Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek."— Transkript prezentace:

1

2 (PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek

3 Definice: Přívlastek je větný člen, který rozvíjí podstatné jméno. Závisí na podstatném jméně, blíže určuje jeho význam a tvoří s ním skladební dvojici. Ptáme se na něj otázkami: –Jaký? –Který? –Čí?

4 Druhy přívlastku: 1) SHODNÝ (Pks) Shoduje se s řídícím členem v pádě, čísle a rodě Obvykle stojí před podstatným jménem 2) NESHODNÝ (Pkn) Neshoduje se se svým řídícím členem (v pádě, čísle a rodě) Obvykle stojí za podstatným jménem

5 Druhy přívlastku: A) HOLÝ hodný chlapec B) ROZVITÝ velmi hodný chlapec C) NĚKOLIKANÁSOBNÝ hodný a pečlivý chlapec

6 Příklady: 1) SLOVNÍ SPOJENÍ Malebná chaloupka (Pks) Cesta lesem (Pkn) 2) VĚTY K Vánocům bych si přál stříbrný mobil. (Pks) Vědecký tým se vydal na putování džunglí. (Pkn)

7 Doplňte vhodné přívlastky: 1) Shodné:2) Neshodné: auto pes báseň pravda řeka most lavička srdce

8 Najděte ve větách přívlastky a určete jejich druh: Za špinavým městem se rozprostírají užitková pole. V Severní Americe najdeme obrovské množství vysokých mrakodrapů. Železný most přes širokou řeku je dlouhý několik desítek metrů. Celosvětových závodů na lyžích se každoročně účastní i několik sportovců z České republiky. Zajímavá práce na počítači mě velmi baví. ŘEŠENÍ

9 Řešení: Za špinavým městem se rozprostírají užitková pole. V Severní Americe najdeme obrovské množství vysokých mrakodrapů. Železný most přes širokou řeku je dlouhý několik desítek metrů. Celosvětových závodů na lyžích se každoročně účastní i několik sportovců z České republiky. Zajímavá práce na počítači mě velmi baví.

10 Zdroje Zdroj informací na téma přívlastek: KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 7: učebnice pro sedmý ročník ZŠ a sekundu víceletého gymnázia. 1. Plzeň : Fraus, 2004. 136 s. ISBN 80-7238-320-5.


Stáhnout ppt "(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek."

Podobné prezentace


Reklamy Google