Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti."— Transkript prezentace:

1 Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti při vyřizování zakázky, Informační systémy a komunikace při zásobování JIT Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Cíle kapitoly: seznámení se strukturou informačního systému podniku,
pochopení úkolu logistického informačního systému, ukázat pohyb informací v síti při vyřizování zakázky.

4 Úkoly logistického informačního systému
Úkolem logistického informačního systému je poskytnout: správné informace - pro uživatele potřebné a srozumitelné, ve správnou dobu - tak, aby byly k dispozici pro rozhodování, ve správném množství - tolik, kolik je třeba, co možná nejméně, v požadování jakosti - pravdivé, nezkreslené, dostatečně podrobné a bezprostředně použitelné, na správném místě - pohotové pro příjemce.

5 Základní funkce informačních systémů
katalogizace/správa číselníků, (zápis, oprava, rušení, prohlížení: materiálu, výrobků, skladů, obalů a palet, vozidel, plateb atd.), nákup (plán výroby/odbytu, dodavatelské objednávky, atesty), skladové hospodářství (generel skladů, příjem, reklamace, vratné obaly, řízení, inventury, analýzy ABC aj.), plánování potřeby materiálu (hlavní plánování, kapacitní plánování a řízení výroby atd.), komunikace s okolím, správa informačního systému (zálohování databáze, přístupová práva, administrace systémového software aj.)

6 Model struktury logistického informačního systému

7 Pohyb informací v síti při vyřizování zakázky

8 Dispečerský systém

9 Informační systémy a komunikace při zásobování JIT
Při velkém objemu dat vyměňovaných mezi obchodními partnery není možné zvládat řízení dodávek nakupovaných dílů pomocí papírových dokladů. Vývoj techniky pro dálkový přenos dat umožňuje přímou elektronickou výměnu rozsáhlých souborů dat o zasílání dodávek mezi výrobci a dodavateli – EDI. Electronic Data Interchange je automatický přenos zpráv formátovaných podle daného standardu mezi aplikačními systémy obchodních partnerů.

10 EDI

11

12 Uplatnění EDI při zásobování JIT

13 Studijní materiály: Základní literatura:
JEŘÁBEK, K. a M. FRAJOVÁ. Výroba a distribuce stavebních materiálů – racionalizační potenciály logistiky. In: Stavební informace, 2006, XIII (44), s ISSN BAZALA, J. a kol. Logistika v praxi. Praha: Verlag Dashöfer ISBN JEŘÁBEK, K. Doprava, manipulace, skladování – logistika. In: Stavební informace. 2004, XI, 28. publikace, str. 3–31. ISSN Doporučené studijní zdroje: JEŘÁBEK, K. Logistika. Praha: Vydavatelství ČVUT Praha, ISBN LAMBERT, D. a kol. Logistika. Praha: Computer Press, ISBN SCHULTE, CH. Logistika. Praha: Victoria publishing, ISBN

14 Otázky a úkoly 8.1) Co je úkolem logistického informačního systému?
8.2 ) Co je EDI?

15 Úkoly k zamyšlení a diskuzi
8.A) Diskutujte o komunikačních systémech a používaných standardech při JIT. 8.B) Zamyslete se nad satelitní navigací v logistice.


Stáhnout ppt "Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti."

Podobné prezentace


Reklamy Google