Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie

2 Anotace Materiál vysvětluje úpravu chateaubriandu, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro učitele ve výuce. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorMgr. Miroslava Malušková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup M/01 Hotelnictví a cestovní ruch H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník- barman, servírka –barmanka Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaSložitá obsluha, chateaubriand, biftek, svíčková Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályJe součástí výuky TOS, stolničení

3  je dvojitý biftek ze střední části svíčkové  z jedné svíčkové se může připravit biftek pro 1 osobu tzv. petit (petý)  v případě větší svíčkové pro 2 a více osob  na 1 osobu se počítá 200 g masa

4 základní druhy zpracování:  krvavý – krátce opečený čar are (rér)  po anglicku – uvnitř růžový či medium (mídjem)  propečený – uvnitř šedý či well done (vel dan)

5  prezentace celé střední části svíčkové  přeložíme dranžírovacím příborem na prkénko  maso krájíme zprava doleva kolmými, asi 2 cm silnými řezy  pro 1 osobu krájíme 3 až 4 plátky  krvácející části masa zastřihujeme solí

6  nakrájené plátky masa složíme do původního stavu a přeložíme zpět na mísu  na talíř překládáme větší část masa, méně oblohy a přílohy

7  je dvojitá roštěná, připravovaná a podávaná jako Chateaubriand  krájíme šikmé plátky, většinou 4 plátky na 1 porci  nikdy nesmíme vpíchnout vidličku do masa  pouze u pečeného selete a kuřete se smí vidlička vpichovat mezi kosti nebo do páteře

8  je řez z hovězího hřbetu s částí masa roštěnce a ze svíčkové, zpravidla se připravuje pro dvě osoby  pravidla servisu jsou podobná jako u dvojitého bifteku  při dranžírování musíme nejprve oddělit maso od kosti  podobně jako porterhouse steak se z hovězího hřbetu připravuje T-bone steak a club steak, rozdíly jsou ve tvaru kostí

9 SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google