Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma:"— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma: SO - speciality Jméno autora: Jaroslav Petrů Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – seznámení se speciálními pokrmy z celého světa.Vhodnost servisu a použití inventáře ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_STO_377

2 S LOŽITÁ OBSLUHA Speciality podávané při složité obsluze

3 Š NECI Servis této pochoutky má již místo i v naší gastronomii Není to tradiční pokrm. Ale i přesto se sním setkáváme v restauracích ve velkých městech Dokonce se stal jakým si rituálem v předvánočním čase Servis této pochoutky má několik podob zejména podle charakteru úpravy Součástí servisu je nedílnou součástí kvalitní surovina a správný inventář No a samozřejmě hluboké znalosti přípravy a servisu

4 Š NECI – INVENTÁŘ A SUROVINA Zapékací miska Kleště na šneky Šnečí maso Šnečí ulita

5 RACI Toto jídlo je v naší gastronomii celkem ojedinělé V dávných dobách se ovšem celkem často konzumovalo Dnes je spíše obsahem francouzské a ji podobné gastronomie Ale i přesto je servis raků / jako teplý chod – polévka/ popsán i v naší gastronomii

6 P OLÉVKA Z VLAŠTOVČÍCH HNÍZD Jedná se o exotickou polévku Je připravována z hnízd rorýsů Základ pokrmu tvoří mořské trávy a řasy poslepované slinami ptáků V našich restauracích se nepodává nebo jen ojediněle

7 Ž ELVÍ POLÉVKA Tuto polévku si můžete dopřát i v našich restauracích Nejedná se o žádnou kalorickou bombu Je to malý šálek silného vývaru Někdy je podáván i s kousky masa V osmdesátých letech minulého století se celkem běžně vyskytovala na JL A však a ni tenkrát nepatřila mezi běžné produkty a to zejména kvůli ceně. Servis je v mini šálku s moka lžičkou

8 Ž ELVÍ POLÉVKA SERVIS A SUROVINA Želví polévka moderní servis Želví polévku kupujeme již jako polotovar v konzervě

9 H UMR S humrem či langustou se setkáváme celkem běžně Jistě nepatří na JL v běžné restauraci Ale své místo mezi gurmány jistě má. V zahraničí a to zejména v přímořských státech je to oblíbená lahůdka Ve světě je spousta restaurací které podávají pouze tyto dary moře

10 Ú STŘICE Ústřice – se dají považovat za samostatnou kapitolu gastronomie Jejich konzumace je poměrně rozšířena a vyhledávána již po staletí Maso/sval těchto korýšů je považováno za delikatesu či afrodiziakum Konzumují se čerstvé v syrovém stavu jen s mořskou vodou Někteří gurmáni doporučují zalít sektem či kvalitním bílím vínem Před konzumací se zakápne citronem či limetou Taktéž je známa i tepelná úprava

11 K ONZUMACE ÚSTŘIC A INVENTÁŘ Nůž na ústřice Vidlička na ústřice Jak se správně jedí Dle gurmánů se mají vypít/vysrknout

12 K AVIAR Tato laskomina či delikatesa má své pevné místo v gastronomii Také je nazýván černým zlatem Nám je znám převážně servis / konzumace za studena na ledu Ovšem již z dob ruských carů známe servis v teplé formě s brambory či bliny a kysanou smetanou Při servisu na ledu nesmíme opomenout servis v originál skleničce či balení V luxusních restauracích je možno servírovat ve skleněných dózách

13 K AVIÁR – SERVIS A SUROVINA Kaviár je jikra z vyzy či jesetera Dnes je možno se setkat například s kaviárem ze pstruha Za studena podáváme na ledu s citronem,máslem a tousty – nebo již připravené ke konzumaci

14 K ONTROLNÍ OTÁZKY Jaké znáte speciální pokrmy Kde především se s těmito pokrmy setkáváme Popište servis a potřebný inventář u určitých pokrmů

15 ZDROJE d=Wu4zoPtuB_-U3M:&imgrefurl=http:// d=bXejuEVIa4rhDM:&imgrefurl=http:// d=Sq-CQTcpQQe_wM:&imgrefurl=http://recepty.centrum.cz/varime/2008/4/23/clanky/kaviar-pochoutka-vsech- labuzniku/& =isch&tbnid=LGin7GBhFbX_UM:&imgrefurl=http://www.cestomila.cz/clanek/402-bretan-pobrezi-v-cancale-pro-ustrice- zrozene&docid=3nhwscjs83aUUM&imgur =isch&tbnid=1_oibqHVRcEQgM:&imgrefurl=http://www.randejehra.cz/rande-za-100-ku/afrodiziakum-primo-z-more/& m=isch&tbnid=QLwC_m7DkA-9jM:&imgrefurl=http:// OqM:&imgrefurl=http:// KM:&imgrefurl=http:// KM:&imgrefurl=http://obrazky.superia.cz/jidlo/humr.php&docid=Ha5GUwsO0vSDBM&imgurl=http://obrazky.superia. cz/nahled-v &tbm=isch&tbnid=AOu_5mpKb7y7-M:&imgrefurl=http:// Rw1aJ2zXM:&imgrefurl=http://sites.google.com/site/madaboutsnails/snailcolouringpages&docid=nulHK9RfZFtoxM&i mgurl=https:// nel=suggest&tbm=isch&tbnid=8QzDwxqsAUAoIM:&imgrefurl=http:// =cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=On_ftoeeSL4r6M:&imgrefurl=http://


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Složitá obsluha Téma:"

Podobné prezentace


Reklamy Google