Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr."— Transkript prezentace:

1 Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr

2 Historie První zmíňky o Skaličce se objevují ve 12. století, v této době se jmenovala Skalka a je jednou z nejstarších obcí na Hranicku. Obec byla jmenována jako manský statek olomouckého biskupství. K jeho povinostem patřilo zsbespečení krajin kolem Moravské Brány. V roce se píše o Skaličce jako o lesním majetku. V roce 1531 dovoluje biskup Stanislav vladykovi Buriánu z Byšty aby sepsal dědičnou slouvu v niž mezi lény je jmenována též Skalička.

3 Škola zde byla založena roku 1750.
Silnice prochází obcí jako spojovací mezi Hranicemi a Kelči. Nejstarší památka-starobylý park se zámkem dřívější sídlo arcibiskupa, později charity, bylo zde ošetřováno 40 epileptických dětí které ošetřovalo 6 cyrilometodějských sester. Dále je zde gotická kaple v zámeckém parku,dřevěný větrný mlýn, který pochází z roku 1856 byl do Skaličky převezen.

4 Součastnost Nachází se ve východní části olomouckého kraje spadá pod okres Přerov a je asi 7 km od Hranic na Moravě. Obec leží v nadmořské výšce 268m. Starostkou obce byla zvolena Petra Kočnarová v roce 2006 až o dnes. Funguje zde Mateřská i Základní škola, pošta, kadeřnictví, místní hospoda, smíšené zboží, zemědělské družstvo, pila… Nachází se zde hodně památek např: Dřevěný dodnes funkční dřevěný mlýn sv. Teodora, sluneční hodiny z 16. stol….

5 Obec žije bohatým kulturním životem, pravidelně se zde konají akce různého typu.
Vítání občánků, beseda se seniory dětský den, sokolský ples, kácení máje, hodová zabíjačka, velikonoční a vánoční výstava, adventní koncert, sokolský výlet na kolech, pochovávání basy atd….. V obci funguje několik činných organizací: Dobrovolní hasiči, Sokoli, Myslivecký spolek, Rybářský spolek, Lesnické družstvo, Šachový oddíl, Trampský oddíl, Spolek příznivých Kántri.

6 Zdroje http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi
Závěrečná Práce historie Skaličky Evy Cifrové Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr."

Podobné prezentace


Reklamy Google