Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tuky Výživa ve sportu TVSP. Tuky Dělení lipidů: Dělení lipidů: Jednoduché lipidy – tuky a vosky (estery MK a alkoholu glycerolu) Jednoduché lipidy – tuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tuky Výživa ve sportu TVSP. Tuky Dělení lipidů: Dělení lipidů: Jednoduché lipidy – tuky a vosky (estery MK a alkoholu glycerolu) Jednoduché lipidy – tuky."— Transkript prezentace:

1 Tuky Výživa ve sportu TVSP

2 Tuky Dělení lipidů: Dělení lipidů: Jednoduché lipidy – tuky a vosky (estery MK a alkoholu glycerolu) Jednoduché lipidy – tuky a vosky (estery MK a alkoholu glycerolu) Složené lipidy – fosfolipidy, glykolipidy, sfingolipidy, lipoproteiny, apod. (estery MK s alkoholy a dalšími skupinami) Složené lipidy – fosfolipidy, glykolipidy, sfingolipidy, lipoproteiny, apod. (estery MK s alkoholy a dalšími skupinami) Odvozené lipidy – steroidy, karotenoidy Odvozené lipidy – steroidy, karotenoidy Hlavní funkce v lidském organismu Hlavní funkce v lidském organismu Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ Energetické zásoby v lidském těle – kcal Energetické zásoby v lidském těle – kcal Stavební komponenta biologických membrán Stavební komponenta biologických membrán Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích Izolace Izolace Triacylglyceroly – 1 molekula glycerolu spojená esterovou vazbou s 3MK Triacylglyceroly – 1 molekula glycerolu spojená esterovou vazbou s 3MK více molekul C a H na 1 molekulu O (více energie) více molekul C a H na 1 molekulu O (více energie) Mastné kyseliny – různě dlouhé řetězce (4-24) Mastné kyseliny – různě dlouhé řetězce (4-24) Nasycené MK – žádná dvojná vazba Nasycené MK – žádná dvojná vazba Nenasycené MK- jedna dvojná vazba Nenasycené MK- jedna dvojná vazba Polynenasycené MK – více dvojných vazeb (ω-3 a ω-6) Polynenasycené MK – více dvojných vazeb (ω-3 a ω-6)

3 Nasycená mastná kyselina (stearová kyselina)

4 Nenasycená MK (mononenasycená)

5 Polynanasycená MK

6 ω-6 ω-3 Umístění dvojné vazby

7 Mastné kyseliny Klasifikace MKPotravinové zdrojeDoporučení příjmu SFA – nasycená MK Živočišné tuky, kokosový a palmový olej 8-10% MUFA – mononenasycená MK Olivový, řepkový olej, avokádo, ořechy 10-12% PUFA – polynenasycená MK n-3 Rybí tuk, ořechy Do 10% n-6 Rostlinné oleje (slunečnicový, sójový, kukuřičný), semena, ořechy 2-4%

8 Výskyt tuků A. Dle suroviny, z které se získávají 1. Živočišné tuky a oleje  tuky teplokrevných živočichů mléčný tuk - kravský, buvolí mléčný tuk - kravský, buvolí sádlo – vepřové, drůbeží sádlo – vepřové, drůbeží lůj – hovězí, skopový lůj – hovězí, skopový  rybí olej 2. Rostlinné tuky a oleje  Olejniny - S převahou linolové kyseliny: řepka, sója, slunečnice - S převahou olejové a dále linolové: podzemnice olejná, bavlník, světlice, sezam - S převahou olejové a dále palmitové: olivy, dužnina palmy olejné - S převahou palmitové a s dalšími nasycenými kyselinami: jádro palmy olejné, kokosový tuk  Rostlinná másla: kakaové máslo (vysoký obsah stearové kys.) B. Podle výskytu - tuky zjevné - ty které používáme - tuky skryté – v mléku, vejcích, sval. tkáni, pečivu….

9 Výskyt tuků C. Podle obsahu v potravině 1. Potraviny s vysokým obsahem tuků (více než 40 % energie) Tučné maso Tučné maso Plnotučné mléko a ml. výrobky, sýry… Plnotučné mléko a ml. výrobky, sýry… Ořechy, mák Ořechy, mák Jemné a trvanlivé pečivo Jemné a trvanlivé pečivo Smetanové mražené krémy Smetanové mražené krémy Čokoláda Čokoláda Majonéza Majonéza 2. Potraviny s nízkým obsahem tuků (méně než 20 % energie) Výrobky z obilovin (mouka, chléb) Výrobky z obilovin (mouka, chléb) Luštěniny, brambory Luštěniny, brambory Zelenina, ovoce Zelenina, ovoce Nečokoládové cukrovinky Nečokoládové cukrovinky

10 Zastoupení MK v tucích a olejích

11 Obsah MK v jedlých tucích (%) Jedlý tukNasycené kyseliny Monoenové kyseliny Polyenové kyseliny Máslo62353 Sádlo40555 Sójový olej Slunečnicový olej Řepkový olej66430 Margarin Pokrmový tuk

12 Příjem tuků (MK) Doporučované množství 25 – 30 % (sportovci 20 %) Doporučované množství 25 – 30 % (sportovci 20 %) = 70 – 100 g tuku/den = 70 – 100 g tuku/den Konzumace tuku v ČR 30 – 40 % energie (25,4 kg/os/rok) Konzumace tuku v ČR 30 – 40 % energie (25,4 kg/os/rok) ↑ příjem tuků => ↑ výskyt kardiovaskulárních nemocí ↑ příjem tuků => ↑ výskyt kardiovaskulárních nemocí ↑ výskyt některých nádorových ↑ výskyt některých nádorových onemocnění onemocnění Záleží na složení tuků - EMK jsou nezbytné (rostlinné oleje, rybí tuk) Záleží na složení tuků - EMK jsou nezbytné (rostlinné oleje, rybí tuk) Poměr nasycených, MUFA, PUFA = 1:1,4:0,6 Poměr nasycených, MUFA, PUFA = 1:1,4:0,6 Poměr n-6 a n-3 = 5:1 Poměr n-6 a n-3 = 5:1 K. linolová ≤ 10 g (5%) K. linolová ≤ 10 g (5%) K. linolenová ≤ 4g (1%) K. linolenová ≤ 4g (1%) Denní úhrada k. linolové a linolenové = 1,5 – 2 lžíce řepkového oleje Denní úhrada k. linolové a linolenové = 1,5 – 2 lžíce řepkového oleje Příjem cholesterolu < 300 mg/den Příjem cholesterolu < 300 mg/den

13 Esenciální MK Esenciální MK Esenciální MK lidské tělo nedokáže vytvořit lidské tělo nedokáže vytvořit kyselina linolová (18:2, n-6 ) a linolenová (18:3, n-3) kyselina linolová (18:2, n-6 ) a linolenová (18:3, n-3) n-3 – prostaglandiny - vazodilatační, antiagregační a antipermeabilní účinky n-3 – prostaglandiny - vazodilatační, antiagregační a antipermeabilní účinky n-6 – tromboxany – proagregační, vasokonstikční a permeabilní účinky n-6 – tromboxany – proagregační, vasokonstikční a permeabilní účinky Vysoký příjem n-6 => endogenní luipoperoxidace ( ↑ oxid. LDL chol) Vysoký příjem n-6 => endogenní luipoperoxidace ( ↑ oxid. LDL chol) n-6 n-6 Kyselina linolová – rostlinné oleje (kukuřičný, slunečnicový, sójový, bavlníkový, olivový) Kyselina linolová – rostlinné oleje (kukuřičný, slunečnicový, sójový, bavlníkový, olivový) Kyselina arachidonová – maso (sladkovodní ryby) Kyselina arachidonová – maso (sladkovodní ryby) n-3 n-3 Kyselina linolenová – oleje (len, vlašské ořechy, sója, pšeničné klíčky) Kyselina linolenová – oleje (len, vlašské ořechy, sója, pšeničné klíčky) EPA a DHA – mateřské mléko EPA a DHA – mateřské mléko - ryby a korýši (makrela, losos, parma, ančovičky, sleď, pstruh, sardinky, tuňák - ryby a korýši (makrela, losos, parma, ančovičky, sleď, pstruh, sardinky, tuňák

14 Příjem tuků (MK) Rybí olej Rybí olej zdroj EPA a DHA (n-3) zdroj EPA a DHA (n-3) x týdně g x týdně g nebo denně 3 – 4 ml kvalitního rybího oleje nebo denně 3 – 4 ml kvalitního rybího oleje EPA + DHA ≤ 1g (0,5%) EPA + DHA ≤ 1g (0,5%) Denní příjem tuků: Denní příjem tuků: 70 g = 70 g = 25 g skrytý tuk 25 g skrytý tuk 45 kuchyňské použití (25 g margarin, máslo + 20 g kvalitní rostlinný olej) 45 kuchyňské použití (25 g margarin, máslo + 20 g kvalitní rostlinný olej) + 1 – 2x týdně ryby + 1 – 2x týdně ryby

15 Trávení tuků

16 Cholesterol Nejznámější ze sterolů Nejznámější ze sterolů Obsažen v živočišných tucích Obsažen v živočišných tucích Význam: Význam: hlavní strukturální součástí buněčných membrán všech živočišných buněk hlavní strukturální součástí buněčných membrán všech živočišných buněk je výchozí látkou pro syntézu steroidních hormonů je výchozí látkou pro syntézu steroidních hormonů je výchozí látkou pro syntézu žlučových kyselin je výchozí látkou pro syntézu žlučových kyselin je nezbytný pro syntézu všech lipoproteinů ve střevě a játrech je nezbytný pro syntézu všech lipoproteinů ve střevě a játrech důležitý pro resorpci triacylglycerolů a v tucích rozpustných vitaminů ze střeva, jejich transport a utilizaci důležitý pro resorpci triacylglycerolů a v tucích rozpustných vitaminů ze střeva, jejich transport a utilizaci Organismus – tvorba asi 1g chol/denně Organismus – tvorba asi 1g chol/denně Příjem 300 – 500 mg/denně živočišnou stravou Příjem 300 – 500 mg/denně živočišnou stravou

17 Cholesterol LDL a VLDL cholesterol – transportuje chol. z jater do krve → buněk (nadbytek se ukládá do cévní stěny) LDL a VLDL cholesterol – transportuje chol. z jater do krve → buněk (nadbytek se ukládá do cévní stěny) HDL cholesterol – zpětné vychytávání cholesterolu ve tkáních HDL cholesterol – zpětné vychytávání cholesterolu ve tkáních Cholesterol – norma do 5,2 mmol/l Cholesterol – norma do 5,2 mmol/l Hladina ↑ 6,5 mmol/l – porucha metabolismu Hladina ↑ 6,5 mmol/l – porucha metabolismu Oxidující cholesterol Oxidující cholesterol Vyhýbat se oxid. cholesterolu ve stravě Vyhýbat se oxid. cholesterolu ve stravě Přijímat dostatek antioxidantů (vit. C, E, Se, Zn, fytonutrienty) Přijímat dostatek antioxidantů (vit. C, E, Se, Zn, fytonutrienty)

18 Tuky a sport Méně tuku (max. do 30%) Méně tuku (max. do 30%) Omezit tzv. skryté tuky (maso, uzeniny, pečivo, čokoláda, smažená jídla..) Omezit tzv. skryté tuky (maso, uzeniny, pečivo, čokoláda, smažená jídla..) Odstraňovat viditelný tuk a kůži Odstraňovat viditelný tuk a kůži Vybírat libové maso Vybírat libové maso Vhodná technologická úprava Vhodná technologická úprava Upřednostňovat nenasycené tuky Upřednostňovat nenasycené tuky Vybírat kvalitní oleje – olivový, řepkový, pšeničné, rybí Vybírat kvalitní oleje – olivový, řepkový, pšeničné, rybí

19 Metabolismus tuků MK, glycerol - zdroje energie MK, glycerol - zdroje energie MK - oxidace v různých tkáních (játra, svaly) MK - oxidace v různých tkáních (játra, svaly) Glycerol Glycerol zdroje energie pro glykolýzu zdroje energie pro glykolýzu Glukoneogenese (játra) => glu => stálá hladina glykémie Glukoneogenese (játra) => glu => stálá hladina glykémie Mobilizace tuku z tukových zásob Mobilizace tuku z tukových zásob Kdy ? - potřeba energie Kdy ? - potřeba energie TAG → MK (vazba na albumin), glycerol (krev) TAG → MK (vazba na albumin), glycerol (krev) ↑ glukagon, epinefrin, norepinefrin, kortisol, ACTH, TSH, GH ↑ glukagon, epinefrin, norepinefrin, kortisol, ACTH, TSH, GH => Hormon senzitivní lipáza (HSL) => Hormon senzitivní lipáza (HSL) Příliv MK do svalových vláken Příliv MK do svalových vláken ↑ MK v krvi => ↑ utilizace MK ve svalech (během cvičení, klid) ↑ MK v krvi => ↑ utilizace MK ve svalech (během cvičení, klid)

20 Metabolismus tuků a cvičení Zdroje MK pro svalstvo během cvičení Zdroje MK pro svalstvo během cvičení MK zevnitř svalových vláken MK zevnitř svalových vláken MK mimo svalová vlákna – tuková tkáň ve svalech, tuková tkáň zásobní, lipoproteiny MK mimo svalová vlákna – tuková tkáň ve svalech, tuková tkáň zásobní, lipoproteiny Tuková tkáň zásobní – 5 – 25 % Tuková tkáň zásobní – 5 – 25 % Vlivy – hormony, albumin, průtok krve tukovou tkání, intenzita, délka cvičení, výživa Vlivy – hormony, albumin, průtok krve tukovou tkání, intenzita, délka cvičení, výživa Intracelulární zásoby tuku ve svalech Intracelulární zásoby tuku ve svalech Vlákna typu I a IIa – TAG Vlákna typu I a IIa – TAG Vlivy – hormony Vlivy – hormony Zásoby – asi jako glykogenu Zásoby – asi jako glykogenu Lipoproteiny Lipoproteiny Chylomikrony a VLDL částice – zdroje energie Chylomikrony a VLDL částice – zdroje energie Vlivy – čas a složení posledního jídla Vlivy – čas a složení posledního jídla LPL LPL ovlivňuje dostupnost MK z LP ovlivňuje dostupnost MK z LP ↑ během cvičení a zůstává ↑ i po cvičení ↑ během cvičení a zůstává ↑ i po cvičení Tuk – zdroj energie během regenerace po a během přestávek (hokej, silový trénink) Tuk – zdroj energie během regenerace po a během přestávek (hokej, silový trénink)

21 Metabolismus tuků a cvičení Vliv hormonů na metabolismus tuků během cvičení Vliv hormonů na metabolismus tuků během cvičení Katecholaminy, kortisol => ↑ HSL (cvičení střední intenzity, vytrvalostní) Katecholaminy, kortisol => ↑ HSL (cvičení střední intenzity, vytrvalostní) Glukagon => ↑ HSL (pokud se snižuje hl. glykémie během cvičení) Glukagon => ↑ HSL (pokud se snižuje hl. glykémie během cvičení) Inzulin => ↓ HSL Inzulin => ↓ HSL Cvičení mírné až střední => ↑ lipolýza Cvičení mírné až střední => ↑ lipolýza Glykémie Glykémie ↑ => ↓ HSL ↑ => ↓ HSL ↓ => ↑ HSL ↓ => ↑ HSL Dostupnost kyslíku a utilizace tuku během cvičení Dostupnost kyslíku a utilizace tuku během cvičení Oxidace tuků – O 2 Oxidace tuků – O 2 ↑ eikosanoidů (PUFA) => vazodilatace => ↑ dostupnost O 2, odvádí laktát, CO 2, teplo ↑ eikosanoidů (PUFA) => vazodilatace => ↑ dostupnost O 2, odvádí laktát, CO 2, teplo Albumin – nutný pro přenos MK v krvi Albumin – nutný pro přenos MK v krvi

22 Intenzita cvičení a utilizace tuku

23 Spotřeba tuku dle intenzity cvičení

24 Metabolismus tuků a cvičení Sporty jako – lední hokej, fotbal Sporty jako – lední hokej, fotbal Sprinty Sprinty ATP, CP, glykolýza ATP, CP, glykolýza < 10 % tuky (MK) < 10 % tuky (MK) Mezi sprinty (chůze, lehký běh) Mezi sprinty (chůze, lehký běh) MK - ↑ oxidace (obnova ATP, CP) MK - ↑ oxidace (obnova ATP, CP) Trvání cvičení Trvání cvičení ↑ a nižší intenzita => ↑ utilizaci tuku ↑ a nižší intenzita => ↑ utilizaci tuku Vliv: Glukóza, O 2, MK Vliv: Glukóza, O 2, MK 10 – 30 min. od začátku cvičení 10 – 30 min. od začátku cvičení

25 Adaptace tukového metabolismu Vytrvalostní cvičení Vytrvalostní cvičení => adaptace a ↑ oxidace tuků => adaptace a ↑ oxidace tuků a šetří se glykogen a šetří se glykogen ↑ sval. vláken I. typu (> 60 %) (gen.) ↑ sval. vláken I. typu (> 60 %) (gen.) Adaptace kardiovaskulárního systému Adaptace kardiovaskulárního systému => lepší oxidace tuků Adaptace LPL => ↑ aktivity během a po cvičení Adaptace LPL => ↑ aktivity během a po cvičení => doplnění TAG ve svalech, ↓ TAG v krvi => doplnění TAG ve svalech, ↓ TAG v krvi ↑ HDL, ↓ LDL ↑ HDL, ↓ LDL


Stáhnout ppt "Tuky Výživa ve sportu TVSP. Tuky Dělení lipidů: Dělení lipidů: Jednoduché lipidy – tuky a vosky (estery MK a alkoholu glycerolu) Jednoduché lipidy – tuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google