Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář."— Transkript prezentace:

1 GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář Tematický okruh: Optika Název: Zákon odrazu a lomu Ročník: třetí ročník, septima, čtvrtý ročník, oktáva Anotace: Vytvořeno dne: 11. 3. 2013 Ověřeno ve výuce dne: 12. 3. 2013Třída: 7. P Autor: Jan Šlégr

2 Opakování Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Jaký jev ovlivňuje dráhu paprsků u zrcadel? Jaký jev ovlivňuje dráhu paprsků u čoček?

3 Interakce světla s prostředím Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Odraz (reflexe) Lom (refrakce) Pohlcování (absorpce) Rozklad (disperze) Rozptyl (difúze) Polarizace Světélkování (luminiscence)

4 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Rozhraní dvou prostředí v 1, n 1 v 2, n 2 > n 1 α α´ β Lom ke kolmici

5 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám v 1, n 1 v 2, n 2 < n 1 α α´ β Lom od kolmice Rozhraní dvou prostředí

6 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám v 1, n 1 v 2, n 2 < n 1 αmαm α´ β = 90° Speciálním případem lomu od kolmice je úplný odraz, ke kterému dochází při mezním úhlu α m Využívá se např. v odrazných hranolech a vlnovodech.

7 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Platí zákon odrazu: Chování paprsku nezávisí na indexu lomu ani barvě světla Platí zákon lomu: Chování paprsku závisí na indexu lomu a jak uvidíme později, i na barvě světla.

8 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Platí zákon odrazu: Chování paprsku nezávisí na indexu lomu ani barvě světla Platí zákon lomu: Chování paprsku závisí na indexu lomu a jak uvidíme později, i na barvě světla.

9 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Proč se světlo chová právě takto? Lze vysvětlit pomocí Huygensova nebo Fermatova principu. Huygensův princip: bod, do kterého dospěje vlnění, se stává zdrojem elementárního vlnění a tedy kulových vlnoploch. http://www.walter-fendt.de/ph14e/huygenspr.htm

10 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Fermatův princip říká, že světlo se vždy šíří tak, aby jeho optická dráha byla minimální. Optická dráha l přepočítává geometrickou (měřenou) dráhu paprsku v prostředí na geometrickou dráhu ve vakuu.

11 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám v 1, n 1 v 2, n 2 > n 1 Má-li se světlo šířit z bodu A do bodu B, vybere si takovou cestu, aby výsledná optická dráha byla minimální. A B

12 Odraz a lom světla Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám v 1, n 1 v 2, n 2 > n 1 Má-li se světlo šířit z bodu A do bodu B, vybere si takovou cestu, aby výsledná optická dráha byla minimální. A B Paprsek musí strávit v prostředí s indexem lomu n 2 méně času, protože se tam světlo šíří poma- leji. Nesmí však strávit ani příliš moc času v prostředí s indexem lomu n 1.

13 Použitá a doporučená literatura 1.LEPIL, Oldřich a Přemysl ŠEDIVÝ. Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. 6. vyd., dotisk. Praha: Prometheus, 2011, 342 s. ISBN 978-807-1963-851. Obrazové materiály 1.NAUDIN, Jean-Louis. The Motionless Electromagnetic Generator Project. The JLN Labs home page [online]. 2000, 5. října 2002 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://jnaudin.free.fr/meg/megv21.htm 2.Ostatní obrázky jsou vlastní tvorbou autora – viz příloha v Excelu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám


Stáhnout ppt "GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář."

Podobné prezentace


Reklamy Google