Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie"— Transkript prezentace:

1 Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Cukrářské piškoty Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Využití cukrářské hmoty na cukrářské piškoty v CV. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník

2 CUKRÁŘKÉ PIŠKOTY VÝROBA HMOTY A VÝROBKY

3 Charakteristika Tvar úzké protáhlé tyčinky s rozšířenými konci
Světle žlutá barva Křehké, uvnitř pórovité Chuť a vůně vaječná Hmota lehká šlehaná . 1.

4 suroviny Cukr krupice Žloutky Bílky – naprosto čisté
Mouka hladká - prosátá Moučkový cukr ( posyp ) 3. 2. 4. 5. 6.

5 Výrobní postup hmoty V kotli vyšleháme žloutky s 1/3 krupicového cukru
V dalším kotli vyšleháme bílky se zbylými 2/3 cukru v pevný sníh Obě hmoty lehce ručně spojíme Na konec lehce ručně zapracovat prosátou hladkou mouku

6 Tvarování a pečení hmoty
Hmotu ihned dávkujeme na plechy s papírem, sáčkem s hladkou trubičkou do tvarů piškotů Strojově a ručně Po nastříkání posypeme tvary moučkovým cukrem !!!! Pečeme při 220°C Dopékáme při 180°C

7 Vady piškotů Rozpeklé piškoty - hodně páry v peci během pečení
Nízké piškoty – zřídlá hmota Nemají hladký povrch – nebyly před pečením pocukrovány

8 Test Napiš suroviny na piškoty
Proč musíme hmotu ihned tvarovat a péct? ………. Co se stalo, že jsou piškoty nízké a rozteklé po upečení ? ………………………

9 Správné odpovědi 1. bílky, žloutky, cukr krupice, hladká mouka, cukr moučka 2. hmota by zřídla a výrobky by se roztekly 3. řídká hmota , ihned se netvarovala a nepekla

10 Použité zdroje : Literatura :
BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.http://www.fialapraha.cz/eshop/cukrarske_pomucky/02_trubicky_trezirovaci_nastavce/trubicky_trezirovaci_hladke


Stáhnout ppt "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google