Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroje empirických informací v sociologickém a sociálně psychologickém výzkumu Do jakých oblastí nebo na jakou třídu jevů se zaměřit při získávání empirických.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroje empirických informací v sociologickém a sociálně psychologickém výzkumu Do jakých oblastí nebo na jakou třídu jevů se zaměřit při získávání empirických."— Transkript prezentace:

1 Zdroje empirických informací v sociologickém a sociálně psychologickém výzkumu Do jakých oblastí nebo na jakou třídu jevů se zaměřit při získávání empirických informací?

2 Oblasti získávání empirických informací Chování jedinců (případně jiných sociálních subjektů. Zaměření se na to, co v daném čase činí, jak se chová sledovaný jedinec. Výsledky činnosti jedince v materiální podobě. Výpovědi jedinců. Sdělování informací jedinci ke sledovanému předmětu.

3 Chování jedinců jako zdroj informací Poskytuje informace přesné a věrohodné. Nevýhodou je omezenost výpovědní hodnoty na to, co je možné pozorovat. Je zpravidla nemožné odhalit smysl jednání, který mu jedinci přikládají. Významně je vypovídací hodnota ovlivněna tím, jestli je jedinec obeznámen s tím, že je pozorován.

4 Výsledky činnosti jako zdroj informací Produkty věcné a materiální a věcné a nemateriální Záměrné a nezáměrné

5 Výpovědi jedinců jako zdroj informací Výpověď v komunikačním řetězci Zásady zvyšování věrohodnosti výpovědi: Jednoduché dotazy Dotazy, ke kterým může dotázaný odpovídat se znalostí věci Kontrolní dotazy Zmatení celkové orientace dotazů


Stáhnout ppt "Zdroje empirických informací v sociologickém a sociálně psychologickém výzkumu Do jakých oblastí nebo na jakou třídu jevů se zaměřit při získávání empirických."

Podobné prezentace


Reklamy Google