Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528."— Transkript prezentace:

1 Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_145 Ročník:1. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Základy přírodních věd Tematická oblast:Přírodní látky Téma:Sacharidy Jméno autora:Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne:Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o sacharidech.

2 SACHARIDY Obr.1

3 SACHARID ( z lat. saccharum = cukr) Nejrozšířenější přírodní látky rostlinného původu složené z molekul C, H, O Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5

4 VZNIK potravou získáváme polysacharidy  trávením se štěpí na glukózu  uvolňuje se energie + H 2 O + CO 2 Obr.6 FOTOSYNTÉZOU v rostlinách glukóza škrob zásobní látka celulóza růst

5 FUNKCE zdroj energie pro činnost svalů a mozku množství energie v 1g 4 kcal = 17 kJ Obr.7

6 ROZDĚLENÍ SACHARIDY JEDNODUCHÉ MONOSACHARIDY SLOŽENÉ OLIGO SACHARIDY POLY SACHARIDY

7 MONOSACHARIDY pentóza (fruktóza) hexóza (glukóza) Obr. 8 obsahují jednu cukernou jednotku krystalické látky, sladká chuť, rozpustné ve vodě molekula uzavřená v kruhu, obsahuje 5 nebo 6 uhlíků

8 Glukóza = hroznový cukr, krevní cukr výskyt: ovoce, med, krev živočichů zdroj energie (mozek, NS) Obr. 9 C 6 H 12 O 6 Obr.10 Obr.11 součást umělé výživy doplněk stravy (sportovci, manažeři,..) denní potřeba organizmu 140 g Obr 12 Obr.13

9 Fruktóza = ovocný cukr výskyt: zralé plody ovoce, med, ovocné šťávy v játrech přeměna na tuky a glukózu o 30% větší sladivost než řepný cukr - obezita použití: ovocné sirupy, marmelády, přislazování potravy pro diabetiky Obr.14 Obr.15 Obr.16

10 Galaktóza = mléčný cukr Obr.17 výskyt : mléko savců nemá sladkou chuť Obr.18 u některých jedinců porucha trávení galaktózy – galaktosemie bezgalaktózová dieta

11 OLIGOSACHARIDY Obr.19 krystalické látky, rozpustné ve vodě sladká chuť 2 – 10 molekul sacharidů nejvýznamnější disacharidy

12 Sacharóza nejpoužívanější sacharid = cukr výskyt: cukrová řepa, cukrová třtina, ve všech plodech C 12 H 22 O 11 vznik: molekula zahříváním taje = karamel (E 150), hnědé potravinářské barvivo (ocet, rum, Coca Cola) Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24

13 Maltóza = sladový cukr vznik: molekula glukózy + glukózy vzniká ze škrobu působením enzymů v klíčících semenech ječmene (slad) stejná energetická hodnota jako sacharóza obsažena v pivovarském sladu, v pivu Obr.25 Obr.26 Obr.27

14 Laktóza = mléčný cukr výskyt: pouze v mateřské mléko savců kravské 4 - 5%; mateřské 5,5 - 7% použití: výroba dětské výživy, pomocná látka při výrobě léků,vitaminů vznik: molekula glukózy + galaktóza Obr.28

15 POLYSACHARIDY Obr. 29 nekrystalizují, špatně rozpustné ve vodě nejsou sladké makromolekulární látky více jak 10 molekul glukózy

16 Škrob výskyt: zásobní látka rostlin (brambory 20%, obilí 70% škrobu) ve vodě špatně rozpustný součást lidské potravy, zdroj energie použití: zahušťování pokrmů, pudink, přípravky na škrobení prádla, zásyp, tekutý pudr, lepidlo Obr.30 Obr.31

17 Glykogen výskyt: živočišný škrob složení: molekul glukózy Obr 32 vznik: v játrech z jednoduchých cukrů obsažených v krvi uložen v játrech a svalech použití: pohotovostní zásoba energie - v případě potřeby  glukosa  do krve člověk má v zásobě 250 – 400 g

18 Celulóza – (buničina) výskyt: hlavní stavební materiál stěn rostlinných buněk složení: molekuly glukózy nestravitelná pro člověka (chybí enzymy) použití: výroba papíru, vaty, textilií, umělého hedvábí, celofánu, plnidlo při výrobě tablet (E460) Obr.34

19 Vláknina tvoří ji celulóza a některé další polysacharidy je rostlinného původu = nestravitelná pro člověka zachytává nestrávené zbytky potravy ve střevech spolu s vlákninou vylučovány z těla ven nulová energetická hodnota preventivně proti zácpě snižuje cholesterol v krvi Obr.33

20 Onemocnění Glykémie Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi. Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. Cukrovka Cukrovka – diabetes mellitus Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně.

21 Použité zdroje: Obr.1ISIFA.CZ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sacharidy-nejsou-totez/ Obr.2NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2012/01/ovoce-sacharidy.jpg Obr.4 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.6 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.7 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kariera/uspech/co-je-uspech-v-zivote/mozek-je-jako-sval Obr. 8NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 9NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.10 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: p jpg Obr.11 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr 12NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: body.com/assets/images/nutri_savjeti/Fruktoza-vs-glukoza.jpg Obr.13 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: svetik.jpg Obr.14NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: body.com/assets/images/nutri_savjeti/zb/zabranjeno-voce-2.jpg Obr.15NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.16 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: dzem.jpg Obr.17NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.18NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.19NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 13/detail-titulni.jpg Obr.20NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 Použité zdroje: Obr.21NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.22 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.23 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.24 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.25NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: piva.jpg Obr.26 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.27 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.28NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 29 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.30 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.31 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr 32 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.33 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: davka-vlakniny.jpg Obr.34NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: barveny-bylinami/Cotton%20007.jpg Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999


Stáhnout ppt "Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528."

Podobné prezentace


Reklamy Google