Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výkonové zesilovače.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výkonové zesilovače."— Transkript prezentace:

1 Výkonové zesilovače

2 Úlohou výkonových (koncových) zesilovačů je zesílit signál z předzesilovače či zesilovače na požadovaný výkon do zátěže. Zátěž je většinou tvořena reproduktorovou soustavou. PZ Z KZ Třístupňový zesilovač U1 1 2 RZ U2 Dvoustupňový zesilovač Z KZ U1 1 2 RZ U2 Výpočet výstupního napětí zesilovače pro dodání potřebného výkonu do zátěže.

3 Druhy koncových zesilovačů
Jednočinné koncové tranzistorové zesilovače Dvojčinné koncové tranzistorové zesilovače Pracovní třídy koncových zesilovačů Jednočinné koncové tranzistorové zesilovače pracují výhradně ve třídě A Dvojčinné tranzistorové zesilovače Pro zesilování výkonu se používá dvojčinné zapojení, tj. zesiluje se zvlášť kladná půlvlna signálu a zvlášť záporná. Pracují ve třídě A, B nebo AB.

4 Jednočinný koncový tranzistorový zesilovač ve třídě A
Obr. 7.16

5 Výstupní charakteristika Převodní charakteristika
10 mA 20 mA 30 mA 40 mA 50 mA 60 mA 70 mA 80 mA UCE [V] 1 Výstupní charakteristika IB [mA] IC [mA] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Převodní charakteristika 20 30 40 50 60 70 80 UCC IC max 14 16 18 P1 P2 PA Největší výstupní výkon se dosáhne, volíme-li pracovní klidový bod tranzistoru v bodě PA. Rozkmity výstupního napětí a proudu pro největší vstupní signál, který je zesilovač schopen bez omezení zpracovat odpovídají krajním polohám P1 a P2 pracovního bodu.

6 Otázky ke zkoušení Nakresli blokové schéma třístupňového výkonového zesilovače a popiš funkci jednotlivých bloků. Nakresli blokové schéma dvoupňového výkonového zesilovače a popiš funkci jednotlivých bloků. Vypočti obecně hodnotu výstupního napětí zesilovače pro dodání potřebného výkonu do zátěže. Napiš jaké jsou druhy koncových zesilovačů. Popiš princip funkce výkonového zesilovače s pracovním bodem ve třídě A.


Stáhnout ppt "Výkonové zesilovače."

Podobné prezentace


Reklamy Google