Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie"— Transkript prezentace:

1 Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie Tematický okruh: Obrábění - soustružení Téma: Základní části soustruhu Jméno autora: FÜRST Roman, HLAVÁČEK Miroslav Vytvořeno dne: 3. září 2012 Metodický popis, (anotace): Podpora hodiny strojírenské technologie a DIC, lze použít názornému vysvětlení a testování

2 Číslo projektu: CZ /1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: VY 32 INOVACE STT 1002

3 POPIS ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ SOUSTRUHU
Hrotový univerzální soustruh má tyto hlavní části: STOJAN (NOHY) -> nesou celou váhu soustruhu. LOŽE -> leží na stojanech a na horní části lože jsou pojezdové plochy -> po vnitřních pojezdových plochách se pohybuje koník -> po vnějších pojezdových plochách se pohybuje hlavní suport -> na levé straně lože je pevně uložen vřeteník. SUPORT -> slouží k upevnění a vedení soustružnického nože -> hlavní suport se pohybuje po vnějších pojezdových plochách lože, tudíž je jeho pohyb rovnoběžný s osou soustružení a slouží k soustružení válcových ploch -> na hlavním suportu je umístěn příčný suport, jeho pohyb je kolmý na osu soustružení a slouží k soustružení čelních ploch -> na příčném suportu je uložen malý podélný (nožový) suport, který se v malé míře pohybuje pod nastaveným úhlem, používá se při soustružení kuželových ploch -> na malém příčném suportu se nachází nožový držák, pro upnutí až 4 soustružnických nožů naráz.

4 KONÍK -> jeho pohyb je po vnitřních pojezdových plochách lože
-> v koníku je výsuvně uložena pinola (objímka) -> slouží pro upínání nástrojů, pomůcek a zajišťuje jejich přiblížení k obrobku. VŘETENÍK -> je pevná část, skříň, ve které je otočně uloženo vřeteno soustruhu -> vřeteno je duté a na konci blíže k loži je kuželovité a zvnějšku opatřené závitem -> vřeteno vykonává rotaci a umožňuje do něj i na něj upínat obrobky (různé druhy upínání obrobků). NORTONOVA SKŘÍŇ -> pro nastavení posuvu na stoupání. PŘEVODOVÁ SKŘÍŇ -> pro nastavení otáček na vřetenu.

5

6

7 Popis soustruhu

8 OPAKOVACÍ TEST 1. PO ČEM SE POHYBUJE KONÍK?
2. KOLIK SUPORTŮ MÁ UNIVERZÁLNÍ HROTOVÝ SOUSTRUH? 3. KOLIK SOUSTRUŽNICKÝCH NOŽŮ MŮŽU UPNOUT NAJEDNOU? 4. JAKÁ JE FUNKCE VŘETENE? 5. VYJMENUJ ZÁKLADNÍ ČÁSTI UNIV. HROT. SOUSTRUHU.

9 Zdroje Video je autorův vlastní záznam.
Nákres soustruhu :


Stáhnout ppt "Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google