Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

prostě sdělovací (publicistický styl)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "prostě sdělovací (publicistický styl)"— Transkript prezentace:

1 prostě sdělovací (publicistický styl)
ZPRÁVA prostě sdělovací (publicistický styl) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Štolfová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Obsah: Funkce zprávy Znaky zprávy Jazykové prostředky zprávy
Kompozice zprávy Cvičení 1–4 Cvičení 5 Řešení cvičení 5 Cvičení 6 Použitá literatura

3 ZPRÁVA Funkce: Informativní – Informuje o událostech, které se staly v oblasti společenské, kulturní, sportovní, ekonomické, politické. – Objevuje se v tisku, v televizi, rozhlase, na nástěnkách, vývěskách. Popisná; Hodnotící; Apelativní.

4 ZPRÁVA Znaky: Směřuje do minulosti; Aktuálnost; Objektivnost;
Věcná správnost; Úplnost; Přehlednost.

5 ZPRÁVA Jazykové prostředky:
Spisovný jazyk; Slova s citovým zabarvením; Časové a místní údaje. – v hodnotící a apelativní funkci; – příslovce, číslovky.

6 ZPRÁVA Kompozice: Důvod. Název akce; Hodina, den,měsíc; Místo, město;
chronologická: Co se konalo? Kdy? Kde? Proč? Účastníci; Pořadatelé; Program; Zhodnocení.

7 ZPRÁVA Cvičení 1: Najděte a opravte stylistické nedostatky.
Zpráva o projednaných otázkách na veřejném zasedání městského zastupitelstva; Zpráva z veřejného zasedání městského zastupitelstva.

8 ZPRÁVA Cvičení 2: Najděte a opravte stylistické nedostatky.
V Brně byla včera uspořádána tisková konference s odjíždějícími sportovci na olympijské hry. V Brně byla včera uspořádána tisková konference se sportovci odjíždějícími na olympijské hry.

9 ZPRÁVA Cvičení 3: Najděte a opravte stylistické nedostatky.
Informujeme vás o příjezdu vládní delegace z Polska do Prahy. Informujeme vás o příjezdu polské vládní delegace do Prahy.

10 ZPRÁVA Cvičení 4: Najděte a opravte stylistické nedostatky.
Firma nabízí podlahovou krytinu PVC zákazníkům různých barev. Firma nabízí zákazníkům podlahovou krytinu PVC v různých barvách.

11 ZPRÁVA Cvičení 5: Zhodnoťte a upravte text z hlediska správné kompozice zprávy.
Astronomická společnost pořádá cyklus přednášek o výzkumu vesmíru. Přednášejí odborníci z vědeckých ústavů, z Karlovy univerzity a pražské hvězdárny. Přednášky se konají každý čtvrtek v ve velkém sále Městské knihovny v Praze 1 na Mariánském náměstí. Cyklus bude zahájen 11. dubna výkladem Dr. Pospíšila o vědeckých výsledcích letů člověka do vesmíru.

12 ZPRÁVA Cvičení 5: Řešení:
Astronomická společnost uspořádala cyklus přednášek o výzkumu vesmíru. Přednášky se konaly každý čtvrtek od hodin ve velkém sále Městské knihovny v Praze 1 na Mariánském náměstí. Cyklus byl zahájen 11. dubna výkladem Dr. V. Pospíšila o vědeckých výsledcích letů člověka do vesmíru. Dále obdivovatelům vesmíru přednášeli odborníci z vědeckých ústavů, z Karlovy univerzity a pražské hvězdárny. Tento projekt se setkal s velkým zájmem laické veřejnosti.

13 ZPRÁVA Cvičení 6: Sestavte z následujících údajů souvislý text zprávy.
Čas: návštěvní sezona loňského roku; Akce: rekordní účast turistů na hradě (20 tis.); Místo: hrad Pecka na Jičínsku; Hodnocení a pozvání; Program: – expozice Hrdelní právo a soudnictví v Čechách v 16.–18. st. (palečnice, španělská bota, železná panna, železná maska, lámací kolo, skřipec); - historická expozice o majiteli hradu Kryštofu Harantovi z Polžic; - koncerty, svatby, šerm, svatby, divadelní představení.

14 Použitá literatura MARTINKOVÁ, Věra. Český jazyk 1: alternativní učebnice pro 1. ročník středních škol. 1. vyd. Praha: Trizonia, 1992, 191 s. ISBN RUDOLF, Stanislav. Napsali jsme sloh za vás: nepostradatelná pomůcka pro žáky, studenty a jejich rodiče: obsahuje vypracované slohové práce od 3. třídy ZŠ až k maturitě, jak je požadují osnovy českého jazyka. Vyd. 1. Praha: Erika, 2000, 171 s. ISBN

15 Použitá literatura STYBLÍK, Václav. Cvičební texty z českého jazyka pro 8. ročník základních škol. Praha: SPN, 1966 STYBLÍK, Václav. Cvičební texty z českého jazyka pro 9.ročník základních škol. Praha: SPN, 1965 HOFFMANNOVÁ, Jana, Jaroslava JEŽKOVÁ a Jana VAŇKOVÁ. Komunikace a sloh: učebnice českého jazyka pro střední školy. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2009, 152 s. ISBN


Stáhnout ppt "prostě sdělovací (publicistický styl)"

Podobné prezentace


Reklamy Google