetanou, mlékem, přecedíme. Můžeme také zahustit jíškou.  - Do přecezené šťávy přidáváme různé vložky např. znojemská pečeně – kyselé okurky, hovězí na slanině – rozpuštěnou slaninu, hovězí na houbách – podušené hříbky apod.  - Pečeně před tepelnou úpravou plníme (štěpánská – vařeným vejcem, pražská –podušenou šunkou, hráškem a vejcem...) nebo protýkáme slaninou, uzeninou...maso je šťavnatější, chutnější.  - Příklady dalších hovězích pečení – svíčková, cikánská, frankfurtská...

4 - cibulový - tuk + nakrájená cibule, orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem - tmavý - světlý - paprikový - tuk + cibule, orestujeme, přidáme mletou papriku, rozmícháme a ihned zalijeme vývarem … - zeleninový - tuk, kořenová zelenina, cibule, divoké koření, citrón, ocet, cukr a to vše orestujeme a zalijeme vývarem … - tmavý - světlý Někdy se uvádí i slaninový základ, je to cibulový základ se slaninou a používá se nejčastěji u pokrmů které se před podáváním necedí.

5 Doplň chybějící text: - _______ - ___ + nakrájená ______, orestujeme a zalijeme vodou nebo _______; - ______ - ______ - _________ - ___ + _____, orestujeme, přidáme mletou _______, rozmícháme a ihned zalijeme vývarem … - __________ - ___, kořenová ________, ______, _______ koření, ______, ____, ____ a to vše orestujeme a zalijeme vývarem … - ________ - ________ Někdy se uvádí i _______ základ, je to cibulový základ se ________ a používá se nejčastěji u pokrmů které se před podáváním _______.

6 Doplň chybějící text: - cibulový - tuk + nakrájená cibule, orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem - tmavý - světlý - paprikový - tuk + cibule, orestujeme, přidáme mletou papriku, rozmícháme a ihned zalijeme vývarem … - zeleninový - tuk, kořenová zelenina, cibule, divoké koření, citrón, ocet, cukr a to vše orestujeme a zalijeme vývarem … - tmavý - světlý Někdy se uvádí i slaninový základ, je to cibulový základ se slaninou a používá se nejčastěji u pokrmů které se před podáváním necedí.

7 kuchyne/hovezi-masojeho-roztrideni-a-upotrebeni- v-kuchyni/ duseni/ Obrázek masa - kucharka.eu/hovezi-maso-dusene/http://www.recepty- kucharka.eu/hovezi-maso-dusene/ Staženo dne –


Stáhnout ppt "Charakteristika pokrmů z hovězího masa. TÚ - dušení VY_32_INOVACE_TPP_542."

Podobné prezentace


Reklamy Google