Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠVÝCARSKO 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠVÝCARSKO 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 ŠVÝCARSKO 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Švýcarsko je federace. Federaci tvoří 26 spolkových států – KANTONŮ.

3 Úkol č. 1 Jak vypadá švýcarská vlajka?
Viděl(a) jsi ji na první straně, zapamatoval(a) sis ji? Dokresli ji!

4 Švýcarská vlajka Vlajka Švýcarska má podobu červeného čtvercového listu s bílým rovnoramenným křížem ve středu. 1

5 Úkol č. 2 Poloha Švýcarska Podle mapy co nejpřesněji popiš polohu Švýcarska (kontinent, poloha v rámci kontinentu, přímořský, vnitrozemský stát…) 3

6 Švýcarsko je vnitrozemský stát ve střední Evropě.

7 Úkol č. 3 Sousední státy Urči (můžeš i pomocí atlasu) sousední státy Švýcarska.
4

8 Jsou to: 1. Německo 2. Lichtenštejnsko 3. Rakousko 4. Itálie
5. Francie

9 Vodstvo Na území Švýcarska se nachází hodně jezer: např. Ženevské (největší jezero v Alpách, po Balatonu druhé největší ve střední Evropě), Bodamské (druhé největší jezero v Alpách), Neuchâtelské, Lucernské, Curyšské, atd. Švýcarskem protéká řeka Rhôna, Rýn.

10 Ženevské jezero 6

11 Bodamské jezero 7

12 Neuchâtelské jezero 8

13 Úkol č. 4 Pomocí atlasu vyznač tyto vodní plochy: Ženevské jezero
Bodamské jezero Curyšské jezero Neuchâtelské jezero Lucernské jezero

14 Pozor na očíslování jezer
Pozor na očíslování jezer! 1 – Bodamské 2 – Ženevské 3 – Curyšské 4 – Neuchâtelské 5 – Lucernské 4

15 Města Hlavní město Švýcarska je Bern. Dalšími významnými městy jsou:
Curych (Zürich), největší město Švýcarska, Ženeva (Geneva), druhé největší město Švýcarska, Lucern (Lucerne), Basilej, město na Rýně, Lausanne, město na severním břehu ženevského jezera.

16 BERN 9

17 Pohled na Alpy přes Curych a Curyšské jezero
10

18 Basilej 11

19 Ženeva 12

20 Lucern 13

21 Úkol č. 5 Zakresli do mapy uvedená města:
Bern Curych Ženeva Lucern Basilej Lausanne

22 Zkontroluj si jejich zakreslení
5

23 Jazyková oblast Švýcarsko má čtyři úřední jazyky:
němčina – hovoří jí 63,7 % obyvatel francouzština – 20,4 % italština rétorománština Všeobecně rozšířeným omylem je to, že všichni Švýcaři hovoří všemi čtyřmi úředními jazyky své země. Např. Švýcaři, jejichž mateřštinou je němčina, se ve škole sice učí jako první cizí jazyk francouzštinu a jako další angličtinu, ale italsky již mluví jen málokterý z nich.

24 Úkol č. 6 Dokážeš vyjmenovat všechny úřední jazyky ve Švýcarsku?
Napovím, že jsou čtyři a souvisí se sousedními státy.

25 Jsou to: němčina francouzština italština rétorománština

26 Hospodářství Švýcarsko se v průběhu svého rozvoje změnilo z převážně zemědělsky orientovaného státu ve stát s rozvinutým průmyslem různého charakteru: hodinářství, přesné a jemné strojírenství, přístrojová technika, chemický průmysl, potravinářský průmysl, farmaceutický průmysl, lékařské přístroje a vybavení aj.

27 Nejznámější oblastí služeb ve Švýcarsku je bankovnictví
Nejznámější oblastí služeb ve Švýcarsku je bankovnictví. Významné je i pojišťovnictví – např. pojišťovna Winterthur. Cestovní ruch je další významnou oblastí hospodářství Švýcarska, váže totiž na sebe velké množství činností, které s ním souvisí: hotely, penziony, privátní ubytování, restaurace, sport, kultura.

28 Švýcarské bankovky 14

29 Dufourspitze (4634 m n. m.) – nejvyšší bod Švýcarska
15

30 Doprava Doprava je důležitá pro celé hospodářství Švýcarska.
hustá síť silnic a dálnic, silnice přes průsmyky, tunely městská a aglomerační doprava železnice, horské dráhy, horské lanovky letiště

31 Úkol č. 7 Která hospodářská odvětví jsou ve Švýcarsku nejvýznamnější?

32 Mezi nejvýznamnější hospodářská odvětví patří např:
bankovnictví cestovní ruch hodinářství strojírenství výroba lékařských nástrojů

33 Členství v organizacích
Švýcarsko je členem Rady Evropy, OSN, EFTA, OECD a WTO a součástí Schengenského prostoru. Jednání o vstupu do EU občané v referendu odmítli, Švýcarsko je tak (vedle Lichtenštejnska) jediným nečlenským státem ve střední Evropě.

34 Úkol č. 8 Co je to EFTA?

35 EFTA Je to Evropské sdružení volného obchodu, kde jsou čtyři evropské státy, kterým nebylo dovoleno (zejména ty „chudší“), nebo které si nepřály (zejména ty „bohatší“) připojit se k Evropskému společenství (dnešní Evropská unie). Dnes jsou členy asociace Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko.

36 Úkol č. 9 Co je to WTO?

37 WTO Je to Světová obchodní organizace, která zakládá pravidla mezinárodního obchodu prostřednictvím konsenzu mezi svými členskými státy a řeší mezinárodní obchodní spory mezi členskými státy. Sídlem organizace je Ženeva.

38 Úkol č. 10 Co je to Schengenský prostor?

39 Schengenský prostor Je to území většiny evropských států (zemí Schengenské dohody, slangově zemí Schengenu), na kterém mohou osoby překračovat hranice smluvních států na kterémkoliv místě, aniž by musely projít hraniční kontrolou.

40 …a hurá do Švýcarska!

41 Zdroje obrázků: [cit. 2010-20-04]Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://de.wikipedia.org/
1 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 2 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 3 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 4 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 5 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 6 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 7 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 8 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 9 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 10 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 11 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 12 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 13 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 14 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < 15 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "ŠVÝCARSKO 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google