Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu: VY_32_INOVACE_VYT_1310 Absolutní a relativní adresování Autor: Martin Votava Anotace: žák rozezná rozdíl mezi absolutním a relativním adresováním buněk, umí oba druhy adresace používat prakticky Metodika: prezentace slouží jako podpora přednášky Datum vytvoření: říjen 2012

2 Adresování buněk V rámci používání vzorců v Excelu rozeznáváme dva druhy adresování buněk. První běžnější se nazývá relativní a je používáno nejčastěji. Příklad syntaxe: =A1+B2 nebo =24*C8-D1 Druhé se nazývá absolutní adresování. Používá se méně často, ale je také velice důležité a nezastupitelné. Příklad syntaxe: =A1+$B2 nebo =24*$C$8-D1

3 Relativní adresování Mezi buňkou se vzorcem a relativně adresovanou buňkou se mapuje vztah (relace). Dalo by se to také opsat tak, že se mapuje jejich vzájemná pozice. To má velikou výhodu v kopírování vzorců stejné povahy. Pokud kopírujeme vzorec, pak se relativně adresované buňky v místě vložení pokusí přepsat tak, aby reflektovaly přesně změnu pozice od adresy buňky původního vzorce.

4 Příklad Do buňky B4 byl zapsán vhodný vzorec. Ten se po zkopírování (CTRL+C CTRL+V) do buňky D4 velmi vhodně a správně přepsal. Samotné kopírování si lze ulehčit také protažení označené buňky tažením za černý čtvereček v pravém dolním rohu.

5 Absolutní adresování Buňka se adresuje absolutně, tedy při práci se vzorcem se nezohledňuje původní umístění kopírovaného vzorce. To je výhodné tehdy, když určitou konstantu nebo proměnnou nebo hodnotu chceme mít v tabulce na jediném místě a přesto ji adresovat ve vzorcích, které rozkopírováváme. Časté jsou výskyty smíšeného adresování v jediném vzorci.

6 Příklad V buňce C2 byl použit vzorec =B2*B8 neboli cena krát koeficient Přirážky (zde tedy +15%). Zatímco v C2 je výsledek ještě správně, v C3 a dále již ne.

7 Příklad - pokračování Při běžném rozkopírování vzorce bylo použito běžné relativní adresování, které ovšem chybovalo při adresaci přirážkového koeficientu.

8 Příklad - pokračování Je třeba použít absolutní adresová pomocí klávesy F4 během editace vzorce. Tato klávesa přidá k adrese znak dolaru $, který naznačuje, co bude v adresování absolutní (řádek, sloupec, oboje).

9 Použité zdroje NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě - díl 1. 6. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o., 2006. ISBN 80-86686-60-4. Nápověda Microsoft Office 2010. Všechny obrázky jsou screenshoty (nebo jejich části) z prostředí MS Office a MS Windows.


Stáhnout ppt "Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google