Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prostředky oživující vypravování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prostředky oživující vypravování"— Transkript prezentace:

1 Prostředky oživující vypravování
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Prostředky oživující vypravování
rozmanité výrazy citoslovce běžně užívaná slova i obraty užití kratších vět k naznačení rychlého spádu děje přímá řeč přirovnání – typická – netypická Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 1) Z uvedených písmen sestav co nejvíce plnovýznamových slov:
( Každé písmeno lze použít jen jednou.) O K L A S M L A V I C E N U S O D E laso, maso, klas, osa, lok, mol, sok, kos [cit ]Dostupné pod licencí Creative Commons – na cela, val, Eva, vila, lev, lvice sud, nos, den, sune Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Rozmanité výrazy dějová slovesa (Vyskočil z postele.) synonyma
(Topil se. Šel pod vodu.) slova citově zabarvená (Maminka šla nakupovat.) citáty (Myslím, tedy jsem.) přirovnání (Stál jako kůl v plotě.) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 2) Spojte čarou, co k sobě patří
Vypadá vyjeveně, Řval, Nedokázal chvíli posedět, Tvářil se nevinně, jako by spadl z višně. jako by ho na nože brali. jako by s ním čerti šili. jako by neuměl do pěti počítat. jako by ho do vody hodili. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Citoslovce Jsou to slova, která vyjadřují: nálady, city, (hurá, ach)
vůli mluvčího, (hop, jej) naznačují hlasy a zvuky. (mňau, kykyryký, bú) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Běžně užívaná slova i obraty Užití kratších vět k naznačení rychlého spádu děje
Žil kdys kdes chlap. Dá se říct též muž či kmán, jak kdo chce. Já ho zvu chlap. Nu a on krad, ten chlap. Krad, co moh a kde moh. Zvlášť když měl hlad. Byl den jak květ, pták pěl, klas zrál, a nad vším jas. Jen hvozd se tměl, tam, kde spal chlap. Jan Werich (Úsporná pohádka) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Přirovnání typická Bojí se toho jako čert kříže. (hodně) Buší do toho jak hluchej do vrat. (marně) Cítí se jako nahý v trní. (nepříjemně) netypická Čumí do toho jak husa do flašky. (udiveně) Čumí do toho jak mladík do budíku. (udiveně) Čumí jak bagr do myší díry. (hloupě) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Vyberte z nabídky výraz přesně vystihující daná přirovnání.
3) Jak se to vlastně dívá? Vyberte z nabídky výraz přesně vystihující daná přirovnání. Dívá se: jako četník jako by ho chtěl očima probodnout jako kakabus jako by kousl do šťovíku pátravě nešťastně kysele nepřátelsky přísně nepříjemně zamračeně nenávistně Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia.
Použité zdroje: ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN WERICH, J. Fimfárum. Praha: Albatros, ISBN Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Prostředky oživující vypravování"

Podobné prezentace


Reklamy Google