Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava potravin rostlinného původu - suchým způsobem Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou potravin - rostlinného původu (ovoce, zelenina, brambory…) ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_TPP_501

2 Opracování potravin rostlinného původu suchým způsobem. Potraviny, které budeme zpracovávat, musíme předběžně upravit a to provádíme těmito základními způsoby. 1) Suchým způsobem:  Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce - odstraníme nečistoty  Loupání - zelenina,ovoce, brambory - odstraníme nejtenčí vrstvu, právě v povrchové slupce je nejvíce vitamínů  Vylupování - čerstvé fazolové lusky, zelený hrášek  Škrábání – brambory, kořenová zelenina  Odstraněním zvadlých listů – saláty, zelí, kapusta Potraviny, které budeme zpracovávat, musíme předběžně upravit a to provádíme těmito základními způsoby. 1) Suchým způsobem:  Přebírání – luštěniny, rýže, kroupy, ovoce - odstraníme nečistoty  Loupání - zelenina,ovoce, brambory - odstraníme nejtenčí vrstvu, právě v povrchové slupce je nejvíce vitamínů  Vylupování - čerstvé fazolové lusky, zelený hrášek  Škrábání – brambory, kořenová zelenina  Odstraněním zvadlých listů – saláty, zelí, kapusta

3 Opracování potravin rostlinného původu suchým způsobem.  Odkrajováním - více znečištěné části nebo nahnilé okraje vyřezáváním semeníků - paprika, cukyna  Odpeckováním – peckovité ovoce (třešně, višně)  Louskání, vytloukání – ořechy (jádra ořechů, mandlí)  Prosívání – mouka (odstraníme z moučných výrobků nežádoucí příměsi)  Lisování - ovoce, zelenina - pomocí ručních nebo elektrických lisů, např. citrónů, pomerančů  Odkrajováním - více znečištěné části nebo nahnilé okraje vyřezáváním semeníků - paprika, cukyna  Odpeckováním – peckovité ovoce (třešně, višně)  Louskání, vytloukání – ořechy (jádra ořechů, mandlí)  Prosívání – mouka (odstraníme z moučných výrobků nežádoucí příměsi)  Lisování - ovoce, zelenina - pomocí ručních nebo elektrických lisů, např. citrónů, pomerančů

4 VY_32_INOVACE_TPP_501_pracovní_list K obrázkům přiřaď předběžnou přípravu a způsob čištění : _________________ ______________ _________________ ______________ _________________ ______________ ___________________ _______________

5 VY_32_INOVACE_TPP_501_pracovní_list_řešení K obrázkům přiřaď předběžnou přípravu a způsob čištění : lisování vylupování prosívání škrábání vypeckování okrájení přebírání loupání loupání

6 Použité zdroje. Obrázky ovoce - isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lKI3UZmaM5HMsgbzjoC4DQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=5 40 Obrázky zeleniny - m=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IKU3UdXoKcXOswbuzoD4DQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bi h=540 Obrázek mouky - o=u&source=univ&sa=X&ei=1oI4UbCUI_D54QSw4IDAAg&ved=0CC4QsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek luštěnin &tbm=isch&tbo=u&source=unhttp://www.google.cz/search?sourceid=navclient&hl=cs&ie=UTF- 8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=Obr%c3%a1zek+hr%c3%a1%c5%a1ekiv&sa=X&ei=bog4UeG_JeWl4AT s2oCAAQ&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540 Obrázek hrášku – 8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=Obr%c3%a1zek+hr%c3%a1%c5%a1ek Obrázek brambor - 8&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&q=obr%c3%a1zek+brambor


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava."

Podobné prezentace


Reklamy Google