Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528."— Transkript prezentace:

1 Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_145 Ročník:1. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Základy přírodních věd Tematická oblast:Přírodní látky Téma:Sacharidy Jméno autora:Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne:Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o sacharidech.

2 SACHARIDY Obr.1

3 SACHARID ( z lat. saccharum = cukr) Nejrozšířenější přírodní látky rostlinného původu složené z molekul C, H, O Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5

4 VZNIK potravou získáváme polysacharidy  trávením se štěpí na glukózu  uvolňuje se energie + H 2 O + CO 2 Obr.6 FOTOSYNTÉZOU v rostlinách glukóza škrob zásobní látka celulóza růst

5 FUNKCE zdroj energie pro činnost svalů a mozku množství energie v 1g 4 kcal = 17 kJ Obr.7

6 ROZDĚLENÍ SACHARIDY JEDNODUCHÉ MONOSACHARIDY SLOŽENÉ OLIGO SACHARIDY POLY SACHARIDY

7 MONOSACHARIDY pentóza (fruktóza) hexóza (glukóza) Obr. 8 obsahují jednu cukernou jednotku krystalické látky, sladká chuť, rozpustné ve vodě molekula uzavřená v kruhu, obsahuje 5 nebo 6 uhlíků

8 Glukóza = hroznový cukr, krevní cukr výskyt: ovoce, med, krev živočichů zdroj energie (mozek, NS) Obr. 9 C 6 H 12 O 6 Obr.10 Obr.11 součást umělé výživy doplněk stravy (sportovci, manažeři,..) denní potřeba organizmu 140 g Obr 12 Obr.13

9 Fruktóza = ovocný cukr výskyt: zralé plody ovoce, med, ovocné šťávy v játrech přeměna na tuky a glukózu o 30% větší sladivost než řepný cukr - obezita použití: ovocné sirupy, marmelády, přislazování potravy pro diabetiky Obr.14 Obr.15 Obr.16

10 Galaktóza = mléčný cukr Obr.17 výskyt : mléko savců nemá sladkou chuť Obr.18 u některých jedinců porucha trávení galaktózy – galaktosemie bezgalaktózová dieta

11 OLIGOSACHARIDY Obr.19 krystalické látky, rozpustné ve vodě sladká chuť 2 – 10 molekul sacharidů nejvýznamnější disacharidy

12 Sacharóza nejpoužívanější sacharid = cukr výskyt: cukrová řepa, cukrová třtina, ve všech plodech C 12 H 22 O 11 vznik: molekula zahříváním taje = karamel (E 150), hnědé potravinářské barvivo (ocet, rum, Coca Cola) Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24

13 Maltóza = sladový cukr vznik: molekula glukózy + glukózy vzniká ze škrobu působením enzymů v klíčících semenech ječmene (slad) stejná energetická hodnota jako sacharóza obsažena v pivovarském sladu, v pivu Obr.25 Obr.26 Obr.27

14 Laktóza = mléčný cukr výskyt: pouze v mateřské mléko savců kravské 4 - 5%; mateřské 5,5 - 7% použití: výroba dětské výživy, pomocná látka při výrobě léků,vitaminů vznik: molekula glukózy + galaktóza Obr.28

15 POLYSACHARIDY Obr. 29 nekrystalizují, špatně rozpustné ve vodě nejsou sladké makromolekulární látky více jak 10 molekul glukózy

16 Škrob výskyt: zásobní látka rostlin (brambory 20%, obilí 70% škrobu) ve vodě špatně rozpustný součást lidské potravy, zdroj energie použití: zahušťování pokrmů, pudink, přípravky na škrobení prádla, zásyp, tekutý pudr, lepidlo Obr.30 Obr.31

17 Glykogen výskyt: živočišný škrob složení: 120 000 molekul glukózy Obr 32 vznik: v játrech z jednoduchých cukrů obsažených v krvi uložen v játrech a svalech použití: pohotovostní zásoba energie - v případě potřeby  glukosa  do krve člověk má v zásobě 250 – 400 g

18 Celulóza – (buničina) výskyt: hlavní stavební materiál stěn rostlinných buněk složení: molekuly glukózy nestravitelná pro člověka (chybí enzymy) použití: výroba papíru, vaty, textilií, umělého hedvábí, celofánu, plnidlo při výrobě tablet (E460) Obr.34

19 Vláknina tvoří ji celulóza a některé další polysacharidy je rostlinného původu = nestravitelná pro člověka zachytává nestrávené zbytky potravy ve střevech spolu s vlákninou vylučovány z těla ven nulová energetická hodnota preventivně proti zácpě snižuje cholesterol v krvi Obr.33

20 Onemocnění Glykémie Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi. Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. Cukrovka Cukrovka – diabetes mellitus Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně.

21 Použité zdroje: Obr.1ISIFA.CZ. www.vitalia.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a- sacharidy-nejsou-totez/ Obr.2NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=244 Obr.3NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://box.mefistofeles.cz/wp- content/uploads/2012/01/ovoce-sacharidy.jpg Obr.4 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.abicko.cz/img/5/full/977991_cukr.jpg Obr.5NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.aaavcely.cz/med.html Obr.6 NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/solarni/f2.html Obr.7 NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.naseinfo.cz/clanky/prace-a- kariera/uspech/co-je-uspech-v-zivote/mozek-je-jako-sval Obr. 8NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.blesk.cz/img/1/gallery/264147_ovoce-kosik.jpg Obr. 9NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://galenus.cz/img/zdravi/cukrovka/glukoza.jpg Obr.10 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.novysro.cz/glukopur-hroznovy-cukr-glukoza- p00164-480.jpg Obr.11 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.prozdravi.cz/photos/z/v/01/hroznovy-cukr.jpg Obr 12NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.building- body.com/assets/images/nutri_savjeti/Fruktoza-vs-glukoza.jpg Obr.13 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.srecepty.cz/system/images/9197/full.327268- svetik.jpg Obr.14NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.building- body.com/assets/images/nutri_savjeti/zb/zabranjeno-voce-2.jpg Obr.15NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://jpg.lekarna.cz/images/products/v/2020.jpg Obr.16 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.blesk.cz/img/1/full/1422241-img-marmelada- dzem.jpg Obr.17NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.tyden.cz/obrazek/201104/4d9aecc467f8b/crop-69977-krava.jpg Obr.18NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ordinace.cz/img/articles/16b9/1540.jpg Obr.19NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.fitness-produkty.cz/katalog-obrazku/clanek- 13/detail-titulni.jpg Obr.20NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://data.gate2biotech.com/editor_images/Image/b1.JPG

22 Použité zdroje: Obr.21NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://leciva-kosmetika.cz/esence/cukrovatrtina.jpg Obr.22 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://blog.sme.sk/blog/21625/323189/Sacharoza.jpg Obr.23 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vapeland.co.uk/ekmps/shops/deankenny/images/caramel-374-p.jpg Obr.24 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cornico.cz/uploadedimages/1361.jpg Obr.25NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://pivo.php5.sk/wp-content/uploads/2010/08/druhy- piva.jpg Obr.26 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cms.tvujdum.cz/userdata/images/14410pivo1.jpg Obr.27 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.biolib.cz/IMG/GAL/89311.jpg Obr.28NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://im.novinky.cz/909/199092-original1-oe9ny.jpg Obr. 29 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://kulturistika.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/7753_1.jpg Obr.30 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://static.zlacnene.sk/foto/vyrobky/280500/280281.jpg Obr.31 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.stejkr.cz/pic_zbozi/32751.jpg Obr 32 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.diabetesgate.de/diabetes/2006/pics/lexikon_glykogen.jpg Obr.33 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zdravie.sk/images/article/VYZIVA/odporucena- davka-vlakniny.jpg Obr.34NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.amwa.cz/deploy/img/fck/Image/clanky/biotextil- barveny-bylinami/Cotton%20007.jpg Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999


Stáhnout ppt "Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528."

Podobné prezentace


Reklamy Google