Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOSOČTVEREC 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSOČTVERCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOSOČTVEREC 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSOČTVERCE"— Transkript prezentace:

1 KOSOČTVEREC 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSOČTVERCE
2. OBVOD A OBSAH KOSOČTVERCE – SLOVNÍ ÚLOHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSOČTVERCE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VRCHOLY KOSOČTVERCE kosočtverec má 4 vrcholy … A, B, C, D vrcholy popisujeme proti směru hodinových ručiček Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 STRANY KOSOČTVERCE AB  = BC  = CD  = DA  = a
kosočtverec má všechny strany stejně dlouhé strany kosočtverce nejsou na sebe kolmé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 ÚHLY U VRCHOLŮ KOSOČTVERCE
úhly u protilehlých vrcholů kosočtverce jsou shodné velikost úhlu     90° součet vnitřních úhlů kosočtverce je 360° Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 ÚHLOPŘÍČKY V KOSOČTVERCI
AC  = e BD  = f S  e  f … úhlopříčky se protínají ve středu kosočtverce S e  f … úhlopříčky nejsou stejně dlouhé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 ÚHLOPŘÍČKY V KOSOČTVERCI
AS  = CS  BS  = DS  úhlopříčky se navzájem půlí ve středu kosočtverce S Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 ÚHLOPŘÍČKY V KOSOČTVERCI
úhlopříčky jsou na sebe navzájem kolmé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VÝŠKY KOSOČTVERCE kosočtverec má výšky stejné délky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 KRUŽNICE OPSANÁ KOSOČTVERCI
kružnici opsanou nelze kosočtverci sestrojit Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 KRUŽNICE VEPSANÁ KOSOČTVERCI
vepsaná kružnice k ( S;  ) má střed totožný se středem kosočtverce S kružnice opsaná se dotýká stran kosočtverce průměr kružnice … d = v poloměr kružnice … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 OBVOD A OBSAH KOSOČTVERCE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD KOSOČTVERCE OBVOD = např. cesta kolem plotu zahrady NEVSTUPOVAT o = 4 . a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 OBSAH = např. celá zahrada
OBSAH KOSOČTVERCE OBSAH = např. celá zahrada OBSAH = VÝMĚRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SLOVNÍ ÚLOHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 1: Les má tvar kosočtverce s úhlopříčkami 600 m a 800 m. Jaký je jeho obvod? stranu a vypočteme z pravoúhlého trojúhelníku  BAS pomoci Pythagorovy věty úhlopříčky kosočtverce se půlí ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 1: Les má tvar kosočtverce s úhlopříčkami 600 m a 800 m. Jaký je jeho obvod? vypočteme obvod lesa ? Obvod lesa je metrů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 2: Dřevěné desce tvaru kosočtverce se stranou délky 27 cm je vepsána kružnice o poloměru 7,5 cm. Určete obvod a obsah kosočtverce. vypočteme obvod desky ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 2: Dřevěné desce tvaru kosočtverce se stranou délky 27 cm je vepsána kružnice o poloměru 7,5 cm. Určete obvod a obsah kosočtverce. vypočteme obsah desky výška desky = průměr kružnice vepsané ? Obvod dřevěné desky je 108 cm a obsah 405 cm2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 3: Vypočítejte obsah kosočtverce, znáte-li délku jeho strany a = 7 dm a úhel CBA = 120°. vypočteme úhel BAD =  ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

21 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 3: Vypočítejte obsah kosočtverce, znáte-li délku jeho strany a = 7 dm a úhel CBA = 120°. vypočteme obsah ? Obsah kosočtverce je 42,43 dm2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

22 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 4: Čtverec má délku strany 12 mm. Kosočtverec je zadán úhlopříčkami délky 18 a 16 mm. Který rovinný útvar má větší obsah? vypočteme obsah čtverce ? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

23 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍKLAD 4: Čtverec má délku strany 12 mm. Kosočtverec je zadán úhlopříčkami délky 18 a 16 mm. Který rovinný útvar má větší obsah? vypočteme obsah kosočtverce ? Čtverec i kosočtverec mají stejný obsah – 144 mm2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

24 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁVĚREM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

25 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Eddings David: Den, kdy se něčemu naučíš, není už promarněn. Zdroj:Citáty slavných osobností. Eddings. [ ]. Dostupné na internetu:< Mgr. Lenka Pláničková Opava 2010 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "KOSOČTVEREC 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI KOSOČTVERCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google