Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny."— Transkript prezentace:

1 Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny

2 Lidský kapitál (HC) Co to je? znalosti, dovednosti, schopnosti a vlastnosti jedince, které usnadňují vytváření osobního, sociálního a ekonomického blaha. HC musíme získat! Příkladem investic do HC je školní vzdělávání, jazykové kurzy, kurzy výpočetní techniky, výdaje na lékařskou, lázeňskou péči, sportovní aktivity apod.

3 Investice do HC Proč? Vyšší příjem, lepší uspokojování potřeb, vyšší a lepší produkce statků. HC = jako souhrn znalostí, dovedností, schopností a vlastností, kterými je vybaven jednotlivec a které mají vztah k nějaké ekonomické činnosti. Záleží na místě, času a účelu. HC lze zvyšovat, lidskou činností se nemusí opotřebovávat!

4 Co ovlivňuje HC Škola Rodina Okolí Tradice Další vzdělávací možnosti Knihy, internet ….

5 Sociální kapitál (SC) SC zahrnuje sociální sítě, důvěru, občanské normy a hodnoty. SC: - strukturální kapitál: sítě - vztahový kapitál: důvěra, občanské normy a hodnoty HC je nutno někde využívat, SC jako prostředek využívání HC. SC na individuální a na kolektivní úrovni - individuální: sítě konkrétního člověka a vztahy v ní -kolektivní: generalizovaná důvěra ve společnosti Obě úrovně se ovlivňují.

6 Investice do SC Musíme něco obětovat, abychom se stali (zůstali) členy nějaké sítě, přinejmenším čas. Tím, že jsme v jedné síti, může nás to vylučovat z bytí v jiné síti.

7 Negativní aspekty SC Zločinecké struktury Různé sítě se nemusí mít rády. Dané skutečnosti ovlivňují HC, příjmy jednotlivých osob, možnost uplatnění, atd.

8 Chci investovat do HC a nemám peníze Problém HC nelze zastavit, je vázán k nositeli Investoři neradi někomu půjčují, aby do HC investoval. Pokud už půjčují, tak se obtížně stanovuje úroková míra. Co s tím? Princip přenesené ceny (TPP)! Přenesená cena (TP)

9 Princip přenesené ceny (TPP) - podstata Nejčastěji ve vzdělání. Teď se vzdělávám. Za vzdělání platím z budoucího příjmu, který mám (získám) díky vzdělávání. Platím určité procento z příjmu (z celého nebo jako to, co vydělám, mínus nějaká spodní hranice). Je definována spodní hranice, pokud vydělávám méně, neplatím nic. Platí se po určitou dobu.

10 Komu platit? Mělo by se platit přímo poskytovateli. Proč? Je motivován poskytovat kvalitní služby. Klienti si budou vybírat ty, které jim služby zajistí. Kontrakty lze oceňovat na kapitálovém trhu. Trhy budou mít zájem o výnosné kontrakty.

11 Funkce přenesené ceny Úvěrová: k rozvoji a uchování HC a SC se dostane každý Solidárně-pojišťovací

12 Kde všude může fungovat TP? V sektoru produktivních služeb: - zdravotnictví, lázeňství, rekreační a sportovní aktivity, zabezpečení na stáří

13 Sektor produktivních služeb Produkce tohoto sektoru vede k růstu produktivity v dalších sektorech. Může zaměstnat rozhodující část osob. Může rozšířit spektrum lidských potřeb. Podobné efekty jako sektor průmyslu v dobách průmyslové revoluce.


Stáhnout ppt "Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny."

Podobné prezentace


Reklamy Google