Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh:Korpusy a hmoty Téma:Cukrářské piškoty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh:Korpusy a hmoty Téma:Cukrářské piškoty."— Transkript prezentace:

1 Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Korpusy a hmoty Téma:Cukrářské piškoty Jméno autora:Petra Kulhánková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití cukrářské hmoty na cukrářské piškoty v CV. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty.. Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník

2 CUKRÁŘKÉ PIŠKOTY VÝROBA HMOTY A VÝROBKY

3 Charakteristika Tvar úzké protáhlé tyčinky s rozšířenými konci Světle žlutá barva Křehké, uvnitř pórovité Chuť a vůně vaječná Hmota lehká šlehaná. 1.

4 suroviny Cukr krupice Žloutky Bílky – naprosto čisté Mouka hladká - prosátá Moučkový cukr ( posyp )

5 Výrobní postup hmoty V kotli vyšleháme žloutky s 1/3 krupicového cukru V dalším kotli vyšleháme bílky se zbylými 2/3 cukru v pevný sníh Obě hmoty lehce ručně spojíme Na konec lehce ručně zapracovat prosátou hladkou mouku

6 Tvarování a pečení hmoty Hmotu ihned dávkujeme na plechy s papírem, sáčkem s hladkou trubičkou do tvarů piškotů Strojově a ručně Po nastříkání posypeme tvary moučkovým cukrem !!!! Pečeme při 220°C Dopékáme při 180°C ubicky_trezirovaci_nastavce/trubicky_trezirovaci_hladke

7 Vady piškotů Rozpeklé piškoty - hodně páry v peci během pečení Nízké piškoty – zřídlá hmota Nemají hladký povrch – nebyly před pečením pocukrovány

8 Test 1.Napiš suroviny na piškoty 2. Proč musíme hmotu ihned tvarovat a péct? ………. 3.Co se stalo, že jsou piškoty nízké a rozteklé po upečení ? ………………………

9 Správné odpovědi 1. bílky, žloutky, cukr krupice, hladká mouka, cukr moučka 2. hmota by zřídla a výrobky by se roztekly 3. řídká hmota, ihned se netvarovala a nepekla

10 Použité zdroje : Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001, Cukrářská výroba II.,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. /http://www.kamilo-culinaria.cz/2009/05/06/cukrarske-piskoty/lang/cs / ezirovaci_hladke


Stáhnout ppt "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh:Korpusy a hmoty Téma:Cukrářské piškoty."

Podobné prezentace


Reklamy Google