Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Halogenderiváty Obr.1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Halogenderiváty Obr.1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 Halogenderiváty Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vysvětlení a příklady Definice: Příklady:
Halogenderiváty jsou deriváty uhlovodíků, u nichž je alespoň jeden vodík nahrazen halogenem (F, Cl, Br, I) Příklady: 1,4-dichlorpentan, 1,1-dichlor-2-bromhexan Obr.2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Názvosloví Polohu halogenu určuje číslo před ním v názvu
Př. 1-chlorpentan ,4-difluorhexan 1 a 4 značí polohu fluoru předpona di znamená, že sloučenina obsahuje dva fluory 1 značí polohu chloru Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Freony Definice Problematika Využití Řešení problému
Jsou halogenderiváty obsahující dva a více fluorů Problematika Díky difusi se dostávají až do ozonosféry, kde ničí ozon Využití Dříve hnací plyny lednic a sprejů Řešení problému Nahrazení freonů a konec výroby Obr.3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Halogenová žárovka Princip Výhody Nevýhody
Oproti klasické žárovce obsahuje navíc halogenderivát, který regeneruje ztenčující se wolframové vlákno. Výhody Vydrží déle Úspornější Více světla Nevýhody Cena a tvar Obr.4 Obr.5 Klasická žárovka Halogenová žárovka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Použité zdroje informací
Veškeré použité zdroje obrázků [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons - Obr.1 – Obr.2 – Obr.3 – Obr.4 – Obr.5 – Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Halogenderiváty Obr.1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google