Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice."— Transkript prezentace:

1 Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice

2 Základní složky zahraničních vztahů Čistá export (NX) = export – import (EX – IM) Čistý příliv kapitálu: - příliv kapitálu, odliv kapitálu - konkrétně: -- čisté zahraniční investice = investice zahraničních subjektů v tuzemsku – investice tuzemských subjektů v zahraničí (FIH – HIF) investice lze dělit na přímé a portfoliové -- převody zisků - neekonomické nebo jen částečně ekonomické převody typu darů, převodu dědictví, dotací od nadnárodních subjektů, plateb příspěvků těmto subjektům,

3 Změna devizových rezerv Export: růst Import: pokles Příliv kapitálu: růst Odliv kapitálu: pokles

4 Nabídka a poptávka měn Nabídka domácí měny = poptávka po zahraniční měně Poptávka po domácí měně = nabídka zahraniční měny

5 Pokud jsou odlišné měny Export: získáváme zahraniční měnu Import: musíme nakoupit zahraniční měnu Příliv kapitálu: získáváme zahraniční měnu Odliv kapitálu: dochází k nákupu zahraniční měny

6 Pokud jsou odlišné měny Pokud nakupujeme (poptáváme) zahraniční měnu, tak prodáváme (nabízíme) domácí měnu. Ten, kdo nám zahraniční měnu prodá a koupí od nás domácí měnu, domácí měnu kupuje proto, že ji nějak využije. Buď za domácí měnu (naši) něco doveze (my exportujeme) nebo za ní nakoupí nějaká aktiva (příliv kapitálu) nebo případně jiný účel.

7 Pokud jsou odlišné měny Pokud někdo ze zahraničí chce koupit (tj. poptává) domácí měnu, tak tím, že mu ji prodáme, zároveň koupíme zahraniční měnu. My tuto zahraniční měnu nakupujeme proto, že ji k něčemu využijeme. Buď na import (něco dovážíme ze zahraničí) nebo v zahraničí nakupujeme nějaká aktiva (odliv kapitálu) nebo případně jiný účel.

8 Rovnováha zahraničních vztahů Zahraniční vztahy musí být dlouhodobě v rovnováze. Nikdo ze zahraničí nebude kupovat domácí měnu, pokud pro ni nemá využití. Nikdo z tuzemska nebude kupovat zahraniční měnu, pokud pro ni nemá využití.

9 Rovnováha zahraničních vztahů Poptávka po zahraniční měně (a zároveň nabídka domácí měny) se musí dlouhodobě rovnat nabídce domácí měny (a zároveň poptávce po zahraniční měně). Pokud se nerovnají, změna devizového kurzu.

10 Hromadění devizových rezerv Nemá smysl jen hromadit devizy (zahraniční měnu). Za devizy je třeba něco nakoupit – buď zahraniční statky (import) nebo zahraniční aktiva (odliv kapitálu).

11 Devizový kurz Cena jedné měny vyjádřená v jiné měně V ČR se používá zpravidla přímý záznam: 1 EUR = 27 CZK.

12 Změny devizového kurzu Pokud poptávka po zahraniční měně převyšuje její nabídku => dříve nebo později zahraniční měna zhodnotí a domácí znehodnotí. Pokud poptávka po zahraniční měně je nižší než její nabídka => dříve nebo později zahraniční měna znehodnotí a domácí zhodnotí.

13 Zhodnocení a znehodnocení domácí měny Zhodnocení: původně 1 EUR = 36 CZK nyní 1 EUR = 27,50 CZK Znehodnocení: původně 1 EUR = 25 CZK nyní 1 EUR = 27,50 CZK

14 Změna kurzu domácí měny a zahraniční vztahy Zhodnocení: vede k poklesu NX, vede k poklesu přílivu kapitálu (investic do tuzemska) Příklady: - kurz nejprve 1 EUR = 30 Kč, potom 1 EUR = 20 Kč - statek, který v tuzemsku stojí 300 Kč, musí stát v zahraničí nejprve 10 EUR, potom 15 EUR -taktéž domácí aktiva dražší: aktivum o ceně 300 Kč dříve stálo 10 EUR, nyní 15 EUR

15 Změna kurzu domácí měny a zahraniční vztahy Znehodnocení: vede k růstu NX, vede k růstu přílivu kapitálu (investic do tuzemska)

16 Rozhodování spotřebitele Nakupovat v tuzemsku nebo v zahraničí? Kde je to výhodnější. Kurz, kvalita, substituty, vkus … Vysoká poptávka po zahraničních statcích může vést k znehodnocení.

17 Rozhodování producenta Kde produkovat? V tuzemsku nebo v zahraničí? Kde prodávat v tuzemsku nebo v zahraničí? Opět, kde je to výhodnější. Kurz a jeho změny, politické a právní prostředí, daňová soustava, inflace,

18 Rozhodování, kde investovat V tuzemsku nebo v zahraničí? Platí: Zhodnocení domácí měny v průběhu investice (tj. před tím, než investice začne vynášet výnos) snižuje výnos a tudíž výhodnost domácích investic v zahraničí. Naopak zvyšuje výnosnost zahraničních investic v tuzemsku. Čisté zahraniční investice rostou. Znehodnocení domácí měny v průběhu investice (tj. před tím, než investice začne vynášet výnos) snižuje výnos a tudíž výhodnost zahraničních investic v tuzemsku. Naopak zvyšuje výnosnost domácích investic v zahraničí. Čisté zahraniční investice klesají.

19 Rozhodování, kde investovat Příklad: Kurz 1 EUR = 30 CZK. Domácí investor má 30 CZK, zahraniční 1 EUR. Oba se rozhodují, kde investovat. Výnos v tuzemsku i v zahraničí je 100 %. Tj. na konci investice buď 60 CZK nebo 2 EUR. V průběhu investice se očekává zhodnocení CZK, nový kurz 1 EUR = 20 CZK. Pro domácího investora je lepší investovat v tuzemsku, zde vydělá 60 CZK, kdežto za 2 EUR dostane jen 40 CZK. Pro zahraničního investora je rovněž lepší investovat v tuzemsku. Za 60 CZK dostane 3 EUR ve své zemi jen 2 EUR. Pokud bude velký příliv zahraničních investorů do tuzemska, tak koruna zhodnotí už na začátku investice, tudíž obě investice budou stejně výhodné.

20 Rozhodování, kde investovat Příklad: Kurz 1 EUR = 30 CZK. Domácí investor má 30 CZK, zahraniční 1 EUR. Oba se rozhodují, kde investovat. Výnos v tuzemsku i v zahraničí je 100 %. Tj. na konci investice buď 60 CZK nebo 2 EUR. V průběhu investice se očekává znehodnocení CZK, nový kurz 1 EUR = 40 CZK. Pro domácího investora je lepší investovat v zahraničí. Doma vydělá 60 CZK, kdežto za 2 EUR dostane 80 CZK. Pro zahraničního investora je rovněž lepší investovat v zahraničí (u něj doma). Tam vydělá 2 EUR. V tuzemsku (v ČR) by po převodu na EUR vydělal jen 1,5 EUR. Pokud bude velký příliv tuzemských investorů do zahraničí, tak koruna znehodnotí už na začátku investice, tudíž obě investice budou stejně výhodné.

21 Co ovlivňuje devizový kurz Změna poptávky po příslušné měně Vkus, inflace, změna výnosů z aktiv …. Očekávání, jak se kurz bude vyvíjet – to ovlivňuje výnosnost investic (viz předcházející snímky) Parita kupní síly


Stáhnout ppt "Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice."

Podobné prezentace


Reklamy Google