Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední."— Transkript prezentace:

1 Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, příspěvková organizace

2 Hlava druhá LIDSKÁ PRÁVA A ZÁKLADNÍ SVOBODY Oddíl první Základní lidská práva a svobody

3 Čl. 6 1.Každý má právo na život. Lidský život je hoden ochrany již před narozením. 2.Nikdo nesmí být zbaven života. 3.Trest smrti se nepřipouští. 4.Porušením práv podle tohoto článku není, jestliže byl někdo zbaven života v souvislosti s jednáním, které podle zákona není trestné.

4 Čl. 8 1.Osobní svoboda je zaručena. 2.Nikdo nesmí být stíhán nebo zbaven svobody jinak než z důvodů a způsobem, které stanoví zákon. Nikdo nesmí být zbaven svobod pouze pro neschopnost dostát smluvnímu závazku.

5 Utvořte skupinky po 5 žácích. Společně zpracujte ke každému z uvedených článků LZPS vlastní shrnutí, co konkrétní proklamace znamená. Uveďte příklady dodržování nebo naopak porušování těchto zásad z praxe.

6 Čl. 6 Příklady ke skupinové práci žáků: trest smrti, euthanasie, interrupce – pro x proti, nelidské zacházení s vězni nebo politickými vězni v totalitních diktaturách, nedobrovolné dárcovství orgánů v nedemokratických režimech, otrocká práce dětí i dospělých. Čl. 8 Příklady ke skupinové práci žáků: domácí násilí, omezování osobní svobody, stalking, dlužní otroctví a lichva v dnešní společnosti, postavení žen v muslimském světě (dohodnuté sňatky nedospělých dívek, závislost ženy na manželovi a jeho rozhodnutí, vraždy dcer,sester nebo manželek při pokusech o samostatné rozhodování) atd. Čl. 10 Příklady ke skupinové práci žáků: bulvární média a paparazi, porušování zákona o ochraně osobních údajů, kyberšikana, případy křivého obvinění osob a jejich důsledky, nezákonné odposlechy osob, problematika odhalování bývalých spolupracovníků a informátorů StB atd.

7 Výše neodkazované obrázky jsou součástí produktu firmy Microsoft – Office 2010, ve které byla tato prezentace vytvořena. Citace: Ústava České republiky a Listina základních práv a svobod. 2.doplněné vydání. Ostrava: ARIES v.o.s., 1992.110 s.


Stáhnout ppt "Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google