Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ TEMATICKÝ OKRUH:Úvod do makroekonomiky TÉMA:Nezaměstnanost AUTOR:Ing. Kateřina Vandegrift VYTVOŘENO DNE:13.12.2012 ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 3. ročníku SŠ. Prezentace je určena k výuce, procvičení, opakování, pochopení a upevnění vědomostí na dané téma.

2 Nezaměstnanost

3 Za nezaměstnaného je v ekonomii považována osoba, která aktivně hledá práci, je schopná pracovat, která však nemůže najít placené zaměstnání. Za vážný ekonomický problém je považována dlouhodobá nezaměstnanost, kdy nezaměstnaný nemá práci déle než 1 rok.

4 Druhy nezaměstnanosti Dobrovolná – osoba je dobrovolně nezaměstnaná, není ochotna přijmout práci za nabízenou mzdu Frikční – člověk přeruší práci na chvíli, než si najde novou, je nezaměstnán, dále např. absolvent školy Strukturální – nezaměstnaný skutečně nemůže sehnat práci ve svém oboru (např. nadbytek horníků po uzavření dolů v regionu). Řešením může být rekvalifikace. Cyklická – souvisí s průběhem hospodářského cyklu. V době, kdy se ekonomika nachází v recesi, je zaměstnáno méně lidí než v době expanze. Sezonní – souvisí většinou s ročním obdobím (v létě je nezaměstnaný vlekař, v zimě je nezaměstnaný plavčík)

5 Příčiny nezaměstnanosti nedokonalý trh práce, nedostatečné informace o pracovních místech pojištění a podpory v nezaměstnanosti (zvyšují dobrovolnou nezaměstnanost) zákon o minimální mzdě odbory a kolektivní vyjednávání (odbory můžou donutit zaměstnavatele ke zvýšení mezd, zaměstnavatel přijímá méně zaměstnanců) mzdová rigidita efektivní mzdy (zaměstnavatel zaplatí zaměstnancům více než musí, a tím je více motivuje)

6 Míra nezaměstnanosti je podíl nezaměstnaných ke všem osobám schopných pracovat

7 Úkol: 1.Jaká je definice nezaměstnaného? 2.Vyjmenujte druhy nezaměstnanosti. 3.Určete druh nezaměstnanosti: -Paní v domácnosti -Obsluha vleku -Absolvent školy -Bývalý horník (doly jsou zavřeny)

8 Správné odpovědi: 1. Osoba, která aktivně hledá práci, je schopná pracovat, která však nemůže najít placené zaměstnání. 2. dobrovolná, frikční, strukturální, cyklická, sezónní 3. Paní v domácnosti - dobrovolná Obsluha vleku - sezónní Absolvent školy - frikční Bývalý horník (doly jsou zavřeny) - strukturální


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_81 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google