Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bílkoviny, sacharidy MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bílkoviny, sacharidy MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK."— Transkript prezentace:

1 Bílkoviny, sacharidy MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK

2 Základní pojmy ve výživě Hlavní živiny: trojpoměr hlavních živin /% z celkové energie na den/ B : T : S 10-15% : 30% : 55-60%

3 Bílkoviny obsahují C, H, O, N, S, P součást orgánů a svalstva, hormony, enzymy a protilátky

4 Bílkoviny denní potřeba: 0,8 g/kg, 1,2 g/kg u vegetariánské diety 1 gram bílkovin = cca 4 kcal nadměrný přísun → renální insuficience, rozvoj aterosklerózy (při zvýšeném konzumu tuků)

5 Aminokyseliny: esenciální (leucin, izoleucin, valin, methionin, fenylalanin, lyzin, threonin, tryptofan) semiesenciální (histidin, arginin, tyrosin)

6 Aminokyseliny: neesenciální (glycin, k. glutamová, glutamin, serin, taurin, alanin, ornitin, tyrozin, cystein, prolin, hydroxyprolin,kys. asparagová, asparagin)

7 Kvalita bílkovin = biologická hodnota Bílkoviny plnohodnotné a neplnohodnotné Nedostatek bílkovin ve výživě → kwashiorkor Proteino-energetická malnutrice → marasmus

8 Sacharidy Využitelné sacharidy – štěpeny v GIT na fragmenty → zdroj energie a stavební jednotky Nevyužitelné sacharidy – vláknina Zdroj energie (1 gram sacharidů = cca 4 kcal)

9 Monosacharidy (1x 6C) glukóza, galaktóza, fruktóza Disacharidy (2x 6C) sacharóza, laktóza, maltóza Oligosacharidy (3-5x 6C) rafinóza, stachyóza, vebaskóza Polysacharidy (> xC) škrob, glykogen

10 Vstřebávání: Z tenkého střeva monosacharidy přímo, ostatní sacharidy po rozštěpení. maltóza = glu+glu sacharóza = glu+fru laktóza = glu+gala laktózová intolerance – porucha trávení laktózy

11 oligosacharidy v luštěninách → ↓ máčením ve vodě, klíčením

12 Využití glukózy: 1) energetický substrát 2) tvorba glykogenových rezerv 3) tvorba tukových rezerv hormonální regulace: inzulin, glukagon

13 Glykemický index Glykemický index – poměrná veličina, která srovnává hladinu krevní glukózy po konzumaci potraviny s hladinou krevní glukózy po podání referenční potraviny (glukóza nebo bílý chléb) Měří se porovnáním ploch pod křivkou při stejné dávce glukózy (50 g glukóza a množství potraviny, které obsahuje 50 g glukózy)

14 Glykemické křivky

15 Glykemický index Testování na 10 dobrovolnících Odběr krve z prstu v intervalu 15 nebo 30 min, po dobu 2 hod (3 hod. u diabetiků) Standardní etalon 10g nebo 50g glukózy Hodnoty GI - do 55 nízká (luštěniny, celozrnné potraviny) - 56 – 69 střední - nad 70 vysoká (rafinované potraviny)

16 Co ovlivňuje GI ? (1) Typ sacharidu (škrobu): amylopektin želatinizuje, zvyšuje GI (rýže) amylóza (luštěniny) snižuje GI Malé částice s větším povrchem zvyšují GI (mouka) Vláknina (viskózní) snižuje GI

17 Co ovlivňuje GI ? (2) Zralost ovoce zvyšuje (nedozrálá rajčata nižší GI) Obsah tuku snižuje GI Kyselost snižuje GI (fermentované mléčné výrobky, vitamin C) Kuchyňská úprava zvyšuje GI (hnětení, tepelný zásah, mletí) Individuální závislost jedince

18 Vybrané hodnoty GI (1) vařená rýže139bramb. kaše 75 burizony 95bramb.hranolky 75 bageta francouz. 95pšen. chléb 70 bramb. pečené bez tuku 94 celozrnný chléb 65 cornflakes85-90müsli 65 inst. br. kaše85-88banány 65 bramb. vařené 80pizza60-80

19 Vybrané hodnoty GI (2) kuskus vařený61inst.nudle 47 ananas 60špagety48-45 zmrzlina 60mrkev vařená 45 kukuřice vařená 60jahody 40 sušenky Bebe Dobré ráno 52-57čočka vařená 30 rýže parboiled 56sojové boby vař. 20 jahodový džem 50mléko polotučné11-21

20 Výhody nízkého GI Nižší poptávka po inzulinu Lepší dlouhodobá kontrola hladiny glukózy v krvi Redukce krevních lipidů (oxidace tuků místo sacharidů) Prodloužení pocitu sytosti Omezení přejídání

21 Doporučení: preferovat v konzumaci potravin s nízkým GI spotřeba jednoduchých cukrů <10% (cca 60g/den) dostatek vlákniny


Stáhnout ppt "Bílkoviny, sacharidy MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK."

Podobné prezentace


Reklamy Google