Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední."— Transkript prezentace:

1 Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, příspěvková organizace

2 1/ Vysvětlete pojem lidská práva. Kde jste se s uvedeným pojmem již setkali?

3 2/ Mezi lidská práva patří například ……….. ( doplňte alespoň 5 příkladů ).

4 3/ Definujte pojem svoboda. Jak lze chápat rozdíl mezi svobodou a anarchií? S v o b o d a …………………………………………………………………………………… A n a r ch i e ………………………………………………………………

5 4/ Lidská práva jsou : a) univerzální b) nezrušitelná c) nezcizitelná d) nepromlčitelná e) nezadatelná pokuste se uvedené charakteristické znaky svými slovy vysvětlit tak, aby je pochopili vaši spolužáci.

6 5 / Kdo je O M B U D S M A N ? Jakou plní funkci ve státě? Znáte osobu současného ombudsmana v ČR?

7 6 / Jmenujte státy, ve kterých v současnosti dochází k porušování lidských práv. Uveďte konkrétní příklady, tj. jaká práva jsou v nich porušována.

8 * ŘEŠENÍ * 1/ Práva každého člověka, která člověk získává narozením, týkají se všech oblastí našeho života. * Žáci se s tímto pojmem mohli setkat např. v médiích, v hodinách historie. * 2/ Příklady lidských práv: právo na život, právo na osobní svobodu, právo svobody pohybu, právo na svobodu shromažďování, zákaz mučení, zákaz nucených prací, zákaz nelidského zacházení při výkonu trestu atd. * 3/ Svoboda znamená jednání člověka nezávisle na jakémkoli donucení. * Anarchie znamená jednání člověka bez ohledu na práva a povinnosti a také bez pravidel, nastavených konkrétní společností. * 4/ Lidská práva jsou: a) pro všechny * b) nelze o ně přijít * c) nemohu být nikomu odcizena * d) nelze o ně přijít tím, že se nevykonávají * e) nelze se jich vzdát * * 5/ Veřejný ochránce práv. Pomáhá občanům řešit causy spojené s nečinností úřadů nebo porušováním lidských práv. Pavel Varvařovský. * 6/ Jedná se např. o KLDR (nedodržování veškerých lidských práv), Kuba (cenzura, disidenti, političtí vězni), Čína (situace v Tibetu, disidenti, političtí vězni), Bělorusko (cenzura, disidenti, pronásledování politických oponentů prezidenta) atd. *

9 Výše neodkazované obrázky jsou součástí produktu firmy Microsoft – Office 2010, ve které byla tato prezentace vytvořena.


Stáhnout ppt "Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google